Τα αυθαίρετα… αναβαθμίζονται!

Διαβάστηκε από 2172 αναγνώστες -

Αναβαθμίστε ενεργειακά την κατοικία σας και γλιτώστε χρήματα από τον συμψηφισμό του προστίμου αυθαιρέτων.

 
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2014 δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2440/14) που προβλεπόταν στον Ν.4178/13 (νόμος αυθαιρέτων) για τον συμψηφισμό έως και 50% του προστίμου για τα αυθαίρετα με αντίστοιχης αξίας παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου.

Ποιούς αφορά
Στην διάταξη αυτή μπορούν να ενταχθούν όλα τα κτίρια που κατασκευάστηκαν έως το 2003 αλλά και λιθόκτιστα κτίρια έως τις 28.07.2011 (σύμφωνα με το ΦΕΚ) χωρίς να εξετάζεται η ενεργειακή κλάση του κτιρίου.

Δαπάνες
Οι δαπάνες που εντάσσονται στον συμψηφισμό αφορούν το κόστος για αγορά υλικών ή εξοπλισμού, για τις εργασίες που αφορούν τόσο τις ίδιες τις παρεμβάσεις όσο και πρόσθετες εργασίες που σχετίζονται με την υλοποίησή τους (π.χ αποξήλωση, αποκατάσταση, σκαλωσιά), καθώς και το κόστος για την διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων που απαιτούνται. Στις παραπάνω δαπάνες δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. Τα ανώτατα όρια των δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης είναι ίδια με αυτά του προγράμματος "Εξοικονόμηση Εατ Οίκον" τα οποία φαίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα.

Πως λειτουργεί
Ο συμψηφισμός μπορεί να φτάνει μέχρι και το 50% του προστίμου μη συμπεριλαμβανόμενου του παραβόλου. Μετά την ένταξη στον Ν.4178/13 γίνεται η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση, καταγράφεται η ενεργειακή κλάση του κτιρίου και συζητούνται οι ενεργειακές παρεμβάσεις. Το επόμενο στάδιο είναι η έκδοση της απαραίτητης άδειας εργασιών από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) συνήθως με μια απλή ενημέρωση. Στη συνέχεια, αφού υλοποιηθούν όλες οι παρεμβάσεις και εκδοθούν τα αντίστοιχα παραστατικά, διενεργείται η δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση με την οποία διαπιστώνεται η ορθή υλοποίηση των παρεμβάσεων και αποδεικνύεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου τουλάχιστον ίση με το 30% του κτιρίου αναφοράς.

Δικαιολογητικά
Για την εισαγωγή του συμψηφισμού στο ηλεκτρονικό σύστημα είναι απαραίτητα τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση του ενδιαφερομένου,
β) Αντίγραφο έγγραφης ενημέρωσης της ΥΔΟΜ ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή άδεια δόμησης αν αυτή απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών,
γ) Τιμολόγια και δελτία αποστολής,
δ) Αντίγραφα των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης,
ε) Πόρισμα-Δήλωση του ενεργειακού επιθεωρητή, όπου δηλώνεται η ορθή υλοποίηση των παρεμβάσεων και η επίτευξη του ενεργειακού στόχου,
στ) Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερομένου.
Το συμπέρασμα της παραπάνω απόφασης είναι ότι είναι μία καλή εναλλακτική για πολλές περιπτώσεις κτιρίων που έχουν χαμηλή ενεργειακή απόδοση και ταυτόχρονα πληρώνουν μεγάλα ποσά για ρύθμιση αυθαίρετων τμημάτων. Ειδικά για πρόστιμα της τάξεως των 10.000 ευρώ, όπου η μείωση προστίμου μπορεί να φτάνει έως και τα 5.000 ευρώ, είναι μεγάλο το όφελος να επενδύσει κανείς αυτά τα χρήματα στην περιουσία του, επωμιζόμενος βέβαια την όλη διαδικασία (ενεργειακές επιθεωρήσεις, άδεια εργασιών, κλπ.), παρά να πληρώσει τα ίδια χρήματα με τη μορφή προστίμου. 

¶ρθρο του κ. Γιάννη Παπαγεωργίου, Συμβούλου Μηχανικού της Technoiko 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ