Το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ15232 προσδιορίζει βαθμίδες αποδοτικότητας βάσει του κτηριακού αυτοματισμού και των λειτουργιών ελέγχου. Οι βαθμίδες αποδοτικότητας εκτιμούν την δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας σε σχέση με τα συστήματα ελέγχου και λειτουργίας των HVAC εγκαταστάσεων.

Σύστημα B.M.S. Desigo™

Ανακαλύψτε τον αυτοματισμό κτηρίων

Διαβάστηκε από 1803 αναγνώστες -

Λύσεις συστημάτων κτηριακού αυτοματισμού από τη Siemens για την επίτευξη της μέγιστης Ενεργειακής Αποδοτικότητας.

 
Ο τομέας κτηριακού αυτοματισμού της Siemens προσφέρει αυτοματισμούς κτηρίων και συστήματα ελέγχου, που επιτυγχάνουν υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ15232:2012. Τα συστήματα κτηριακού αυτοματισμού της Siemens
(DesigoΤΜ, SyncoΤΜ700, Synco living, GAMMA
Instabus™) πληρούν όλες τις προδιαγραφές για ενεργειακή κλάση Α σύμφωνα με το ΕΝ15232:2012.

Το πρότυπο ΕΝ15232
Πριν από μερικά χρόνια, η ΕΕ εξέδωσε ένα πρότυπο για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων. Στόχος ήταν η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων και μεταξύ άλλων ο καθορισμός μιας τυποποιημένης μεθόδου υπολογισμού αυτής. Το πρότυπο ΕΝ15232:2012 δημιουργήθηκε γΆ αυτόν ακριβώς το λόγο. Το πρότυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατά το στάδιο μελέτης και σχεδιασμού ενός έργου, διότι για πρώτη φορά προσδιορίζονται μέσω τυποποιημένων διαδικασιών, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας που προκύπτουν από τη χρήση αυτοματισμού διαχείρισης των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων του κτηρίου. Επίσης, το πρότυπο ΕΝ15232:2012 επιβεβαιώνει την επίδραση των αυτοματισμών κτηρίου στην εξοικονόμηση ενέργειας με αντίστοιχους υπολογισμούς και αποδεικνύει τον άμεσο χρόνο απόσβεσης της επένδυσης.
Το πρότυπο ΕΝ15232 κατατάσσει τα κτήρια σε τέσσερις ενεργειακές κατηγορίες από A έως D, ανάλογα με τον κτηριακό αυτοματισμό τους. Έτσι παρέχεται σαφής πληροφόρηση για το ποσοστό ενέργειας που μπορεί να εξοικονομηθεί σε καθορισμένους τύπους κτηρίων όπως κτήρια γραφείων, ξενοδοχεία, σχολεία, αίθουσες συνεδριάσεων, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία και κατοικίες. Ένας καθοριστικός παράγοντας για την κατάταξη στην ενεργειακή βαθμίδα Α είναι να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των συστημάτων και έλεγχος εξαρτώμενος από τη ζήτηση.

Οι λύσεις της Siemens
Ανάλογα με το μέγεθος, τη χρήση και τις απαιτήσεις του κτηρίου, καθώς και τις δυνατότητες ενεργειακής εξοικονόμησης που υπάρχουν σε αυτό, διατίθεται μία ευρύτατη γκάμα λύσεων και προϊόντων κτηριακού αυτοματισμού, από την απλούστερη έως την πιο σύνθετη. Μερικές από τις λύσεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν είναι οι εξής (από την πιο απλή έως την πιο σύνθετη):

1. «Έξυπνοι» θερμοστάτες χώρου της σειράς REV… με λειτουργίες αυτοεκπαίδευσης για προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του χώρου και πολύ μικρές τιμές θερμοκρασιακού διαφορικού (έως και ±0,1Κ).

2. Ελεγκτής θέρμανσης στο λέβητα (σειρές RVP..., RVL…, RVS…), ο οποίος σε συνδυασμό με την τρίοδη ή τετράοδη βάνα, τον κυκλοφορητή, και όλα τα απαραίτητα αισθητήρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, χρησιμοποιεί λειτουργίες όπως η αντιστάθμιση ή η βέλτιστη εκκίνηση-στάση, εξασφαλίζοντας τη καλύτερη λειτουργία και τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση, διατηρώντας παράλληλα τις ιδανικές συνθήκες άνεσης στο χώρο.

3. Ελεγκτές θέρμανσης – ψύξης – κλιματισμού της σειράς
Synco™700 με επικοινωνία ΚΝΧ, σε συνδυασμό με όλο το απαραίτητο περιφερειακό υλικό (αισθητήρια, βάνες, κινητήρες μεταβλητών στροφών κλπ). Οι ελεγκτές ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας μέσω επικοινωνίας KNX, διασφαλίζοντας τη λειτουργία μόνο των απαιτούμενων εγκαταστάσεων (λέβητες θέρμανσης, μηχανήματα ψύξης, κλιματιστικές μονάδες, αντλίες κ.λπ.), ώστε να εξασφαλιστεί το επιθυμητό επίπεδο άνεσης. Δοκιμασμένες και προγραμματισμένες λειτουργίες εξοικονόμησης παρέχονται από τους ελεγκτές, υποστηρίζοντας την ενεργειακά αποδοτική λειτουργία της εγκατάστασης, με δυνατότητα ελέγχου και διαχείρισης είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα.

4. Σύστημα Κτηριακού Αυτοματισμού GAMMA Instabus™ με πρωτόκολλο επικοινωνίας ΚΝΧ. Η ηλεκτρική εγκατάσταση για θέρμανση / ψύξη, φωτισμό και σκίαση χώρου μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια με τρόπο άνετο και φιλικό προς τον χρήστη. Το σύστημα έχει δυνατότητα επέκτασης με επιπρόσθετη λειτουργικότητα χάρη στο ανοιχτό και τυποποιημένο πρότυπο επικοινωνίας KNX, διασφαλίζοντας την αποδοτικότητα της επένδυσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συστήματα ΚΝΧ έχουν δυνατότητα πλήρους διασύνδεσης με τους ελεγκτές Synco™700, είτε πλήρους ενσωμάτωσης σε συστήματα B.M.S.

5. Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Κτηρίου (B.M.S.) Desigo™. Αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο σύστημα υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας, το οποίο έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης συνδυαστικών σεναρίων λειτουργίας με την ενσωμάτωση τρίτων εγκαταστάσεων, υψηλού επιπέδου διαχείριση συναγερμών, δημιουργία ενεργειακών αναφορών και λεπτομερή απεικόνιση, καταγραφή και διαχείριση της εγκατάστασης, είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα. Αποτελεί σύστημα ελεύθερου προγραμματισμού, το οποίο χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενα σενάρια υψηλού επιπέδου διαχείρισης του κτηρίου, προσφέροντας στον χρήστη άριστα επίπεδα άνεσης και τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση, όντας ευέλικτο και εύκολα επεκτάσιμο. Η χρήση σε κτήρια μεσαίου – μεγάλου μεγέθους έχει ως αποτέλεσμα την άμεση απόσβεση της επένδυσης και τη διατήρηση της βιωσιμότητας της εγκατάστασης.

Η ευρεία γκάμα προϊόντων, συστημάτων και εφαρμογών πρωτοποριακής τεχνολογίας επιτρέπει στο σύνολο των κτηριακών λειτουργιών να δουλεύουν συντονισμένα κάτω από έναν αυτοματισμό. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα και περισσότερη άνεση στα κτήρια. Επιπρόσθετα, για να εξασφαλιστεί η υψηλότερη ακρίβεια ποιότητας και ελέγχου, όλες οι εφαρμογές υπόκεινται σε λεπτομερή δοκιμή και τέλεια βαθμονόμηση στο ειδικά διαμορφωμένο HVAC εργαστήριο 800m2 της Siemens στην Ελβετία. Μόνο με αντίστοιχες δοκιμές κάτω από πραγματικές συνθήκες μπορεί να εγγυηθεί κανείς εξοικονόμηση ενέργειας κατά την επιλογή της εφαρμογής.

Αγησιλάου 6-8, Μαρούσι | Τηλ.: 210 6864111 | Fax: 210 6864299 | E-mail: [email protected] | Site: www.siemens.gr/buildingtechnologies

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ