Νέα δομικά υλικά εξοικονομούν ενέργεια στα κτίρια μέχρι 75%!
Διαβάστηκε από 2206 αναγνώστες -
«Περισσότερο από 10 βαθμούς μείωση στις επιφανειακές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, με εξίσου αποτελεσματική λειτουργία το χειμώνα, πέτυχαν τα νέα, σύνθετα ψυχρά-θερμομονωτικά υλικά που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου DICOM.
Τα ψυχρά-θερμομονωτικά υλικά μετρήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες επί έναν και πλέον χρόνο. Διαπιστώθηκε ότι μπορούν να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας από 35% έως 75%, ανάλογα με την κλιματική ζώνη και το είδος του κτιρίου, αλλά και ουσιαστική βελτίωση της θερμικής άνεσης στο εσωτερικό των κτιρίων».
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. ¶γις Παπαδόπουλος, συντονιστής του DICOM, στη διάρκεια Ημερίδας με θέμα «Καινοτόμα δομικά υλικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Domotel Les Lazaristes, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της υπερτριετούς σχετικής έρευνας, παρουσία περισσότερων των 200 μηχανικών, μελετητών, κατασκευαστών και επαγγελματιών του κλάδου της δόμησης.
Στο ερευνητικό έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝ ΙΙ συμμετείχαν το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, ως συντονιστής και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και δύο επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Τα καινοτόμα υλικά παράχθηκαν από την εταιρία παραγωγής θερμομονωτικών υλικών Fibran Α.Ε. και εφαρμόστηκαν σε τοιχοποιίες και δώματα από την κατασκευαστική εταιρία Δομοτεχνική Α.Ε. με ιδιαίτερα επιτυχία.
Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα των ΤΕΕ-ΤΚΜ, ΕΒΕΘ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, οι πρόεδροι ή αντιπρόεδροι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμούς, εξαίροντας τη σημασία της ανάπτυξης των νέων δομικών υλικών στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνθος Σανταμούρης που ανέδειξε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης των πόλεων, που μπορεί να ξεπερνά και τους 10οC σε σχέση με τα προάστια, και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ψυχρά υλικά στην άμβλυνση του προβλήματος στα κτίρια και στη μείωση της θνησιμότητας κυρίως των χαμηλού εισοδήματος κοινωνικών στρωμάτων. «Είναι κοινωνική αναγκαιότητα να βελτιωθούν τα παλιά, μη μονωμένα κτίρια, καθώς η ενεργειακή φτώχεια έχει πλήξει περίπου 40% του ελληνικού πληθυσμού», σημείωσε ο κ. Σανταμούρης.
Μια πράσινη δομημένη όαση κατοικίας και εργασίας, ένα δίδυμο κτίριο με εφαρμογή πρωτοποριακού βιοκλιματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και καινοτόμων υλικών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και οικολογικής πιστοποίησης, που κατασκευάζεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης από τη Δομοτεχνική Α.Ε., παρουσίασε ο αρχιτέκτων κ. Ευθύμιος Αλεξόπουλος, Αντιπρόεδρος της Δομοτεχνική Α.Ε. «Το έργο με τίτλο «GREEN 45» διεκδικεί τον τίτλο του πιο πράσινου κτιριακού συγκροτήματος της πόλης παρέχοντας στους μελλοντικούς χρήστες του συνθήκες ζωής στη φύση», υπογράμμισε ο κ. Αλεξόπουλος.
Τις τεχνικές ιδιότητες των νέων υλικών παρουσίασε η κ.Στέλλα Χαδιαράκου, της Fibran, ενώ το πειραματικό μέρος του έργου παρουσιάστηκε από τις κυρίες Θεώνη Καρλέση και Παναγιώτα Αντωνιάδου από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
www.domotechniki.gr