1. Αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων
Αποτελεί μία από τις πρώτες αλλαγές που πραγματοποιεί κάθε ιδιοκτήτης, με τα παλαιά αλουμινένια ή ξύλινα κουφώματα, με μονό, απλό υαλοπίνακα, να αντικαθιστούνται με σύγχρονα πιστοποιημένα ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα, με ενεργειακά τζάμια μικρής θερμοχωρητικότητας. Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται κατά την αντικατάσταση αυτών και ειδικότερα των υαλοπινάκων αγγίζει το 20-25% της συνολικής ενεργειακής αναβάθμισης της οικίας.
2. Τοποθέτηση Σκιάστρων
Υπάρχουν πολυποίκιλα ήδη σκιάστρων όπως τα εξωτερικά (π.χ. περσίδες, στέγαστρα, τέντες, πατζούρια κ.α.) ή τα εσωτερικά (π.χ. περσίδες, κουρτίνες, rollers κ.α.), τα κινητά ή/και τα σταθερά, τα διάτρητα ή τα συμπαγή. Για την επιλογή τους λοιπόν, θα πρέπει να προσέξει κυρίως κανείς την ορθή διαστασιολόγηση τους, προκειμένου να προστατεύουν την κατοικία από την ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι, αλλά και παράλληλα να επιτρέπουν την είσοδό της στο κτίριο το χειμώνα και το θέμα του φυσικού φωτισμού ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια και προστασία από θάμβωση.
3. Εξωτερική θερμομόνωση τοίχων
Το σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης αποτελείται από θερμομονωτικό υλικό, το οποίο «σοβατίζεται» με ένα πολυμερισμένο κονίαμα, το οποίο προσφέρει ισχυρή μηχανική αντοχή και στεγανοποίηση. Εφαρμόζεται στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων και προστατεύει τις επιφάνειες αυτών από υγρασίες. Έτσι, ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα κυρίως τους θερινούς μήνες στην εξοικονόμηση ενέργειας, έως και 65%. Επίσης μειώνει το κόστος συντήρησης του κτιρίου προστατεύοντας τα στοιχεία του σκυροδέρματος από ρηγματώσεις.
4. Μόνωση ταράτσας
Λόγω καταπόνησης καθημερινά από ήλιο, άνεμο, βροχή ή και χιόνι, το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτίριο. Υπάρχουν σήμερα εξαιρετικές λύσεις θερμομόνωσης των δωμάτων που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Το δώμα πρέπει να θερμομονώνεται και για έναν πρόσθετο λόγο, αυτόν της προστασίας της πλάκας από τη διάβρωση και τις καιρικές μεταβολές που σταδιακά την αποσαθρώνουν. Πρέπει να τονίσουμε ότι, όταν θερμομόνωνουμε την πλάκα της ταράτσας επιτυγχάνεται παράλληλα και η υγρομόνωση αυτής, ενώ το αντίστροφο δεν ισχύει.
5. Μόνωση πυλωτής
Η μόνωση της πυλωτής συντελεί ευεργετικά στην κατοικία γιατί εγκλωβίζει την θερμική ενέργεια μέσα στο διαμέρισμα και δεν εξέρχεται στο περιβάλλον.
Η πυλωτή δεν καταπονείτε άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, λόγω του ότι είναι προστατευμένη, εντούτοις οι ενεργειακές απώλειες είναι αρκετά μεγάλες και επιπλέον μειώνεται η θερμική άνεση για τους ενοίκους.
Οι εσωτερικές παρεμβάσεις
1.Εσωτερική θερμομόνωση τοίχων
Η εσωτερική θερμομόνωση των τοίχων ενός κτιρίου αφορά την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο εσωτερικό μέρος όλων των κατακόρυφων εξωτερικών τοίχων και συνίσταται σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η εξωτερική θερμομόνωση.
Επιλέγεται το κατάλληλο θερμομονωτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί το οποίο στερεώνεται στην εσωτερική πλευρά των τοίχων του κτιρίου είτε με μηχανική στήριξη, είτε με κόλλα και στη συνέχεια καλύπτεται με γυψοσανίδες. Ακολουθεί ο χρωματισμός της επιφάνειας των γυψοσανίδων με κατάλληλα υλικά. Η επιλογή αυτής της λύσης εσωτερικής θερμομόνωσης μπορεί να οδηγήσει, πέραν της μείωσης των απωλειών ενέργειας και σε εξοικονόμηση ωφέλιμου εσωτερικού χώρου.
2. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης
Η αναβάθμιση των Θερμικών Συστημάτων, ανεξάρτητα αν είναι κεντρικά ή αυτόνομα, θεωρείται μια από τις σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις σε μια κατοικία. Τα συστήματα αυτά όσο περνάει ο χρόνος γίνονται όλο και περισσότερο ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας γενιάς, με πιστοποιημένες ιδιότητες σύμφωνα με μελέτη εξειδικευμένου μηχανικού, ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια.
3a. Σύστημα θέρμανσης με Φυσικό Αέριο
Αρκετές πολυκατοικίες έχουν προβεί στην αντικατάσταση του λέβητα-καυστήρα πετρελαίου, με έναν Καυστήρα Φυσικού Αερίου. Με το Φυσικό αέριο εξοικονομείται χώρος στην κατοικία γιατί δε χρειάζεται δεξαμενή πετρελαίου και επίσης ένας μικρός επιτοίχιος λέβητας μπορεί να θερμάνει χώρο ίσο με 200m2, ενώ η καύση του δημιουργεί τη μικρότερη ρύπανση σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα.
3b. Σύστημα θέρμανσης με Αντλία θερμότητας
Το δεύτερο διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης για μεμονωμένες κατοικίες το οποίο και αποφέρει μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και σύντομη απόσβεση στον χρήστη είναι η Αντλία Θερμότητας η οποία μπορεί να αποφέρει και 65% ενεργειακή βελτίωση στην κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα πλαίσια έρευνας που διεξήχθη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, ανεδείχθη ως οικονομικότερη λύση, η αντλία θερμότητας με μόλις 39,49% του κόστους. Την ίδια ώρα, το Φυσικό Αέριο, με 68,87%, θεωρείται από τις οικονομικότερες λύσεις σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Επίσης το Ενεργειακό Τζάκι με 60,49% κατατάσσεται στις οικονομικές λύσεις θέρμανσης.
4. Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών
Μία ακόμα σημαντική εσωτερική παρέμβαση, προκειμένου να μειωθεί ακόμα περισσότερο η κατανάλωση ενέργειας σε ένα νοικοκυριό, θεωρείται και η αντικατάσταση παλαιών ή/και ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, με νέες ενεργειακά πιο αποδοτικές, Η σωστή επιλογή μιας τέτοιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του νοικοκυριού, θα αποδειχθεί συμφέρουσα σε βάθος χρόνου. Οι συσκευές υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης συνήθως έχουν σχετικά μεγαλύτερο κόστος αγοράς από τις συσκευές χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης, όμως, το κόστος λειτουργίας των πρώτων, κατά τη διάρκεια ζωής τους, αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερο.
Για την επιλογή των κατάλληλων συσκευών, βασικό ρόλο παίζει η ενεργειακή ετικέτα, η οποία και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για να πραγματοποιούν συμφέρουσες αγορές, καθώς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το κόστος λειτουργίας μιας συσκευής, καθώς και για τα βασικά τεχνικά της χαρακτηριστικά.