Ειδικά συστήματα κλιματισμού εγκαθίστανται στις βιομηχανίες

Τα συστήματα Split Units αποτελούνται από δύο μέρη, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα

Η εγκατάσταση κλιματισμού αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ανακαίνισης

Αλλάζει το «κλίμα» και τα έξοδα των σπιτιών

Διαβάστηκε από 4014 αναγνώστες -

Η γκάμα των κλιματιστικών, τι ταιριάζει σε κάθε σπίτι ανάλογα με το είδος θέρμανσης που διαθέτει και όλα τα οφέλη που προσφέρει η χρήση τους στα νοικοκυριά.

 
Λίγες μόνο ημέρες πριν μπούμε και τυπικά στο καλοκαίρι και το θερμόμετρο στην Ελλάδα, έχει ήδη αρχίσει να φθάνει «κόκκινο», προμηνύοντας νέους καύσωνες σε όλη τη χώρα. Παράλληλα όμως, υπενθυμίζει και την ανάγκη αντιμετώπισής τους, με τις επιλογές του κλιματισμού να βρίσκονται και πάλι σε πρώτο πλάνο, όντας πλέον όλο και περισσότερες, αλλά και πιο αποδοτικές και οικονομικές.

Ο κλιματισμός και η λειτουργία των συσκευών
Με τον όρο «Κλιματισμό» δεν εννοούμε μόνο την ψύξη του αέρα αλλά ένα ευρύτερο  μετασχηματισμό των κλιματιστικών συνθηκών ενός εσωτερικού ή κλειστού χώρου.

Οι χρησιμοποιούμενες συσκευές κλιματισμού μπορούν να ελέγχουν και να ρυθμίζουν αυτομάτως:
  • Θερμοκρασία. 
  • Υγρασία. 
  • Καθαρότητα αέρα.
  • Ανακυκλοφορία/ανανέωση του αέρα.
δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο μία ατμόσφαιρα ευεξίας η οποία είναι απαραίτητη στον άνθρωπο που συσχετίζει τα αισθήματα ανέσεως με τις εποχικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και του ποσοστού υγρασίας που περιέχει ο αέρας του χώρου όπου εργάζονται ή διαμένουν.

Τύποι και κατηγορίες κλιματισμού
Βασικά υπάρχουν δύο συστήματα κλιματισμού που είναι:
  • Τα συστήματα άνετης και υγιεινής διαβίωσης, που δημιουργούν την ατμόσφαιρα ευεξίας στους χώρους διαμονής και εργασίας των ανθρώπων όπως κατοικίες, γραφεία, εστιατόρια κλπ.
  • Τα συστήματα βιομηχανικής χρήσης, που εγκαθίστανται σε διάφορες βιομηχανίες και ανταποκρίνονται στις ειδικές συνθήκες, που απαιτεί η παραγωγή των προϊόντων της βιομηχανικής μονάδος.

Τοπικά και Κεντρικά συστήματα 
Τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται από τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται η τελική διαμόρφωση των συνθηκών στον κλιματιζόμενο χώρο. Με βάση την θέση – απόσταση της μονάδος παραγωγής ή παραλαβής θερμότητος και την θέση – έκταση των κλιματιζομένων χώρων τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται σε : 
  • Τοπικά συστήματα κλιματισμού
  • Κεντρικά συστήματα κλιματισμού
Σε γενικές γραμμές στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού , το κεντρικό μηχανοστάσιο (Λεβητοστάσιο, Ψυχροστάσιο, Εναλλάκτης Θερμότητος) βρίσκεται μακριά από τους κλιματιζόμενους χώρους. Οι τερματικές μονάδες που βρίσκονται σε κάθε χώρο συνδέονται με το κεντρικό μηχανοστάσιο με τη βοήθεια καταλλήλων αγωγών (Αεραγωγών ή σωληνώσεων ζεστού – κρύου νερού ή ψυκτικού ρευστού/μέσου).

Οι εγκαταστάσεις κεντρικού κλιματισμού
Μία εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού περιλαμβάνει:
  • Την κεντρική μονάδα θερμικής επεξεργασίας, που μπορεί να επεξεργάζεται αέρα (συστήματα αέρα – αέρα) , νερό ( συστήματα νερού – αέρα) ή ψυκτικό ρευστό ( συστήματα ψυκτικού ρευστού – αέρα).
  • Το δίκτυο αγωγών προσαγωγής ή και απαγωγής θερμότητος (σωληνώσεις ή και αεραγωγούς).
  • Τα στοιχεία τοπικής επεξεργασίας ή προσαγωγής και διαχύσεως της θερμότητος ή και παραλαβής θερμότητος (ψύξης) στον ή από τον αέρα του χώρου καθώς και τα στοιχεία παραλαβής και απομακρύνσεως του μολυσμένου αέρα (στην περίπτωση που η εγκατάσταση περιλαμβάνει ανάλογη διαδικασία.
  • Τους αυτοματισμούς και τα ανάλογα συστήματα ελέγχου που είναι απαραίτητα για την προσαρμογή της μονάδος στις ανάγκες των χώρων.
Με βάση τη λειτουργική διαδικασία (τρόπος και χρησιμοποιούμενα μέσα) τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται σε:
  • Συστήματα κλιματισμού μόνο με αέρα.
  • Συστήματα κλιματισμού μόνο με νερό.
  • Συστήματα κλιματισμού  αέρα - νερού.
  • Συστήματα κλιματισμού ψυκτικού ρευστού - αέρα.
  • Συστήματα κλιματισμού  υπογείων υδάτων–νερού/ αέρα (Στην περίπτωση Γεωθερμίας).
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ψυχθεί ένας κλιματιζόμενος χώρος είναι:
  • Με κεντρική κλιματιστική μονάδα.
  • Με ημικεντρική κλιματιστική μονάδα.
  • Με αυτόνομες (split – Units) κλιματιστικές συσκευές
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να θερμανθεί ένας κλιματιζόμενος χώρος είναι:
  • Με θερμό αέρα (Κεντρική ή Ημεκντρική Κλιματιστική Μονάδα).
  • Με ζεστό νερό (Κεντρική ή Ημεκντρική Κλιματιστική Μονάδα).
  • Με αντιστροφή του κύκλου ψύξεως – Αντλίες Θερμότητος.

Η περίπτωση των Αντλιών Θερμότητας
Οι Αυτόνομες Κλιματιστικές Μονάδες και τα Συστήματα Κεντρικού Κλιματισμού που λειτουργούν με ψυκτικό υγρό (Σύστημα Ψυκτικού Υγρού – Αέρα) μπορεί να διαθέτουν Αντίστροφη Λειτουργία και να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες θέρμανσης όσο και ψύξης ενός χώρου. Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε αυτά ως Αντλίες Θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητος κατά συνέπεια λειτουργούν με αντιστροφή του ψυκτικού κύκλου και επειδή ο εξατμιστής του κυκλώματος γίνεται συμπυκνωτής αποβάλει την θερμότητα του αέρα μέσα στον κλιματιζόμενο χώρο και τον θερμαίνει.

Ο ρόλος του inverter
Τα σύγχρονα τοπικά ή και ημικεντρικά συστήματα κλιματισμού  διαθέτουν λειτουργία Inverter. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η λειτουργία Inverter δεν σχετίζεται με την αντιστροφή της λειτουργίας του κλιματιστικού συστήματος αλλά αυτή επιτρέπει να μεταβάλλεται η ισχύς του συμπιεστή και να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις πραγματικές θερμικές ανάγκες του χώρου που επιθυμούμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε.  Όταν οι θερμικές απαιτήσεις είναι υψηλές ο συμπιεστής παράγει μέχρι και 130% της ισχύος του ενώ όταν οι απαιτήσεις είναι χαμηλές μπορεί να παράγει μόνο το 30%.

Όταν επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία, ο μετατροπέας επιτρέπει την λειτουργία του συμπιεστή σε ρελαντί, ενώ τα κλιματιστικά συστήματα χωρίς Inverter παύουν την λειτουργία τους και εκκινούν εκ νέου την λειτουργία τους σε μέγιστη ισχύ όταν αυξομειωθεί σημαντικά η θερμοκρασία του χώρου.

Με την λειτουργία Inverter επιτυγχάνεται:
  • Η σημαντική μείωση σε κατανάλωση ενέργειας της τάξεως του 20 με 30% συγκριτικά με ένα απλό σύστημα.
  • Η ελαχιστοποίηση των επιπέδων θορύβου καθότι η συσκευή λειτουργεί συνεχόμενα σε χαμηλές στροφές.

Οι 2+1 τρόποι ψύξης-θέρμανσης
Μία εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού μπορεί να ψύξει/θερμάνει ένα χώρο είτε με τοπικά στοιχεία (Fan Coils) είτε με αεραγωγούς είτε και με συνδιασμό των δύο μεθόδων. Στην περίπτωση των Fan Coils αυτά τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις (συνήθως εξωτερικούς τοίχους κάτω από τα παράθυρα) και αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των θερμικών φορτίων του χώρου. Στην περίπτωση των αεραγωγών τροφοδοτούμε τον χώρο με την ανάλογη ποσότητα αέρα που θα πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία και σχετική υγρασία.

Μία ημικεντρική κλιματιστική συσκευή μπορεί να ψύξει ένα κλιματιζόμενο χώρο είτε με περιορισμένο αριθμό τοπικών στοιχείων (Fan Coils) είτε με περιορισμένο σε έκταση δίκτυο αεραγωγών. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε μονοκατοικίες, καταστήματα ή και διαμερίσματα πολυκατοικιών και ειδικά στις ανακαινίσεις οικιών και καταστημάτων. Οι αυτόνομες κλιματιστικές συσκευές (Split Units) είναι ψυκτικές μονάδες μικρής ψυκτικής ικανότητος και εξυπηρετούν χώρους γραφείων και δωματίων. Αυτές οι μονάδες μπορεί να θεωρηθούν και σαν ημικεντρικές όταν μία εξωτερική μονάδα συνδέεται με δύο ή και τρείς εσωτερικές μονάδες.

Τα συστήματα Split Units
Πρόκειται για κλιματιστικά συστήματα τα οποία αποτελούνται από δύο μέρη, την εξωτερική μονάδα η οποία περιλαμβάνει τον συμπιεστή, συμπυκνωτή και την βαλβίδα εκτόνωσης και την εσωτερική μονάδα η οποία περιλαμβάνει τον εξατμιστή και τον ανεμιστήρα. Η εσωτερική μονάδα μπορεί να είναι 
  • Επιτοίχια
  • Δαπέδου  
  • Οροφής - Κρυφού Τύπου - εντός ψευδοροφής 
  • Οροφής – Εμφανούς Τύπου  
  • Τύπου κασέτας  με δύο, τέσσερις εξόδους αέρα ή περιμετρικής εξόδου 
Στις περιπτώσεις που έχουμε μία εξωτερική μονάδα συνδεδεμένη με δύο ή και τρείς εσωτερικές μονάδες αυτές θεωρούνται σαν ημικεντρικό σύστημα κλιματισμού.

Η εναλλακτική λύση των φορητών Monoblock
Πρόκειται για κλιματιστικά συστήματα τα οποία ενσωματώνουν την εξωτερική και εσωτερική μονάδα στην ίδια συσκευή – σε αντίθεση με τα  συστήματα διαιρούμενου τύπου. Η αποβολή του θερμού αέρα στο περιβάλλον γίνεται δια μέσω ενός σωλήνα μέσω κάποιου παραθύρου / θύρας το οποίο πρέπει να παραμένει ανοιχτό. Αυτό συνεπάγεται απώλειες στην ψύξη και κατά συνέπεια μειωμένη απόδοση. Τα συστήματα αυτά είναι συνήθως τροχήλατα και χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης εναλλακτικών  συστημάτων ή όταν δεν απαιτείται μόνιμη εγκατάσταση.

Έξτρα οφέλη με συνδυασμό ανακαίνισης και κλιματισμού
Ένα βασικό στοιχείο μιας ανακαίνισης είναι και η εγκατάσταση κλιματισμού τόσο από τεχνικής απόψεως σχετικά με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί όσο και  από οικονομικής απόψεως σχετικά με το κόστος αρχικής εγκατάστασης και λειτουργίας στη συνέχεια.

Στις περιπτώσεις ανακαίνισης οικιών υπάρχουν οι εξής δυνατότητες με την επιλογή της κάθε μίας να παρουσιάζει περισσότερα ή λιγότερα πλεονεκτήματα: 
  • Τοποθέτηση μονάδων Multi - Units όπου μία εξωτερική μονάδα συνδέεται με τρείς (max)  εσωτερικές μονάδες - συνήθως – επίτοιχες ή κασέτες οροφής. Η λύση αυτή σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητος παρέχει την δυνατότητα Ψύξης/Θέρμανσης και πλήρους ανεξαρτητοποίησης από την συνήθη κεντρική θέρμανση, όπου αυτή υπάρχει με τα γνωστά προβλήματα των κοινοχρήστων. Σε περίπτωση βεβαίως που πρόκειται για ανεξάρτητα διαμερίσματα κατοικίας ή/και γραφείων-επαγγελματικής στέγης  αποτελεί μία εύκολη και οικονομικά αποδοτική λύση αφού οι εργασίες που απαιτούνται για την διέλευση των σωληνώσεων του ψυκτικού υγρού και απομάκρυνσης των συμπυκνωμάτων είναι ελάχιστες και λιγότερο δαπανηρές. Το γεγονός ότι οι τεχνικές βελτιώσεις των αντλιών θερμότητος επιτρέπουν ικανοποιητική απόδοση για θερμοκρασίες περιβάλλοντος κάτω από -5οC, οι μονάδες Multi – Units είναι μία καλή τεχνικά και οικονομικά λύση για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος.
  • Ημικεντρικά συστήματα με χρήση αεραγωγών για διανομή του κλιματιζομένου αέρα στα σημεία που απαιτείται. Στις εγκαταστάσεις αυτές η εσωτερική μονάδα περιλαμβάνει ένα plenum από το οποίο αναχωρούν οι αεραγωγοί που καταλήγουν στα στόμια προσαγωγής κλιματισμένου αέρα στα επιλεγμένα σημεία του χώρου. Η λύση αυτή υιοθετείται κυρίως στις ανακαινίσεις μονοκατοικιών και καταστημάτων μικράς ή μεσαίας κλίμακος και η ύπαρξη ψευδοροφής ύψους 35 cm περίπου διευκολύνει τα μέγιστα. Και στη λύση αυτή η χρήση αντλιών θερμότητος καλύπτει τις ανάγκες Ψύξης/Θέρμανσης και ίσως είναι η μόνη λύση για καταστήματα παρέχοντας δυνατότητα γρήγορης εγκατάστασης - βασικό στοιχείο μιας ανακαίνισης -  και ανεξάρτητης λειτουργίας - τοπικά και χρονικά - κάθε μονάδος που καλύπτει ένα μέρος των χώρων του καταστήματος. 

Ξέρετε ότι…
Ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την αγορά κλιματιστικού, είναι πλέον και η ενεργειακή ετικέτα, η οποία και παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση της συσκευής και αξιολογείται από Α μέχρι G ή από Α+++ μέχρι D. Πρόκειται για μία νομική υποχρέωση, που όμως μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καταναλωτών και να συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματός τους.)

¶ρθρο του κ. Κωνσταντίνου Στριφτού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού MEng, MSc




 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ