Solcer House: Το πρώτο πραγματικά έξυπνο ενεργειακά σπίτι (video)

Διαβάστηκε από 1561 αναγνώστες -

Ένα πανεπιστήμιο της Ουαλίας ισχυρίζεται ότι κατασκεύασε το πρώτο χαμηλού κόστους και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, θετικού ενεργειακού ισοζυγίου σπίτι του Ηνωμένου Βασιλείου.

 
Το Solcer House χτίστηκε από το πρόγραμμα Solcer Project, τμήμα του Προγράμματος LCRI (Low Carbon Research Institute) του πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Σχεδιάστηκε ως ένα πρωτότυπο για τις τεχνολογίες off-the-shelf, ώστε να παρουσιαστεί πώς θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το σπίτι βρίσκεται στο Pyle κοντά στο Bridgend και ακολουθεί το concept «Κτίρια ως σταθμοί παραγωγής ενέργειας», που έχει αναπτυχθεί από το Κέντρο SPECIFIC Innovation and Knowledge.

Το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο επιτυγχάνεται μέσω της μειωμένης ζήτησης ενέργειας, την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση ενέργειας για μελλοντική χρήση. Η ηλεκτρική ενέργεια εισέρχεται επίσης από το δίκτυο όταν απαιτείται και εξάγεται στο δίκτυο όταν υπάρχει πλεόνασμα.

Για την κατασκευή του Solcer House χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Για να μειωθούν οι ανάγκες ενέργειας, το σπίτι έχει υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, διαρθρωτικά μονωμένα πάνελ (SIPS), εξωτερική μόνωση και παράθυρα και πόρτες με διπλά τζάμια ξύλινου σκελετού με επίστρωση αλουμινίου. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ηλιακοί συλλέκτες TSC, οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα διάτρητο στρώμα στο εξωτερικό του σπιτιού που αντλεί αέρα προς το εσωτερικό και το θερμαίνει μέσω του ήλιου. Επιτυγχάνεται λοιπόν χαμηλό κόστος θέρμανσης μέσω αερισμού.

Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται μέσω μιας συστοιχίας φωτοβολταϊκών 4,3 kWp, πλήρως ενσωματωμένης στη νότια πλευρά της στέγης του σπιτιού. Η ενέργεια που δεν προορίζεται για άμεση χρήση είναι αποθηκευμένη σε μια μπαταρία 6,9-kWh. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται και αποθηκεύεται χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της θέρμανσης, εξαερισμού, του συστήματος ζεστού νερού και για τιςοικιακές συσκευές.

Το Solcer House χρειάστηκε 16 εβδομάδες για να χτιστεί και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015.

Δείτε εδώ το video της κατασκευής του:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ