Δείξε μου τον τύπο σου…

Διαβάστηκε από 3391 αναγνώστες -

Κλιματιστικά τοίχου, δαπέδου, φορητά ή οροφής. Ποιο ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες; Κάθε κατηγορία έχει τα δικά της συν και πλην και επιλέγεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή.

 
Τα κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου μπορούν να χωριστούν στα κλιματιστικά τοίχου, δαπέδου, φορητά, οροφής, δαπέδου/οροφής και στις κασέτες. Πιο αναλυτικά, η πρώτη κατηγορία κλιματιστικών συστημάτων, που είναι και η πιο διαδεδομένη, είναι τα κλιματιστικά τοίχου. 

Κλιματιστικά τοίχου: 
Έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες σε μεγάλα δωμάτια, αρκεί η εξωτερική μονάδα να είναι σε απόσταση τέτοια που να μην εμποδίζει την απόδοση του συστήματος. Λόγω του ύψους τοποθέτησής τους, έχουν τη δυνατότητα να ψύχουν καλύτερα το χώρο σε σχέση με μοντέλα που είναι τοποθετημένα στο δάπεδο. Το πλεονέκτημά τους είναι η ευκολία στην τοποθέτηση και τη συντήρηση, καθώς η αλλαγή και καθαρισμός των φίλτρων γίνεται επί τόπου από τον ίδιο τον καταναλωτή. Το κόστος απόκτησης τους ξεκινά από τα ¤200 περίπου και μπορεί να ξεπεράσει άνετα τα ¤1000, ανάλογα βέβαια και με την ισχύ τους.

Η δεύτερη κατηγορία αν και δεν είναι προτιμητέα λόγω του χώρου που καταλαμβάνουν, αποτελεί ωστόσο πολλές φορές μονόδρομο:
Κλιματιστικά δαπέδου: 
Σε αυτή την περίπτωση, η εσωτερική μονάδα τοποθετείται στο έδαφος, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται από δύο μειονεκτήματα. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο στο δωμάτιο που τοποθετούνται. Το δεύτερο αφορά στη ροή του αέρα κατά την περίοδο θέρμανσης. Και αυτό διότι ο ζεστός αέρας πηγαίνει προς τα πάνω αφήνοντας τον ωφέλιμο ύψος το χώρου σχετικά πιο κρύο. Στην περίπτωση που ο χώρος που πρέπει να ψυχθεί είναι πολύ μεγάλος (όπως σε επαγγελματικούς χώρους) χρησιμοποιούνται οι ντουλάπες κλιματισμού, ογκώδη μηχανήματα που τοποθετούνται στο δάπεδο. 
Φορητά κλιματιστικά: 
Μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο και είναι αρκετά φθηνότερες από τα υπόλοιπα κλιματιστικά μηχανήματα, όμως λόγω της μικρής τους ισχύος δεν έχουν και εφάμιλλες επιδόσεις. 
Κλιματιστικά οροφής: 
Διακρίνονται σε κρυφού και εμφανούς τύπου. Τα πρώτα είναι συνήθως «κρυμμένα» μέσα σε κάποια κατασκευή από γυψοσανίδα, ενώ τα δεύτερα είναι τοποθετημένα συνήθως στην άκρη της οροφής του δωματίου, ώστε να «βλέπουν» όλο το χώρο.
Ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω κατηγοριών είναι και τα κλιματιστικά πολλαπλής τοποθέτησης ή αλλιώς γνωστά ως δαπέδου/οροφής τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν και ως επιτοίχιες μονάδες χαμηλά στο ύψος του δαπέδου, ή ως μονάδες οροφής εμφανούς τύπου σε οποιοδήποτε σημείο.
Τέλος, μια άλλη κατηγορία κλιματιστικών οροφής είναι αυτά με κασέτες, όπου η εσωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη στο ταβάνι του δωματίου και τα οποία διαθέτουν δύο, ή και τέσσερις εξόδους αέρα ή περιμετρικές εξόδους (ημικεντρικά συστήματα). Ως εκ τούτου και σε αυτήν την περίπτωση, είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψευδοροφής.
Και εδώ οι τιμές κυμαίνονται κοντά στα ¤1000, όμως σε αυτή τη κατηγορία συναντώνται και μονάδες μεγάλης ισχύος για επαγγελματική χρήση. Σε αυτή τη περίπτωση το κόστος μπορεί να ξεπεράσει άνετα τις ¤5000.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ