Ο 10λογος της οικονομίας

Διαβάστηκε από 3344 αναγνώστες -

Εκτός από τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση ενός κλιματιστικού μηχανήματος, είναι πολύ σημαντικό για την τσέπη μας να γνωρίζουμε και μία σειρά από έξυπνους τρόπους περιορισμού της σπατάλης ηλεκτρικού ρεύματος.

 
Ξεκινώντας από την επιλογή του κλιματιστικού της αρεσκείας μας, είναι απαραίτητο να αναζητούμε πάντα τη βοήθεια εξειδικευμένου ψυκτικού για την τοποθέτηση του, διότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία του μηχανήματος χωρίς το φόβο διαρροών, πτώσης της απόδοσης και εν τέλει εξόδων στο λογαριασμό του ρεύματος ή σε επισκευές.

1 Στα κλιματιστικά, η τεχνολογία inverter με ετικέτα ενεργειακής κλάσης Α και πάνω, προσφέρει την καλύτερη απόδοση με τη μεγαλύτερη οικονομία. Η επιλογή της τεχνολογίας αυτής πλέον είναι μονόδρομος και όχι η εξαίρεση και ας στοιχίζει λίγο πιο ακριβά. Τα πλεονεκτήματα της σε βάθος χρόνου είναι σημαντικά.

2 Προσοχή στη διαστασιολόγηση του συστήματος επιλογής μας. Ένα μεγάλο κλιματιστικό που ανάβει και σβήνει συχνά, καταλήγει να «καίει» μέχρι και 50% άνω του αναμενομένου.

3 Προσοχή στη τοποθέτηση. Η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας σε ένα σκιερό μέρος, προσφέρει αυτόματα οικονομία περίπου 5%.

4 Επιλέξτε έξυπνα περιφερειακά συστήματα. Όπου υπάρχει η επιλογή του ανιχνευτή κίνησης, η χρήση του παρέχει οικονομία, καθώς βάζει το κλιματιστικό σε λειτουργία stand by κάθε φορά που το δωμάτιο παραμένει κενό άνω των 20 λεπτών.

5 Συντηρήστε εύκολα και μόνοι σας το κλιματιστικό σας. Η καθαρότητα των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος.

6 Αφήστε του ελεύθερο χώρο ! Η τοποθέτηση εμποδίων μπροστά σε μία εσωτερική μονάδα, δυσκολεύει την έξοδο του αέρα, μειώνοντας την απόδοση του κλιματιστικού.

7  Συμμορφωθείτε με τις οδηγίες του 
 κατασκευαστή. Για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των φίλτρων, επιβάλλεται ο καθαρισμός τους ανά τρίμηνο ή εξάμηνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

8  Επιλέξτε την οικονομία. Τα κλιματιστικά 
 split systems έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως συστήματα αερισμού, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται για τη λειτουργία του κλιματισμού.

9  Προσοχή στις υπόλοιπες συσκευές που 
 χρησιμοποιείτε όταν το κλιματιστικό είναι σε λειτουργία. Ηλεκτρικές συσκευές κοντά στους αισθητήρες θερμότητας, είναι πιθανόν να μπερδέψουν τον αισθητήρα του μηχανήματος  με τη ζέστη που εκπέμπουν.

10  Κλειστές πόρτες και παράθυρα στο 
 χώρο του κλιματιστικού, συγκρατούν τον κλιματισμένο αέρα και μειώνουν τις σχετικές απώλειες.

Για να θεωρηθεί οικονομικό ένα κλιματιστικό πρέπει απαραίτητα να ανήκει σε ενεργειακή κλάση ίση ή μεγαλύτερη από Α, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:

Μπορείτε, μάλιστα, να υπολογίσετε το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, βασιζόμενοι στις πληροφορίες της ενεργειακής ετικέτας. Αρκεί ένας πολλαπλασιασμός της ημερήσιας κατανάλωσης με την τιμή της κιλοβατώρας, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Αναλογικά, το εμβαδό και τα προτεινόμενα BTU (μονάδα μέτρησης ισχύος) έχουν ως εξής:
Οι παραπάνω συμβουλές όμως ενδέχεται να αποτελέσουν πονοκέφαλο για αρκετούς, ειδικά με το άγχος της καθημερινότητας, ωστόσο υπάρχουν μερικές ακόμα απλές συμβουλές που είναι εύκολο να εφαρμοστούν χωρίς κόπο.

Απλές και θαυματουργές συμβουλές
- Το καλοκαίρι ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του στους 26-27 βαθμούς κελσίου. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το κλιματιστικό καταναλώνει πολλή ενέργεια για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδίως όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή.
- Ρυθμίζουμε την κατεύθυνση του αέρα προς το κάτω. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω.
- Τα κλιματιστικά νέας γενιάς διαθέτουν το σύστημα ελέγχου παρουσίας. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αντιλαμβάνεται την κίνηση μέσα στο δωμάτιο. Αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν παρατηρηθεί κίνηση, τότε μειώνεται δραστικά η ισχύς του κλιματιστικού, άρα και η κατανάλωση ενέργειας.
- Ένδειξη κατανάλωσης: Πολλά νέα κλιματιστικά με ιδιαίτερα αυξημένο συντελεστή απόδοσης περιλαμβάνουν και μετρητή ενέργειας, έτσι ώστε να καταγράφουν και να ενημερώνουν τον χρήστη για την ενέργεια που έχει χρησιμοποιηθεί.
- «Έξυπνα» προγράμματα: Κλιματιστικά που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, τη θερμοκρασία του χώρου, πριν την έναρξη της λειτουργίας τους ή και τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ