Η ομάδα των μηχανικών του Passivistas "The house project" στα Energy Mastering Awards

Γιατί το αποφασίσαμε

Διαβάστηκε από 1708 αναγνώστες -

Για ποιους λόγους οι… passivistas προχώρησαν στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και ποιους στόχους εξυπηρετεί;

 
H ομάδα των Passivistas σε συνεργασία με το Eλληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου Ε.Ι.ΠΑ.Κ υλοποίησε το πιλοτικό έργο Passivistas: the house project, στα πλαίσια του οποίου ανακαίνισε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια μονοκατοικία του 1965 στου Παπάγου, σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου (ένα πρότυπο ιδιαίτερα διαδεδομένο στην κεντρική Ευρώπη και την Αμερική). Με απλά λόγια, δημιουργήσαμε μια κατοικία με τη μικρότερη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση, μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεν πρόκειται απλά για μια δική μας ιδέα, αλλά αυτό που επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για το 2020 και το ενδιαφέρον μας για την προστασία του πλανήτη. 

Το κτίριο αναβαθμίστηκε ενεργειακά σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου (Passive House), με στόχο να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη συμβατικής θέρμανσης ή κλιματισμού και να ικανοποιούνται οι διεθνώς αποδεκτές συνθήκες άνεσης και ποιότητας εσωτερικού αέρα. Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από στελέχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, πιστοποιημένους σχεδιαστές παθητικών κτιρίων σε συνεργασία με εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων.

Το κτίριο αποτελεί πλέον έδρα του Ινστιτούτου μας και κόμβο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μηχανικών και τεχνιτών όλων των κλάδων της οικοδομής, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη. Η κατοικία αυτή θα είναι προσβάσιμη στο κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα επόμενα επτά χρόνια, ενώ παράλληλα μετρήσεις που θα γίνονται για την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου θα είναι δημόσια προσβάσιμες στο διαδίκτυο.

Ήδη, στους χώρους του κτιρίου πραγματοποιήθηκε ένα τριήμερο «Open Days» για το κοινό στα πλαίσια των ετήσιων διεθνών ημερών ανοιχτών παθητικών κτιρίων και ένα σεμινάριο πιστοποίησης σχεδιαστών παθητικών κτιρίων, ενώ προγραμματίζονται και αρκετές ακόμα εκδηλώσεις. 

Ο στόχος του έργου
Kατά τις φάσεις υλοποίησης των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, ο στόχος του έργου ήταν να λειτουργήσει ως «κυψέλη» εκπαίδευσης, κοινωνικής ενημέρωσης και διάδρασης υλοποιώντας τους κάτωθι άξονες δράσης:
  • Τεχνικές παρουσιάσεις για μηχανικούς από το σύνολο των εμπορικών εταιρειών, τα υλικά των οποίων εφαρμόστηκαν στο έργο. 
  • Εργαστήρια εκπαίδευσης τεχνιτών κατά τις φάσεις αναβάθμισης του κτιρίου.
  • Επισκέψεις σπουδαστών ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ και έγκυρη παρουσίαση του έργου, των κατασκευαστικών φάσεων, των λεπτομερειών και του τρόπου μελέτης και εκτέλεσης αυτού. 
  • Συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση για οργανωμένες επισκέψεις και έγκυρη ενημέρωση πολιτών σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών ακινήτων.

Πώς θα λειτουργήσει το κτίριο
Μετά την ολοκλήρωσή του το έργο Passivistas: the house project λειτουργεί ως κοινωνικός «πυρήνας» συνεργατικών δράσεων, μέσω των κάτωθι ενεργειών: 
  • Το ισόγειο του έργου λειτουργεί ως επιδεικτική κατοικία, ανοιχτή για οργανωμένες επισκέψεις, διαλέξεις και παρουσιάσεις στο ευρύ κοινό, σε μηχανικούς, κ.τλ.
  • Ο χώρος του υπογείου λειτουργεί ως έδρα του Ε.Ι.ΠΑ.Κ., καθώς και ως χώρος σεμιναρίων, διαλέξεων, παρουσίασης του συνόλου των σταδίων της ενεργειακής αναβάθμισης και της διαδικασίας πιστοποίησης ενός παθητικού κτιρίου.
  • Δημιουργήθηκε και ιστοσελίδα του έργου στην οποία μπορεί κάθε πολίτης, μηχανικός και τεχνίτης να ενημερωθεί για τον τρόπο σχεδιασμού, τα στάδια υλοποίησης, τις προδιαγραφές των υλικών και ελέγχων καθώς και να δει online, μέσα από ανοιχτά δημόσια δεδομένα, μετρήσεις της πραγματικής λειτουργίας και κατανάλωσης του κτιρίου, λαμβάνοντας τις απαιτούμενες πληροφορίες για το πώς μπορεί να εξοικονομήσει δραστικά ενέργεια στο σπίτι του, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής του και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.   

Τα δεδομένα του κτιρίου
Το κτίριο βρίσκεται επί της οδού Αναστάσεως 112 στο Δήμο Παπάγου. Αποτελείται από ισόγεια κατοικία 97,5 μ2 και ανεξάρτητο ημιυπόγειο χώρο 36 μ2. Είναι γωνιακό, με βορειοανατολική και νοτιοανατολική όψη προς τον δρόμο και βρίσκεται σε απόσταση 1000 μέτρων από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού, 1.500 μέτρων από τον Σταθμό Μετρό Εθνική ¶μυνα. Είναι αμιγής μονοκατοικία με κήπο, κτισμένη τη δεκαετία του Ά60 με λιτό αλλά σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, διαθέτει καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο και δύο υπνοδωμάτια. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα
  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα