Το πριν και το μετά ενός… συμβατικού σπιτιού

Διαβάστηκε από 2712 αναγνώστες -

Οι τεχνικές παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν για να μετατρέψουν ένα τυπικό ελληνικό σπίτι σε ενεργειακό πρότυπο!

 
Tο κτίριο που επιλέχθηκε για τη μετατροπή σε Παθητικό είχε φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, δεν διέθετε μόνωση στην τοιχοποιία του, η οποία ήταν μπατικό τούβλο και η οροφή του ήταν βατό δώμα με πρόσβαση από εξωτερική σκάλα. Διέθετε ξύλινα ανοιγόμενα κουφώματα με μονούς υαλοπίνακες και παντζούρια, συμβατικό σύστημα θέρμανσης με καυστήρα πετρελαίου και σώματα, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και τζάκι.
Το κτίριο ήταν ακατοίκητο τουλάχιστον μια πενταετία και για αυτό το λόγο υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, όπως έντονες υγρασίες στους τοίχους και την οροφή, φθορά των πατωμάτων, φθορές στα ντουλάπια της κουζίνας. Οι υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις χρειάζονταν έλεγχο, συντήρηση και πιθανώς αντικατάσταση. Ο εξωτερικός χώρος – κήπος ήταν απροσπέλαστος λόγω άγριων χόρτων και ανεξέλεγκτα μεγάλων φυτών.
Σύμφωνα με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης που εκδόθηκε, το κτίριο κατατάχθηκε στην κατηγορία Η με υπολογιζόμενη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας τις 291KWh/m2. Το ίδιο περίπου αποτέλεσμα προέκυψε και από το PHPP (Passive House Planning Package).

Η ενεργειακή αναβάθμιση
Στόχος της ενεργειακής αναβάθμισης ήταν να πετύχουμε τους στόχους ενεργειακής κατανάλωσης ενός παθητικού κτιρίου, δηλαδή :
  • ανάγκες για θέρμανση ή ψύξη: QH ≤ 15 kWh/(m²a)
  • συνολικές ενεργειακές ανάγκες πρωτεύουσας ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος: QP ≤ 120 kWh/m²a 
Οι παραπάνω τιμές κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχούν πλέον στο 15-20% περίπου της κατανάλωσης του υφιστάμενου κτιρίου. Τα μεγέθη αυτά πιστοποιούνται τόσο με πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατά ΚΕΝΑΚ 2011 (το κτίριο μετά την αναβάθμιση του είναι Α+), όσο και από το ΕΙΠΑΚ σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο PassivHaus Institut (www.passiv.de) και, μετά την ολοκλήρωσή του, το κτίριο διαθέτει και πιστοποιητικό “Passive House EnerPHit Plus”.
Η επίτευξη των στόχων έγινε μέσω της μοντελοποίησης του κτιρίου με λογισμικό PHPP και DESIGNPH και η όλη διαδικασία ήταν υπό την εποπτεία του ΕΙΠΑΚ και του PHI. Τέλος, τo έργο εντάχθηκε σαν Observer Project στα ευρωπαϊκά προγράμματα EUROPHIT (http://europhit. eu/) και SIMFONIA.Το έργο επιλέχθηκε ανάμεσα σε 350 υποψήφια έργα και θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο 200 Παγκόσμιο Συνέδριο Παθητικών Κτιρίων στο Darmstadt της Γερμανίας τον προσεχή Απρίλιο. Το έργο βραβεύθηκε ήδη στα πλαίσια των Energy Mastering Awards 2015 ως βέλτιστη πρακτική εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι βασικές παρεμβάσεις
Οι βασικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι οι ακόλουθες:
  • Μόνωση του κελύφους του κτιρίου με θερμοπρόσοψη εξωτερικά, ώστε αυτό να αποκτήσει ένα συντελεστή θερμοπερατότητας <0,20W/m2K.
  • Μόνωση του δώματος, ώστε αυτό να αποκτήσει ένα συντελεστή θερμοπερατότητας <0,15W/m2K.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας με διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες, με συντελεστή θερμοπερατότητας <1,20W/m2K.
  • Βελτιστοποίηση της σκίασης αλλά και των ηλιακών κερδών του κτιρίου, τόσο στα κουφώματα όσο και περιμετρικά.
  • Ενίσχυση της αεροστεγανότητας του κτιρίου ώστε αυτή να φτάσει κάτω από 1,0 ACHστα 50Pascal (n50).
  • Τοποθέτηση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας και προθέρμανση ή πρόψυξη του αέρα, ώστε να καλύπτονται στο μέγιστο βαθμό οι ανάγκες του κτιρίου, αλλά και να εξασφαλίζεται η κορυφαία ποιότητα εσωτερικού αέρα στο κτίριο. 
  • Τοποθέτηση ηλιοθερμικού συστήματος για το ζεστό νερό χρήσης και την τυχόν υποβοήθηση της θέρμανσης του αέρα
  • Κατάργηση τζακιού
  • Πλήρης κατάργηση του συμβατικού συστήματος καλοριφέρ καθώς και των παλαιών κλιματιστικών.
  • Χρήση ηλεκτρικών συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης και φωτισμού οικονομίας.
  • Τοποθέτηση Φ/Β στο δώμα για την αξιοποίηση του Net-metering, πράγμα που καθιστά το κτίριο ενεργειακά ουδέτερο. 
  • Σύστημα μέτρησης και παρουσίασης μετρήσεων

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα
  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα