Φωτοβολταϊκό σύστημα για… επαγγελματική χρήση

Διαβάστηκε από 2153 αναγνώστες -

Το σύστημα iWatt, ένας συνδυασμός λογισμικού και υλικών, ξεχωρίζει και στην πράξη για την απόλυτη προσαρμογή του στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εγκατάστασης.

 
Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε το 2015 για την εταιρία ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ, μέλος του ομίλου Τουρνικιώτη, συνδέοντας ακόμα ένα φωτοβολταϊκό σύστημα iWatt στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο  Δεκέμβριο ενεργοποιήθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα iWatt ισχύος 19,80kWp επί εδάφους στην Ιστιαία Ευβοίας. Η εγκατάσταση έγινε σε επιχείρηση παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, σε τμήμα της αγροτικής έκτασης. 
Οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της αγροτικής επιχείρησης και με δεδομένο ότι το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εμποδίζει αρκετές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγή τους και κατΆ επέκταση την ανταγωνιστικότητά τους, αποτέλεσαν το βασικό λόγο που οδήγησε τους υπεύθυνους να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης. Λαμβάνοντας υπόψη δε και τον κίνδυνο μελλοντικών αυξήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την οικολογική ευαισθησία για πιο καθαρή ενέργεια, στράφηκαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering, όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας μειώνεται, και η επιχείρηση μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της.
Οι μηχανικοί της εταιρίας ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ πρότειναν την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος iWatt με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), έτσι ώστε μέρος της απαιτουμένης ηλεκτρικής  ενέργειας να προέρχεται από τον ήλιο. Αναλύοντας τις ενεργειακές ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα (ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία περιβάλλοντος κ.α.) της ευρύτερης περιοχής κρίθηκε ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα  iWatt ισχύος 19.80kWp είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, ακόμα και αν αυξηθεί μελλοντικά η ζήτηση σε ενέργεια. 

Τι είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα iWatt

Το σύστημα iWatt είναι ένας συνδυασμός λογισμικού και υλικών  φωτοβολταϊκών ώστε να προσαρμόζεται κάθε φορά το φωτοβολταϊκό σύστημα στις ιδιαίτερες ανάγκες – απαιτήσεις, που έχει κάθε ενδιαφερόμενος. Λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη τα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής εγκατάστασης (ηλιοφάνεια, απόσταση από θαλάσσιο περιβάλλον, σκιάσεις, κλπ), την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά χρονική περίοδο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του διαθέσιμου φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, οι έμπειροι μηχανικοί της εταιρίας ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. είναι σε θέση να προτείνουν την βέλτιστη λύση iWatt.
Το βασικό πλεονέκτημα του συστήματος, είναι ότι κάθε φορά προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του  έργου χωρίς να δίνεται η λύση «πακέτο» για όλους.

Το έργο στην πράξη

Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η τεχνική εταιρία «ΛΥΜΠΕΡΗΣ Αλέξιος Ηλεκτρικά Έργα»  υπό την επίβλεψη των μηχανικών της ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ, η οποία και προμήθευσε τον απαραίτητο εξοπλισμό (φωτοβολταϊκά πλαίσια Mitsubishi Electric, inverter Fronius, μεταλλική βάση Metaloumin). 
Για την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος χρησιμοποιήθηκαν 88 πλαίσια της Ιαπωνικής εταιρίας Mitsubishi Electric, λόγω του χαμηλού θερμοκρασιακού συντελεστή και της ποιότητας κατασκευής. Η θετική % απόκλιση στην ισχύ Wp των πλαισίων (+3%) δίνει ακόμα ένα πλεονέκτημα στην επιλογή των υλικών. 
Για την στήριξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων επιλέχτηκε η βάση της εταιρίας Metaloumin, και σε συνεργασία με έμπειρους μηχανικούς επιτεύχθηκε η βέλτιστη τεχνικοοικονομική λύση.
Η μεταλλική βάση της εταιρίας Metaloumin προσφέρει την ποιότητα και αξιοπιστία που απαιτεί μια εγκατάσταση εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες της περιοχής, προσφέροντας παράλληλα ευκολία στην συναρμολόγηση.  
Για την σύνδεση στο δίκτυο χρησιμοποιήθηκε ο τριφασικός μετατροπέας Fronius Symo 20.0-3-M ως η βέλτιστη ποιοτικά και οικονομικά λύση. Τα δύο (2) MPPT με το μεγάλο εύρος σε τάση και ρεύμα εισόδου διευκόλυναν πολύ τον σχεδιασμό του συστήματος, ενώ η υψηλή κλάση προστασίας IP66 διασφαλίζει την απροβλημάτιστη λειτουργία του μετατροπέα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. 
Τέλος, η ενσωματωμένη τηλεμετρία με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης μέσω Wi-Fi απλοποιεί πάρα πολύ την σύνδεση στο internet, αφού πλέον δεν χρειάζεται εργασία καλωδίωσης από τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται το router.

Τα χαρακτηριστικά του Fronius Symo 20.0-3-M με μια ματιά

l Μέγιστος βαθμός απόδοσης  98,1%
l Τεχνολογία χωρίς Μ/Σ
l Δύο (2) MPPT
l Βαθμός προστασίας IP66
l Ενσωματωμένος Datalogger,  webserver
l Wi-Fi, LAN, USB
l Dynamic Peak Manager για  διαχείριση σκιάσεων

Τα κέρδη για την επιχείρηση

Με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος iWatt η αγροτική επιχείρηση κατάφερε να αναβαθμίσει το ενεργειακό προφίλ της και ταυτόχρονα να μην επηρεάζεται από τις συνεχόμενες αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Το σημαντικότερο κέρδος της είναι το μειωμένο κόστος λειτουργίας και η ενεργειακή αναβάθμιση που ίσως μελλοντικά οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επιπλέον, με τον ενεργειακό συμψηφισμό δεν υπάρχει κίνδυνος για μελλοντική φορολόγηση μιας και δεν υπάρχει χρηματική αποζημίωση (F.I.T. σύστημα).
Με βάσει τα παραπάνω δεδομένα δε, οι υπεύθυνοι της μικρής αγροτικής επιχείρησης σχεδιάζουν ήδη την επέκταση των δραστηριοτήτων της, ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά της.

Κόστος και απόσβεση

Το κόστος για την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος ήταν 26.000¤. Η απόσβεση του συστήματος υπολογίζεται ότι θα γίνει στα έξι (6) χρόνια λειτουργίας του συστήματος. Η οποία δε μελλοντική αύξηση στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από το δημόσιο δίκτυο, θα συμβάλει στην γρηγορότερη αποπληρωμή της επένδυσης.
Όσον αφορά την απόδοση του φωτοβολταϊκού συστήματος, μιας και λειτούργει μόλις 1,5 μήνα, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα. Ωστόσο από την τηλεμέτρηση του συστήματος της Fronius καταγράφεται τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα πρώτα στοιχεία λοιπόν, φαίνεται ότι η απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο έχει περιοριστεί σημαντικά. Αυτό με τη σειρά του, έχει άμεσο αποτέλεσμα στη μείωση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.

¶ρθρο των κ. Δημήτρη Βαργιαννίτη, Μηχανολόγου Μηχανικού της iWATT & του κ. Γιώργου Κορδαλή, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού της iWATT

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ