Το πιο όμορφο «πράσινο» νηπιαγωγείο στον κόσμο
Διαβάστηκε από 1833 αναγνώστες -
Με την Climaveneta να αναλαμβάνει τη θέρμανση και τον αρχιτέκτονα Mario Cucinella τη μοναδική σχεδίαση, το νέο δημόσιο νηπιαγωγείο στην Guastalla της Ιταλίας, έγινε το πιο όμορφο και «πράσινο» στον κόσμο.
Το πρωτοποριακό νέο δημόσιο νηπιαγωγείο στην Guastalla, Reggio Emilia της Ιταλίας, θα μπορούσε να θεωρηθεί με σιγουριά το πιο όμορφο στον κόσμο. Το κτίριο χτίστηκε από την δημοτική αρχή χάρη σε δωρεές που συλλέχθηκαν μετά το σεισμό του 2012 στην περιοχή. Σήμερα, στεγάζει 120 τυχερά παιδιά ηλικίας έως 3 ετών.
Η φιλοσοφία της σχεδίασης
Ο αρχιτέκτονας Mario Cucinella σχεδίασε το νέο κτίριο επιλέγοντας ένα επίμηκες σχήμα με μεγάλες καμπύλες που θυμίζουν φάλαινα, προσδίδοντας στο κτίριο μια «παιδαγωγική» λειτουργικότητα που διεγείρει τη φαντασία των παιδιών. Στη ξύλινη και γυάλινη δομή του κτιρίου, η οποία υλοποιήθηκε από την εταιρία Rubner Holzbau, χρησιμοποιήθηκαν φυσικά ή ανακυκλωμένα υλικά με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Και όχι μόνο αυτό. Όλες οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο κτίριο επιλέχθηκαν με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και τη μακρά βιωσιμότητα τους.
Το σύστημα θέρμανσης - κλιματισμού
Η πιο σύγχρονη τεχνολογικά λύση που είναι διαθέσιμη στους μηχανικούς και αρχιτέκτονες σήμερα για τη θέρμανση – κλιματισμό δεν είναι άλλη από τις αντλίες θερμότητας. Στο νηπιαγωγείο της Guastalla επιλέχθηκε η εγκατάσταση μίας αντλίας θερμότητας Climaveneta, του μεγαλύτερου δηλαδή κατασκευαστή συστημάτων θέρμανσης στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη αντλία θερμότητας, τύπου NECS είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης, κατάλληλη για εξωτερική εγκατάσταση και διανέμει τον ζεστό ή κρύο αέρα στους χώρους μέσω κρυφών ή εμφανών fan coils (μονάδων ανεμιστήρα στοιχείου) σύγχρονου τύπου a-LIFE, που επίσης κατασκευάζονται από την Climaveneta.
Αναγνώριση
Το νηπιαγωγείο τιμήθηκε ήδη στην Ιταλία με το βραβείο «Sterminata Bellezza», που θα μπορούσε να μεταφραστή ως «αέναης ομορφιάς» από την μεγάλη ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, τον ιταλικό σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων και την εθνική εταιρία ανακύκλωσης υλικών Comieco. Το βραβείο αυτό αποτελεί εκτός των άλλων και απόδειξη ότι ο κτιριακός τομέας επιβάλλεται πλέον να συνδυάζει την αισθητική, τη χρηστικότητα, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και την ενεργειακή απόδοση. Η διεθνής τάση είναι λοιπόν τα αρχιτεκτονικά γραφεία και οι μελετητές να αντιμετωπίζουν τα κτίρια ως σύνθετες οντότητες, συναποτελούμενες από όλες τις παραπάνω έννοιες και μόνο μία σχεδίαση που τις συνδυάζει μπορεί να θεωρείται επιτυχημένη.
Πηγή : www.climaveneta.com