Να γίνει η Ελλάδα «πράσινη» χώρα

Διαβάστηκε από 1063 αναγνώστες -

Τις εξελίξεις στον κλάδο της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στην Ελλάδα, σχολιάζει στο άρθρο του στο «Πράσινο Σπίτι και Κτίριο», ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός, προτρέποντας έλληνες τεχνίτες και ιδιοκτήτες να στραφούν προς τον «πράσινο» κτιριακό τομέα.

 
Εμείς οι μηχανικοί γνωρίζουμε καλά ότι όλα τα θέματα ενέργειας στα κτίρια βρίσκονται στο επίκεντρο τ­­­ης δουλειάς μας, στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στα σχέδια των επενδυτών. Και φυσικά όλοι πασχίζουμε να βρίσκονται τα θέματα αυτά και στην ατζέντα των αλλαγών που έχουν μπροστά τους οι πολιτικές και διοικητικές αρχές.
Σε κάποια θέματα, όπως στην εξοικονόμηση ενέργειας, έχουμε πραγματικά αργήσει ως χώρα. Και αυτό παρά τις έντονες προτροπές του τεχνικού κόσμου αλλά και τις προσπάθειες συλλογικών φορέων αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς τους δημόσιους φορείς. Για εμάς τους μηχανικούς είναι ξεκάθαρο: η ριζική ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων στην Ελλάδα αποτελεί στοίχημα του παρόντος και του μέλλοντος.
­­Θυμίζω ότι πριν μόλις πριν λίγους μήνες η χώρα μας ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία 2012/27/ΕΕ «Για την ενεργειακή απόδοση». Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά ενσωματώνουμε κοινοτική οδηγία με καθυστέρηση και μάλιστα μια οδηγία που αφορά και πάλι θέματα ενέργειας και θέματα κατασκευών και βιομηχανίας. 
Και δυστυχώς για την ελληνική δημόσια διοίκηση, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η απόσταση μεταξύ νομοθέτησης και εφαρμογής είναι μεγάλη.
Εκκρεμούν ακόμη, επί μήνες, παρά τις πιέσεις μας και τις συνεχείς οχλήσεις μας προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι απαραίτητες μελέτες για την εφαρμογή της οδηγίας και την αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, του ΚΕΝΑΚ. Ευελπιστώ, ότι με τις προσπάθειες του νέου Γ.Γ. Ενέργειας, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους λίγους μήνες.
Γιατί είναι ανάγκη να τρέξουμε. Έπρεπε ήδη να έχουμε ξεκινήσει.

«Η ενεργειακή 
αναβάθμιση κτιρίων 
στην Ελλάδα αποτελεί 
στοίχημα του παρόντος 
και του μέλλοντος»

«Πράσινα» σπίτια και πόλεις
Για αυτό σας καλώ να σκεφθείτε, ο καθένας για το ακίνητό του, τι μπορεί να θέλει τα επόμενα πέντε, δέκα και είκοσι χρόνια. Ας βρεθεί και ας συζητήσει πάνω σε όσα σκέφθηκε με τον μηχανικό του. Ο μηχανικός σήμερα – τουλάχιστον στη μεγάλη τους πλειοψηφία όλοι οι συνάδελφοι – θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να υλοποιήσει όσα σκέφτεται για το κτίριο ή την όποια ιδιοκτησία του. Αλλά όχι μόνο αυτό. Αυτή η συζήτηση με έναν μηχανικό μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμη σε κάθε ιδιοκτήτη. Μπορεί να μάθει πράγματα που δεν γνώριζε, να ακούσει για υλικά, μεθόδους και εξελίξεις που προσφέρουν νέες δυνατότητες. Μπορεί να ανοίξει σε ατομικό επίπεδο, σε επίπεδο ακινήτου, κτιρίου ή ιδιοκτησίας αυτούς τους νέους δρόμους που σας προανέφερα. Και έτσι θα γίνουν όχι μόνο τα κτίρια και τα σπίτια μας πιο «πράσινα», αλλά σιγά – σιγά ολόκληρες οι πόλεις μας, ολόκληρη η χώρα. Για μια πιο καλή ποιότητα ζωής. Είναι στο χέρι του καθενός μας.

Εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύσεις
Η εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, αλλά και οι βέλτιστοι τρόποι παραγωγής ενέργειας, κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω των κτιρίων, τόσο των νέων, όσο κυρίως του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος, βρίσκονται στην αιχμή της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή.
Αν αναλογιστούμε όλοι τον όγκο των επενδύσεων που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια σε εργασίες συντήρησης, αλλά και ενεργειακής εξοικονόμησης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας, για να επιτύχουμε τους δεσμευτικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο στόχους, το ενδιαφέρον γίνεται πιο πρακτικό και πιο έντονο.
Αυτός ο όγκος επενδύσεων τα επόμενα χρόνια είναι χρυσή ευκαιρία για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε, μακροπρόθεσμα, αποτελεσματικά και αποδοτικά, όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της ενέργειας στα κτίρια: μηχανικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, τεχνικοί, ιδιοκτήτες, διαχειριστές ακίνητης περιουσίας και επενδυτές.
Εμείς στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θεωρούμε ότι έχουμε κοινό πεδίο για να προωθήσουμε τα θέματα που μας ενδιαφέρουν στη χώρα, να κινητοποιήσουμε υλικούς και άυλους πόρους προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και των έργων.
Μπορεί η στιγμή να είναι κακή από χρηματοοικονομική και δημοσιονομική σκοπιά. Όμως ξέρουμε καλά ότι οι δυσκολίες δεν κρατούν για πάντα. Και ότι όσοι ξέρουν και μπορούν κινούνται έξυπνα μέσα στην κρίση, ανοίγουν το δρόμο, όταν επιστρέψει η οικονομική ομαλότητα και για τους άλλους. Αρκεί να θελήσουμε.
Και σε αυτό εντάσσω και το κεντρικό κράτος. Για παράδειγμα, πρέπει να προχωρήσει σήμερα ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Είναι δύο ηλεκτρονικά συστήματα, ήδη έτοιμα από το ΤΕΕ, που θα αυξήσουν την ευκολία συναλλαγών για τον κάθε πολίτη αλλά και τον κάθε μηχανικό, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, θα εξαλείψουν φαινόμενα διαφθοράς. Αρκεί να θέλει η Πολιτεία άμεσα να τα προχωρήσει.
Ας ανοίξουμε όλοι μαζί δρόμους στους τομείς που μας ενδιαφέρουν, ανεξαρτήτως των πολιτικών και χρηματοοικονομικών παραμέτρων, που σίγουρα θα ωριμάσουν – νωρίτερα ή αργότερα. Στο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό.
Επιτρέψτε μου να κάνω ένα ακόμη, λίγο πιο προσωπικό σχόλιο, καθώς εκτός από Πρόεδρος του ΤΕΕ είμαι και ένας ενεργός στη δουλειά πολιτικός μηχανικός.
Πάντα ήμασταν χτίστες σε αυτή τη χώρα, τολμώ να πω ότι η δόμηση είναι σύμφυτη, συνυφασμένη με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Και πολλές φορές όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι μηχανικοί, έχουμε κατηγορηθεί για «πολύ μεγάλη δόμηση στη χώρα», από ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιληφθούνε τη μακραίωνη σχέση του απλού κόσμου με το «κεραμίδι» σε αυτόν τον τόπο. Και όμως, αν κάτι πρέπει να φροντίσουμε είναι η ποιότητα των δομικών κατασκευών, όχι η ποσότητα. Τουλάχιστον σήμερα περισσότερο από άλλοτε. Και η ποιότητα πλέον περιλαμβάνει τη βιώσιμη και αειφορική διαχείριση των ακινήτων, περιλαμβανομένων των υφιστάμενων κτιρίων. Μέσα από τις επενδύσεις που ανέφερα, μέσα από την ανακάλυψη και τη χρήση νέων υλικών και νέων διεργασιών, μέσα από την καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση υφιστάμενων, μέσα από αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση, μπορούμε πλέον όχι μόνο να λύσουμε προβλήματα του χθες και του σήμερα, αλλά να απαντήσουμε και σε ερωτήματα του μέλλοντος.

«Η δόμηση είναι συνυφασμένη με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα»

Aρθρο του κ. Γιώργου Στασινού, Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ