ΑΠΕ: Ένας «θησαυρός» που ακόμη περιμένει να τον ανακαλύψουμε…

Διαβάστηκε από 1345 αναγνώστες -

Οφέλη δισεκατομμυρίων ευρώ στην εθνική οικονομία, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εν μέσω κρίσης και ύφεσης, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

 
Το 2015 έκλεισε με ένα θεαματικό και ανέλπιστα αισιόδοξο τρόπο. Στο λαβωμένο από το τρομοκρατικό χτύπημα Παρίσι σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν ότι δεν πάει άλλο και ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους σοβαρά, δίνοντας έτσι, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ελπίδες άμεσης αλλαγής προς το καλύτερο. 

Στη συμφωνία συνομολογείται ότι η αντιμετώπιση του μεγαλύτερου κινδύνου που απειλεί την ανθρωπότητα, δηλαδή της κλιματικής αλλαγής, περνάει μέσα από:
  • την συγκράτηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο Κελσίου και κατά προτίμηση κάτω από 1,5ο Κελσίου, που επιτυγχάνεται με
  • την άμεση και δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα με στόχο την επίτευξη επιπέδων συγκέντρωσης της τάξης του 0% το 2050, που με τη σειρά της επιτυγχάνεται με
  • την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την άμεση στροφή στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο μια οικονομία της τάξης του 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τόσο απλά γιατί;
Επειδή η αιτία που οδηγεί την ανθρωπότητα στη λήψη αυτών των δραστικών μέτρων, η κλιματική αλλαγή, πλέον δεν αμφισβητείται από κανένα νοήμονα και καλοπροαίρετο άνθρωπο. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι επιβεβαιώνεται από άνω του 97% των επιστημόνων που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.

Η επιστήμη περιγράφει ξεκάθαρα τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει. Και δυστυχώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται  και γι αυτό κάποιοι πιστεύουν πως χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα. ¶λλωστε υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη που ήδη νιώθουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και είναι αυτοί που πιέζουν για ακόμη πιο άμεσα και δραστικά μέτρα και συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5ο Κελσίου. Και πώς να μην το ζητούν όταν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο του 2016, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας τους 1,35ο Κελσίου!!!   
Και μόνο ανατρέχοντας σε ειδήσεις των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνεται η ανάγκη για επείγουσα λήψη μέτρων και δημιουργεί την αίσθηση πως ίσως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ λίγα και παίρνονται πολύ αργά.    

«Η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας 
τον Φεβρουάριο του 2016,  ξεπέρασε κάθε 
προηγούμενο ρεκόρ»

Η συμφωνία του Παρισιού και η ουσία
Η ουσία παραμένει πως πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και οι αποφάσεις της παγκόσμιας πολιτικής ηγεσίας, όπως εκφράστηκαν με τη συμφωνία του Παρισιού είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να το πάρουμε οπωσδήποτε αυτό το βήμα, ανεξάρτητα από το αν έπρεπε να ήταν άλμα και όχι απλό βήμα.
Αναφορικά με την ενέργεια η συμφωνία του Παρισιού λέει δύο πράγματα:
  • Εγκαταλείψτε τρέχοντας τα ορυκτά καύσιμα
  • Στραφείτε άμεσα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Και πράγματι αυτό γίνεται. Ακόμη και πριν από τη συμφωνία του Παρισιού. Για παράδειγμα η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να τελειώνει με τον άνθρακα το 2018 (!!!), ή η Νορβηγία που εκτός από την απόφαση της για από-επένδυση από τον άνθρακα, προσφέρεται να λειτουργήσει ως ο πράσινος συσσωρευτής της Ευρώπης  και να συμβάλλει στην μείωση της εξάρτησης στον άνθρακα και των γειτόνων της κτλ.

Εταιρικοί «κολοσσοί» στρέφονται στις ΑΠΕ
Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις αποφάσεις μεγάλων εταιρειών να στραφούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ώστε να συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, όπως Google, IKEA, Amazon, KelloggΆs, Starbucks, Nike, Levi Straus, Mars, Nestle κ.α.  Ακόμη πιο σημαντικό μια χώρα που είναι μεγάλος ρυπαντής και πρώτη μαζί με τις ΗΠΑ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η Κίνα, έλαβε τόσο δραστικά μέτρα, που άρχισε ήδη η μείωση των εκπομπών που αναμενόταν πως θα γίνει σε 15 χρόνια. 

Αλλά δεν σταματούν εδώ τα εντυπωσιακά νέα. Η γνωστή τράπεζα JP Morgan ακολουθώντας τα βήματα της Ε.Ι.Β. και άλλων τραπεζών, αποφάσισε να μην χρηματοδοτεί νέα ανθρακωρυχεία ούτε νέους θερμικούς σταθμούς άνθρακα.   Επομένως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η μεγάλη Σουηδική εταιρεία Vattenfall που αποφάσισε να σταματήσει τις δραστηριότητες της σε ορυκτά καύσιμα, δεν βρίσκει αγοραστές για τα λιγνιτωρυχεία της και τους θερμικούς σταθμούς λιγνίτη.    

Είναι φανερό ότι πέρα από την ενέργεια, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και η οικονομία στηρίζει αλλαγή ενεργειακού μοντέλου. Ακόμα δε και στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου όπου αναρτήθηκε η πρόσφατη σημαντική απόφαση του Προέδρου Ομπάμα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρουσιάζονται λεπτομερή στοιχεία για το κόστος της κλιματικής αλλαγής.  

 «Η Κίνα έλαβε τόσο δραστικά μέτρα, που άρχισε ήδη η μείωση των εκπομπών που αναμενόταν πως θα γίνει σε 15 χρόνια»

Κόστος 4,2 τρισ. δολαρίων
Οι κλιματικές καταστροφές μόνο στις ΗΠΑ και μόνο το 2012 κόστισαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια! Πρόσφατη μελέτη του Economist υπολογίζει το κόστος μη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια! Από την άλλη τα οφέλη μιας οικονομίας χαμηλού και τελικά μηδενικού άνθρακα είναι προφανή, όπως αποδεικνύουν σχετικές μελέτες, με πρώτη ιστορικά αυτή του Λόρδου Στερν. Κάποιοι μάλιστα όπως η Ναόμι Κλάιν, πιστεύει πως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μπορεί να είναι και η απαρχή μιας παγκόσμιας αλλαγής προς ένα καλύτερο, δικαιότερο κόσμο. 

Σε αυτήν την παγκόσμια κατάσταση που θα εντείνεται κάθε μέρα, οι χώρες, η μία μετά την άλλη, παίρνουν θέση και θέτουν στόχους επίτευξης μέγιστης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γιατί πρέπει να στοχεύσουμε σε μια οικονομία μηδενικού ή έστω πολύ χαμηλού άνθρακα. Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να στραφούμε άμεσα, μαζικά και δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα! 

Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η δική μας χώρα, πιστή στην παράδοση των χαμένων ευκαιριών έχει αφήσει διαχρονικά τα πράγματα στην τύχη τους. Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που δυστυχώς δεν έκαναν τη διαφορά. Κι όμως η Ελλάδα είναι προικισμένη με πλούσιους φυσικούς πόρους όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Αιολική, Ηλιακή, Υδροδυναμική, Γεωθερμική, Βιομάζα, Κυματική. Έχουμε στο Αιγαίο ένα πραγματικό Αιολικό, Ηλιακό και Γεωθερμικό Θησαυρό. Χιλιάδες MW καθαρής ισχύος αναμένουν χρόνια τώρα την εκμετάλλευση τους.

Πιστεύει κανείς πως αν άλλη χώρα είχε μια θάλασσα σαν το Αιγαίο με τον ήλιο να ξεροψήνει τα δεκάδες νησιά του και τον άνεμο να φυσάει ασταμάτητα, ότι θα υπήρχε έστω και ένας πετρελαϊκός σταθμός στα νησιά του; Φυσικά και δεν θα υπήρχε. Αντίθετα θα ήταν το πρώτο γαλαζοπράσινο πέλαγος που θα τροφοδοτούσε με καθαρή ενέργεια όχι μόνο τα δικά του νησιά, αλλά θα εξήγαγε πράσινη ενέργεια;

Στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κρύβεται μια οικονομία δισεκατομμυρίων. Πως είναι δυνατόν μια χώρα που δεν φημίζεται για τις αναπτυξιακές της επιδόσεις να αγνοεί αυτήν την τεράστια επενδυτική ευκαιρία; Ποια χώρα μπορεί να αγνοήσει ένα τέτοιο θησαυρό;

Η πραγματικά εγχώρια, ανεξάντλητη, ανανεώσιμη, καθαρή, φιλική στο περιβάλλον πηγή ενέργειας της πατρίδας μας παραμένει ανεκμετάλλευτη. 
Τα οφέλη δισεκατομμυρίων για την Εθνική οικονομία από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μένουν φυλακισμένα λόγω κοντόφθαλμων πολιτικών και φοβικών συνδρόμων. 

Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να είμαστε η χώρα των χαμένων ευκαιριών. Ας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η αρχή. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας και των Α.Π.Ε. γενικότερα είναι ο πιο σημαντικός μονόδρομος ανάπτυξης μιας ανθρωπότητας που πασχίζει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, να προστατέψει το περιβάλλον και να αναπτυχθεί οικονομικά.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσφέρουν και τα τρία σε ένα. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς; 

«Να πάψουμε να είμαστε η χώρα των χαμένων 
ευκαιριών»

¶ρθρο του  4 κ. Γιάννη Τσιπουρίδη, Προέδρου του  Δ.Σ. Παθητικού 
της ΕΛΕΤΑΕΝ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ