Απαντήσεις στο ερώτημα «Τι σημαίνει αειφόρο κτίριο για εσάς», δόθηκαν στο πλαίσιο σχετικής δράσης του WGBC.

«Μονόδρομος» η στροφή στην αειφορία

Διαβάστηκε από 1185 αναγνώστες -

Η παγκόσμια αγορά κτιρίων, έχει ήδη επιτύχει την δημιουργία άνω των 100.000 κτιρίων με διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 1 τρισ. τετραγωνικά μέτρα αειφόρων κτιρίων. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Αν. Γραμματέως του Δ.Σ. της SBC Greece, κας Aλίς Κοροβέση.

 
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων – WGBC- είναι ένα δίκτυο με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, όπου κάθε χώρα εκπροσωπείται από το Τοπικό/Εθνικό Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό που επηρεάζει θετικά την αγορά των αειφόρων κτιρίων.
Αποστολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων- WGBC, είναι να ενισχύσει τις δομές των Τοπικών/Εθνικών Συμβουλίων – στις χώρες που έχει παρουσία -  και να λειτουργήσει ως μοχλός σύνδεσης τους σε ένα δίκτυο γνώσης, έμπνευσης και υποστήριξης σε πρακτικά θέματα σχετικά με την αειφορία στον κτιριακό τομέα.  
Τα Τοπικά/Εθνικά Συμβούλια Αειφόρων Κτιρίων έχουν στόχο να ενισχύσουν το γνωστικό επίπεδο της αγοράς ώστε να είναι εφικτός και κυρίως αποτελεσματικός ο μετασχηματισμός της κατασκευαστικής βιομηχανίας των ακινήτων προς μια αειφορική και βιώσιμη κατεύθυνση. 

1 τρισεκατομμύριο m2 αειφόρων κτιρίων
Η παγκόσμια αγορά κτιρίων, έχει ήδη επιτύχει την δημιουργία άνω των 100.000 κτιρίων με διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα αειφόρων κτιρίων. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μια τρανή απόδειξη πως η στροφή στην αειφορία καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν μονόδρομο αλλά και δέσμευση της κοινωνίας για μια κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή.  
Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας – Sustainable 
Building Council Greece, ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 ως ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός φορέας, ο οποίος διέπεται από το Ελληνικό δίκαιο και συνδέεται με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Green Building Council – WGBC. Αποτελεί δε, το μοναδικό μέλος και επίσημο εκπρόσωπο του WGBC στην Ελλάδα. 
Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας - SBC Greece δεσμεύεται να υπηρετεί και να προάγει τις αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο σχεδίαση, την αειφόρο ανάπτυξη, την αειφόρο κατασκευή, ανακαίνιση, λειτουργία και διαχείριση των κτιρίων, του δομημένου περιβάλλοντος και υποδομών.

«Όραμα του SBC Greece 
είναι η εγκαθίδρυση 
πολιτισμού αειφορίας»

Το όραμα για την Ελλάδα
Όραμα του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας - SBC Greece είναι η εγκαθίδρυση πολιτισμού αειφορίας και ορθής συμπεριφοράς στα ποικίλα ενδιαφερόμενα μέρη του δομημένου περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Βασική αποστολή του είναι να ηγηθεί και να διευκολύνει την μεταμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος και των κοινοτήτων του στην Ελλάδα, σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και λειτουργώντας με αειφόρο τρόπο.
Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσω προγραμμάτων έρευνας και εκπαίδευσης που στόχο θα έχουν την ανταλλαγή γνώσεων αλλά και ανταλλαγής εμπειριών καθώς και μέσω συμμετοχής στην έρευνα και σε καινοτόμες δράσεις.   
Επιπλέον, το όραμα του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας - SBC GREECE, θα πραγματωθεί μέσω της διάδοσης καλών πρακτικών και υποστήριξης εφαρμογών διεθνών συστημάτων πιστοποίησης αειφορίας στα κτίρια αλλά και του δομημένου περιβάλλοντος. 
Περαιτέρω, στους βασικούς στόχους του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας - SBC Greece είναι η διαβούλευση, προάσπιση και ευαισθητοποίηση για την αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος καθώς και η προώθηση αυτών σε πολιτικές και νομοθεσία.

Κάλεσμα στους επαγγελματίες
Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας – SBC Greece καλεί όλους τους επαγγελματίες που θέλουν έμπρακτα να αποδείξουν τη δέσμευση τους στην αειφορία, να γίνουν μέλη της παγκόσμιας οικογένειας της αειφορίας μέσω του Τοπικού/Εθνικού μέλους του World Green Building Council που είναι το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας - SBC Greece.  
Πηγή: worldgbc.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ