Η επίδραση του «πρασίνου» στο αστικό περιβάλλον

Διαβάστηκε από 2070 αναγνώστες -

H Αθήνα κατέχει την δυσάρεστη πανευρωπαϊκή πρωτιά με την μικρότερη παρεχόμενη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το σχετικό ποσοστό να είναι μάλιστα πολύ χαμηλότερο και από το ελάχιστο απαιτούμενο όριο επιβίωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σύμφωνα και με τον κ. Παντελή Νάκου, Γεωπόνου και Μέλους της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου.

 
Επιδίωξη όλων των επιστημών είναι η βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Η ζωή στις σύγχρονες πόλεις, αποτέλεσμα της αστικοποίησης των προηγούμενων δεκαετιών κάνει δυσκολότερη αυτή την επιδίωξη. Αποτελεί γενική διαπίστωση ότι η συμβολή των φυτών και του Αστικού Πρασίνου προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ειδικότερα για την πατρίδα μας, η Αθήνα κατέχει την δυσάρεστη πανευρωπαϊκή πρωτιά στην κάλυψη με τσιμέντο και την μικρότερη παρεχόμενη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με ποσοστό περίπου 2,5 τετραγωνικών μέτρων ανά κάτοικο, όταν μάλιστα το ελάχιστο απαιτούμενο όριο επιβίωσης κατά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος είναι 10 τ.μ. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για την δεύτερη πόλη της πατρίδας μας, τη Θεσσαλονίκη με περίπου 3,5 τ.μ ανά κάτοικο, σε αντιδιαστολή με άλλες ευρωπαικές πόλεις, όπως το Παρίσι που έχει 8,50, η Ρώμη και το Λονδίνο 9, το Βερολίνο 13, η Βαρσοβία 18, η Βιέννη 20, το Ρότερνταμ 28, ενώ η Λουμπλιάνα που πρόσφατα έλαβε τον τίτλο της πράσινης πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016 έχει 542 τετραγωνικά μέτρα δημόσιου πράσινου χώρου ανά κάτοικο.

Έτσι για την Αθήνα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, όλα τα παραπάνω «μεταφράζονται» στην ανάγκη ανεύρεσης περίπου 40.000 επιπλέον στρεμμάτων χώρων πρασίνου για να καλυφθεί το όριο του ΕΟΠ.
Επιπλέον, το πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων, της ρύπανσης του περιβάλλοντος, του κόστους κατανάλωσης ενέργειας επιτάσσει την εφαρμογή μεθόδων κατασκευής πράσινων ενεργειακά κτιρίων, αλλά και την ανακατασκευή των παλαιών, με στόχο να μετατραπούν σε πράσινα. Έννοιες όπως του φαινόμενου του θερμοκηπίου, του ενεργειακού ή οικολογικού «αποτυπώματος» και του φόρου άνθρακα, έχουν ενταχθεί στον χώρο των  κατασκευών και επηρεάζουν την έρευνα και την τεχνολογία.

«Ανάγκη ανεύρεσης περίπου 40.000 επιπλέον στρεμμάτων χώρων πρασίνου στην Αθήνα»

Το «Πάρκο Νιάρχου» και ο χώρος του Ελληνικού

Οι παραπάνω διαπιστώσεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη διατήρησης και βελτίωσης  των υπαρχόντων χώρων αστικού πρασίνου και άμεσης ανεύρεσης τρόπων αύξησης τους, τόσο σε κλίμακα τοπίου, όσο και αυτού εκάστου του κτιρίου. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να διευκολύνει την ένταξη νέων χώρων πράσινου, δημοσίων και ιδιωτικών, στον αστικό και περιαστικό ιστό,  την διασύνδεση και ενοποίηση τους. 
Με την ολοκλήρωση των φυτεύσεων στα 170 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου του «Πάρκου Σταύρου Νιάρχου», αποδίδεται προς χρήση στους κατοίκους των Νοτίων προαστίων, αλλά και γενικότερα των Αθηνών ένας ζωντανός και ζωτικός «πνεύμονας» πρασίνου και πολιτισμού.
Ο χώρος του Παλαιού Αερολιμένα στο Ελληνικό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα προς την κατεύθυνση αυτή. Η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα προσφέρει άμεσα και μόνιμα νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να ενεργοποιήσει άμεσα τις διαδικασίες αποτελμάτωσης των σχεδίων αξιοποίησης της περιοχής.

Τα «πράσινα» κτίρια

Όσον αφορά στις κτιριακές κατασκευές, νέες και παλαιές, η συμβολή του πρασίνου και της φυτικής κάλυψης στην ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση και περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας είναι σημαντικότατη. 
Η αξιοποίηση και διαχείριση του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων ως χώρων πρασίνου αναβαθμίζει την αισθητική και χρηστική αξία των κατασκευών, βελτιώνει το μικροκλίμα και οδηγεί εκτός των άλλων σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη.

Η τεχνολογία κατασκευής φυτεμένων δωμάτων (green roofs) καθώς και κάθετων κήπων (green walls) σε νέα αλλά και παλαιά κτίρια, δίνει την δυνατότητα αύξησης του κτιριακού όσο και συνολικού αστικού πρασίνου, προσδίδοντας όλα τα οφέλη της επίδρασης του στον άνθρωπο, το κτίριο και το περιβάλλον, τα οποία έχουν επιστημονικά μελετηθεί και τεκμηριωθεί. Ενδεικτικά αναφέρονται η εξοικονόμηση ενέργειας με την μείωση της θερμικής επιβάρυνσης των κτιρίων μέσω της απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας, η βελτίωση του μικροκλίματος, το φιλτράρισμα μεγάλου μέρους των ρύπων, η διαχείριση του νερού των βροχοπτώσεων και η συμβολή στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, η απορρόφηση του θορύβου, η προστασία της πανίδας, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση και η αύξηση της αξίας των κτηρίων.
Εξίσου σημαντική έχει αποδειχθεί η χρήση φυτών στο εσωτερικό χώρο των κτιρίων, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια, πυλωτές, αίθρια. ¶λλωστε η χρησιμοποίηση των καλλωπιστικών φυτών αποτελεί μέρος του πολιτισμού μας και έχει διεγείρει την έκφραση πολλών καλλιτεχνών στο παρελθόν. Σε όλους μας σχεδόν δημιουργείται όμορφο συναίσθημα, στη θέα ενός ανθισμένου γερανιού ή στην μυρωδιά ενός γιασεμιού.

Χρηματοδότηση και αναβάθμιση του κλάδου

Η δυνατότητα ένταξης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, που έχουν στόχο την ενεργειακή, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση αστικού χώρου και κτιρίων, σε προγράμματα χρηματοδότησης πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό στόχο της Πολιτείας. Η άρση των εμποδίων για την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ είναι απολύτου αναγκαιότητας για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η βελτίωση και επανενεργοποίηση προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον» και η ένταξη για χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης και έργων πρασίνου, μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον.

Για την ποιοτική αναβάθμιση και ολοκλήρωση έργων αστικού πρασίνου και την αποφυγή φαινομένων σύγχυσης και αντιεπαγγελματισμού στην αγορά και τον κλάδο των αντίστοιχων υπηρεσιών, είναι απαραίτητη η θέσπιση συστημάτων αξιολόγησης και πιστοποίησης φορέων και υπηρεσιών. Η ΠΕΕΓΕΠ (Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου) βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επεξεργασίας και συγκρότησης φορέα πιστοποίησης, όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο παραγωγής, διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών πρασίνου.  Στόχος η αναβάθμιση του κλάδου και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος των καταναλωτών, των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, πρέπει να αναζητούνται συνεχώς τρόποι βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης, βελτιώνοντας το περιβάλλον και τις υποδομές στον αστικό χώρο, προς όφελος των πολιτών. Η συμβολή του κλάδου των υπηρεσιών και έργων πρασίνου μπορεί να είναι σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή.      

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ