Το μέλλον στα πιστοποιημένα συστήματα μόνωσης

Διαβάστηκε από 2683 αναγνώστες -

Απόλυτα αναγκαία θεωρείται πλέον η εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων μόνωσης από όλους, στο «δρόμο» προς μία 5ετία που δύναται να εκπληρώσει υψηλούς στόχους και για το μονωτικό κλάδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης, κ. Αργύρη Ανδρέου.

 
O κύριος άξονας της Ευρωπαϊκής πολιτικής την περίοδο από το 2011 έως και σήμερα στηρίχθηκε στην πεποίθηση και την ανάγκη της αύξησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με στόχο την μείωση των καταναλώσεων των ορυκτών καυσίμων, την βιοκλιματική βελτίωση των κτιρίων και φυσικά την δημιουργία θέσεων απασχόλησης με σκοπό την ανάπτυξη ειδικά μέσα σε ένα πλαίσιο γενικής οικονομικής κρίσης των κρατών μελών. 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει την Οδηγία 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση με σαφή προσανατολισμό στην επίτευξη του συνολικού στόχου ενεργειακής απόδοσης για τη μείωση κατά 20% της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας έως το 2020. 
Ταυτόχρονα εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενεργειακή απόδοση και την υλοποίηση των εθνικών στόχων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης για το 2020. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του στόχου ήταν να επιταχυνθεί η διαδικασία για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. 
Την χρονική περίοδο 2011-2015 ξεκίνησαν τα προγράμματα «Εξοικονομώ ΚατΆ Οίκον», με τον αριθμό των ενεργειακών παρεμβάσεων να φτάνει τις 70.000, με υπολογιζόμενη εξοικονόμηση τελικής ενέργειας 83,8 ktoe , το πρόγραμμα «Εξοικονομώ στους ΟΤΑ» με συνολικό αριθμό παρεμβάσεων σε 104 δήμους και με υπολογιζόμενη εξοικονόμηση τελικής ενέργειας 3,7 ktoe & τέλος το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ στους ΟΤΑ» με συνολικό αριθμό παρεμβάσεων σε 139 δήμους και με υπολογιζόμενη εξοικονόμηση τελικής ενέργειας 3,7 ktoe. 

«Κύρια συνεισφορά 
του Συνδέσμου ήταν η 
δημιουργία πλαισίου 
εθνικής Πιστοποίησης 
των Εφαρμοστών 
Τεχνικών Μόνωσης 
κατά ΕΣΥΔ»

Ο κομβικός ρόλος του ΠΣΕΜ
Στα προαναφερθέντα προγράμματα ο ρόλος του ΠΣΕΜ ήταν κομβικός καταρχήν προς τα μέλη του με την αμέριστη συμπαράσταση του σε όλα τα τρέχοντα θέματα και προβλήματα είτε αυτά ήταν τεχνικά είτε ήταν διαδικαστικά ως προς την εφαρμογή του προγράμματος είτε ακόμα και με παρεμβάσεις των εκπροσώπων του προς τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την καλή λειτουργία όλων των δράσεων. 
Επίσης ήταν κομβικός και προς το κοινωνικό σύνολο λειτουργώντας ως θεματοφύλακας της όλης διαδικασίας αλλά και προωθώντας πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν σαν σκοπό την βελτίωση των εν λόγω προγραμμάτων εστιάζοντας στα καίρια προβλήματα τους. 
Όμως η κύρια συνεισφορά του Συνδέσμου ήταν η δημιουργία πλαισίου εθνικής Πιστοποίησης των Εφαρμοστών Τεχνικών Μόνωσης κατά ΕΣΥΔ. Πιστοποίηση η οποία αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας – ποιότητας για τα μέλη αλλά κυρίως για τους ωφελούμενους καταναλωτές οι οποίοι διασφαλίζουν την άρτια παροχή υπηρεσιών από πιστοποιημένους τεχνικούς μονώσεων.

«Ματιές» στο μέλλον
Σκοπός του Συνδέσμου για την επόμενη πενταετία, 2016-2020 βασίζεται στο εξής τρίπτυχο: 
- Πιστοποιήσεις των Τεχνικών Μόνωσης 
- Συμμετοχή και προώθηση πρωτοβουλιών 
- Ενημέρωση των μελών του και του κοινωνικού συνόλου. 
Η διαδικασία για την πιστοποίηση των μονωτών, κατά ΕΣΥΔ, αποτελεί προτεραιότητα του Συνδέσμου. Στην ιστοσελίδα psem.gr υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες για την συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποιήσεως, καθώς και λίστα με όλους τους πιστοποιημένους έως και σήμερα μονωτές. 
Παράλληλα οι εκπρόσωποι του ΠΣΕΜ συμμετέχουν σε όλες τις συζητήσεις με τους φορείς που αφορούν το ενεργειακό μέλλον της χώρας αλλά και στις συζητήσεις για την κατάρτιση των νέων προγραμμάτων «Εξοικονομώ», προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία του Συνδέσμου η οποία έχει αποκομιστεί από τα μέλη του και φυσικά προωθώντας σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η ένταξη της πιστοποίησης στις εθνικές προδιαγραφές. 
Τέλος αναβαθμίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες πληροφόρησης του προς όλους, μέλη και μη μέλη , με την συνεχή αποστολή ηλεκτρονικών ενημερώσεων και τη δημιουργία σελίδας σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύοντας στην ενημέρωση όλων. 
Στόχος μας η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με την εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων μόνωσης από πιστοποιημένους μονωτές να είναι ο ΚΑΝΟΝΑΣ και όχι η εξαίρεση σε ένα μέλλον όχι πολύ μακρινό και συνάμα απόλυτα ανταγωνιστικό και απαιτητικό.
«H εφαρμογή 
πιστοποιημένων 
συστημάτων μόνωσης από πιστοποιημένους μονωτές να είναι ο κανόνας και όχι
 η εξαίρεση»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

  • Εξοικονομούμε ενέργεια και χρήμα!

    Υπεργολαβία Δημοσίων Έργων και Εμπορική Προώθηση και Πώληση ειδικού Εξοπλισμού κατοικιών. Αναλαμβάνει την ένταξή σας στο «Εξοικονομώ Kατ΄ οίκον». τηλ: 22990 22932 Περισσότερα
  • Η θερμομόνωση έχει όνομα.

    Η Knauf Insulation από τους πιο μεγάλους παραγωγούς μονωτικών υλικών, παγκοσμίως. Τοp προϊόντα της: Πετροβάμβακας, Φυσικός Ορυκτοβάμβακας, πλάκες από ξυλόμαλλο, διαπνέουσες μεμβράνες και πολυστερίνη. τηλ: 2109310567 Περισσότερα
  • Η μοντέρνα άποψη του παραδοσιακού!

    Η πατητή τσιμεντοκονία MARMOFINISH της MARMODOM  είναι ανθεκτική σε τριβές και γήρανση, ενώ σε συνδυασμό με την υδατοαπωθητικότητα της, την καθιστούν ιδανική για χτιστά μπάνια, έπιπλα και κουζίνες. τηλ: 25220 21100 Περισσότερα

Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη σπατάλη...

Ο Απόλυτος οδηγός Ανακαίνισης-Συντήρησης του σπιτιού σου

Κράτα τη ζέστη έξω!

Φορέστε πανοπλία προστασίας στα έξοδα

Μόνωση, για 70% λιγότερα χρήματα σε θέρμανση και ψύξη!

Εσωτερική VS Εξωτερική Θερμομόνωση: Τι με συμφέρει;

Να πως θα χαιρετήσεις μια για πάντα την υγρασία!

Μόνωση, βεβαίως ναι! Εσωτερική ή εξωτερική όμως;

Έβαλα κέλυφος.

Μήπως η υγρασία τσούζει το σπίτι σου;

Θερμομόνωση Σπιτιού: Το Α & το Ω της εξοικονόμησης

Τέρμα στη σπατάλη

Μόνωση, ναι! Αλλά εσωτερική ή εξωτερική;

Υγρασία: Πως θα απαλλαχθείς οριστικά;

Μόνωσε το, για να μην δίνεις τα μαλλιοκέφαλα σου!

ΔΩΡΕΑΝ επιδότηση για το σπίτι σου μέχρι 25.000 ευρώ!

Χρειάζομαι μόνωση! Αλλά εσωτερική ή εξωτερική;

Δώσε ΤΕΛΟΣ στην υγρασία!

Μόνωσε με άχυρο: όφελος μέχρι και 90%!

Μόνωση, ναι! Αλλά σε ποιό σημείο ακριβώς;

Βρες το δωμάτιο των ονείρων σου

περισσότερα »