Ο ενεργειακός υαλοπίνακας «πολεμά» τη σπατάλη

Διαβάστηκε από 4207 αναγνώστες -

«Αιχμή του δόρατος» για τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας στα κτίρια, αποτελεί ο οικολογικός και πλήρως ανακυκλώσιμος, ενεργειακός, διπλός υαλοπίνακας, χωρίς να εξαρτάται μάλιστα από τη γεωγραφική του θέση, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο άρθρο του κ. Χρήστου Λούση, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων.

 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων την τελευταία πενταετία κατέγραψε μια δυναμική παρουσία στο χώρο της μελέτης και της διαμόρφωσης κανόνων και προδιαγραφών, για την αναδόμηση του ενεργοβόρου κτιριακού τομέα της χώρας. 
Ο οικολογικός και πλήρως ανακυκλώσιμος ενεργειακός διπλός υαλοπίνακας, είναι παγκοσμίως, η αιχμή του δόρατος για τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας στο κτίριο ανεξάρτητα της γεωγραφικής του θέσης.  Ακολουθούν παρακάτω κάποια συγκριτικά στοιχεία:

- Αντικαθιστώντας στο κτίριο τους απλούς μονούς υαλοπίνακες με ενεργειακούς 3ης γενιάς, εξοικονομείται ενέργεια της τάξεως του 450% (χωρίς να απαιτείται απαραίτητα αντικατάσταση κουφώματος)

- Αντικαθιστώντας στο κτίριο τους απλούς διπλούς υαλοπίνακες με ενεργειακούς 3ης γενιάς, εξοικονομείται ενέργεια της τάξεως του 250% (χωρίς να απαιτείται απαραίτητα αντικατάσταση κουφώματος).

Στις κατοικίες σήμερα, δεν υπάρχει μέριμνα για την αποβολή της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εισέρχεται στα κτίρια μέσω των υαλοπινάκων. Στην αρχή της άνοιξης η θερμοκρασία που διατηρεί ένα κτίριο στο εσωτερικό του κυμαίνεται από 16-22 °C, και στο τέλος της θερινής περιόδου η θερμοκρασία κυμαίνεται από 30-38°C. 
Σύμφωνα με μελέτες του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εάν ο καύσωνας του 2007 είχε διαρκέσει 10 ημέρες παραπάνω θα υπήρχαν κατΆ ελάχιστο 50.000 θάνατοι. Χρησιμοποιώντας όμως τον ενεργειακό υαλοπίνακα 3ης γενιάς, θωρακίζεται η κατοικία αποβάλλοντας το 72% της ηλιακής προσπίπτουσας ενέργειας (υπέρυθρη ακτινοβολία – αιτία θέρμανσης των κτιρίων) και ως 85% στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. 

Το πλέον οικολογικό υλικό

Ο ενεργειακός υαλοπίνακας είναι το πλέον οικολογικό υλικό αφού κατά την παραγωγική του διαδικασία, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα 25kg CO2  ανά m², την ώρα που τοποθετημένο σε ένα κτίριο δύναται να εξοικονομήσει έως και 120kg CO2 ανά m² ετησίως. Επιπλέον, ανακυκλώνεται 100%, ενώ σε συνδυασμό με υαλοπίνακες ασφαλείας και αντιβανδαλικούς, μπορεί να φιλτραριστεί μίνιμουμ το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας. 

Ένα τόσο καινοτόμο και ιδιαίτερο προϊόν δεν είναι εφικτό να το διαχειριστεί οποιοσδήποτε τεχνίτης ή κάποιος ημιμαθής. Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων θωράκισε με γνώση τα ενεργά μέλη του κλάδου, δίνοντας τους τη δυνατότητα μέσω τεχνικής κατάρτισης να μπορούν να διαχειρίζονται προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Τα μέλη αυτά έχουν υπογράψει οικιοθελές συμφωνητικό με την Ομοσπονδία και υποχρεώνονται να ακολουθούν τους κανόνες και τις προδιαγραφές που η ίδια θεσπίζει. Όλα τα τεχνικά καταρτισμένα μέλη της Π.Ο.Ε.Β.Υ. μπορεί κανείς να τα βρει στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: www.tzami.gr.

Κανόνες και προδιαγραφές στη χρήση του ενεργειακού υαλοπίνακα

Την τελευταία πενταετία η Ομοσπονδία, αναγνωρίζοντας το κενό νόμου, δημιούργησε τις «Αρχές Ασφαλείας Εφαρμογής Υαλοπινάκων» με σκοπό την προστασία του πολίτη, και υιοθετώντας ταυτόχρονα τον Ευρωκώδικα της 01/07/2013 (νόμος που όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υποχρεούνται να ακολουθούν). Επίσης, πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της Πανομοσπονδίας Παθητικών Συστημάτων και Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας, η οποία αποτελείται από όλους τους αρμόδιους φορείς του Παθητικού κτιρίου. Η Πανομοσπονδία χρηματοδότησε και εκπόνησε τη μελέτη «Βέλτιστων από πλευράς κόστους, απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων & δομικών στοιχείων», κομμάτι αναπόσπαστο του υπό έκδοση αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ. Με την ολοκλήρωση του νέου ΚΕΝΑΚ, θα εισέλθουν στη χώρα 30 δισ. για την αναδόμηση του ενεργοβόρου κτιριακού τομέα της Ελλάδας. 
Οι δράσεις της ΠΟΕΒΥ
Η Ομοσπονδία κατάφερε να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του κλάδου και την ενημέρωση του κοινού, επιτυγχάνοντας συνοπτικά τα εξής: 

• Δημιούργησε το επαγγελματικό περίγραμμα του εμπόρου-μεταποιητή-υαλοθέτη

• Δημιούργησε τις «Αρχές Ασφαλείας Εφαρμογής Υαλοπινάκων» για την προστασία του πολίτη

• Εκπαίδευσε το δυναμικό της

• Ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό σε εκθέσεις δομικών υλικών

• Συνεργάζεται με το ΤΕΕ, το ΚΑΠΕ, τον ΕΛΟΤ, τον ΟΣΚ, τις Περιφέρειες, τους Δήμους και με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρίες. 

• Δημιούργησε μηχανισμούς ελέγχου μέσω των Συνδέσμων της ανά την Ελλάδα

Η αξία του υαλοπίνακα

Ο υαλοπίνακας είναι το κορυφαίο δομικό υλικό προσφέροντας τεράστια ποσά εξοικονόμησης ενέργειας όπως αναφέραμε και στην αρχή. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να τηρούνται και οι απαραίτητοι κανόνες και προδιαγραφές κατά την τοποθέτηση του. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων τονίζει ότι απαγορεύεται η διαχείριση του υαλοπίνακα από τεχνίτες άλλων επαγγελμάτων για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: 1. Οι λάθος επιλογές μπορούν να δημιουργήσουν απίστευτα αρνητικά αποτελέσματα, 2. Τα ατυχήματα που δημιουργούνται από τον υαλοπίνακα μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτες συνέπειες και πολλές φορές δυστυχώς είναι θανατηφόρα. 
Δυστυχώς η Ελλάδα, είναι η μοναδική χώρα που επιδοτεί την κατανάλωση ενέργειας, τα κτίρια της οποίας καταναλώνουν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από ένα κτίριο στη Φιλανδία. Βάσει στοιχείων, ο κτιριακός τομέας της χώρας καταναλώνει ετησίως 100.000.000.000 kwh ενέργειας. Ο υαλοπίνακας από μόνος του σαν παρέμβαση μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας μίνιμουμ κατά 30%. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνεται και από την αξιολόγηση της Ε.Ε. πάνω στις επεμβάσεις στον κτιριακό τομέα, στην οποία ο υαλοπίνακας κατέλαβε την πρώτη θέση ως η οικονομικότερη και με το γρηγορότερο χρόνο απόσβεσης παρέμβαση-επένδυση. Η οικονομικότητα του υαλοπίνακα φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα εξοικονόμησης ενέργειας ανά τύπο υάλωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ