Εξοικονόμηση με φυσικό αέριο και στις επιχειρήσεις

Οι νέες μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα, έχουν ήδη αρχίσει να προσελκύουν ακόμη περισσότερους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις και βιομηχανίες, καθώς τους προσφέρει τεράστια εξοικονόμηση σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.

 
Με τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν το Φεβρουάριο του 2016, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, με πτώση 4,5% στην αγορά της Νέας Υόρκης, η εξοικονόμηση που προσφέρει το λεγόμενο και «πράσινο καύσιμο» σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, αρχίζει να φθάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το γεγονός καταγράφεται μάλιστα, πλέον και στην Ελλάδα, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στη χώρα μας ακολουθεί εξίσου πτωτική πορεία, με τη ΔΕΠΑ να έχει προχωρήσει σε 3πλό «κούρεμά» της κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, απαλλάσσοντας τους καταναλωτές και από τα έξτρα έξοδα της ρήτρας «Take or Pay»,  μετά τη σχετική συμφωνία της με τη ρωσική εταιρεία GazpromExport.
Μείωση 9,1% και νέα πτώση τον Μάρτιο
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο τετράμηνο του 2015 η ΔΕΠΑ είχε μειώσει τις τιμές της κατά 3%, με μία δεύτερη μείωση να ακολουθεί στο δεύτερο τρίμηνο τους έτους, ύψους 2,9% και μία τρίτη να προχωρά το τελευταίο διάστημα, της τάξης του 3,2% και θα αφορά τους μήνες από το Νοέμβριο του 2015, έως το Φεβρουάριο του 2016. Συνολικά λοιπόν, πρόκειται για ένα «ψαλίδι» 9,1%, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με κερδισμένους σε πρώτο βαθμό την εγχώρια βιομηχανία και δευτερευόντως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, μετά και την εξάλειψη της ρήτρα «Take or Pay», ύψους 5 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ προσέφερε νέες τιμές και στην ΕΠΑ Αττικής, επιτρέποντάς της να προχωρήσει με τη σειρά της, σε μείωση της τελικής τιμής του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές. Η νέα τιμή λοιπόν, αναμένεται να εφαρμοστεί για όλες τις καταναλώσεις του Μαρτίου, με την έκπτωση να οδηγεί σε χαμηλότερα τιμολόγια ακόμη και κατά 6% σε σχέση με τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

«Μαχαίρι» στα έξοδα ακόμη και κατά 40%

Με βάση και τα παραπάνω λοιπόν, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυξάνονται διαρκώς οι επιχειρήσεις που «στρέφονται» προς την κατεύθυνση του φυσικού αερίου, επιλέγοντάς το για κάθε χρήση της επιχείρησης, από τη θέρμανση μέχρι τους εταιρικούς τους στόλους, καθώς η εξοικονόμηση που προσφέρει έναντι των συμβατικών καυσίμων, είναι τεράστια και εκτιμάται ότι οδηγεί σε μείωση των σχετικών ετήσιων εξόδων, ακόμη και κατά 40%.
Αρτοποιεία, εστιατόρια, μεταφορικές εταιρείες και εταιρείες logistics, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κομμωτήρια, καθαριστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων, εμπορικά κέντρα, καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις και μία σειρά από άλλους επαγγελματικούς χώρους έχουν αντιληφθεί τα οφέλη που παρέχει στους καταναλωτές το φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας το πλέον, για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών τους αναγκών. 
Με δεδομένο δε, ότι το «πράσινο» καύσιμο θεωρείται πέραν από κορυφαία επιλογή του σήμερα και η σημαντικότερη λύση για το μέλλον, με βάση και τις παγκόσμιες οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος, δικαιολογείται απόλυτα και μία νέα τάση που έχει αρχίσει να παρατηρείται στον επιχειρηματικό κόσμο. Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο δείχνει να διεισδύει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των start up επιχειρήσεων, καθώς η πλειοψηφία αυτών, ακολουθεί στρατηγική καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα της δραστηριότητάς της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ