Ολοκληρωμένες υπηρεσίες πιστοποίησης από το ΕΙΠΑΚ

Διαβάστηκε από 1337 αναγνώστες -

Κλείνοντας τέσσερα χρόνια επιτυχημένης και πολύπλευρης δραστηριότητας στην Ελλάδα το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου παρέχει πλέον όλες τις υπηρεσίες πιστοποίησης σχετικά με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.

 
Το ΕΙΠΑΚ πιστοποιεί εδώ και δύο χρόνια Σχεδιαστές Παθητικών Κτιρίων. Σαράντα τρεις τέτοιοι σχεδιαστές υπάρχουν ήδη σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ και οι πρώτοι τέσσερις σχεδιαστές στην Τουρκία και ο πρώτος την Τυνησία πιστοποιήθηκαν στο ΕΙΠΑΚ. Οι σχεδιαστές αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το ΕΙΠΑΚ ξεκινάει το 2016 την εκπαίδευση και πιστοποίηση τεχνικών για εφαρμογές παθητικών κτιρίων. Κάθε συνεργείο κάθε ειδικότητας που εμπλέκεται στην κατασκευή ή ανακαίνιση ενός κτιρίου και η συμμετοχή του συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, μπορεί να αποκτήσει πιστοποιητικό. Η εκπαίδευση των τεχνικών είναι διάρκειας 30 ωρών , από τις οποίες οι μισές είναι θεωρητικού περιεχομένου και οι μισές πρακτική άσκηση, ακολουθεί δε εξέταση για την απόκτηση του πιστοποιητικού.

Από την 1η Μαΐου 2016 το ΕΙΠΑΚ παρέχει και υπηρεσίες πιστοποίησης Παθητικών Κτιρίων. Το στέλεχος του ΕΙΠΑΚ Στέφανος Παλλαντζάς είναι πλέον εξουσιοδοτημένος από το Passivhaus Institut πιστοποίησης παθητικών κτιρίων με δυνατότητα πιστοποίησης κτιρίων στην Ελλάδα και την Κύπρο , αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο. Το ΕΙΠΑΚ είναι ο πρώτος εξουσιοδοτημένος οργανισμός στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν δύο πιστοποιημένα παθητικά κτίρια στο Βόλο και την Αθήνα.

Το ΕΙΠΑΚ διαθέτει στην Ελλάδα και την Κύπρο το λογισμικό Passive House Planning Package (PHPP), το πιο αξιόπιστο λογισμικό ενεργειακού ισοζυγίου κτιρίου σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEB) στην Ευρώπη. Το εν λόγω λογισμικό έχει ήδη εγκριθεί από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, ως αξιόπιστο και άρα αποδεκτό εργαλείο υπολογισμού ενεργειακού ισοζυγίου κτιρίου για την έκδοση οικοδομικών αδειών και ενεργειακών πιστοποιητικών. Παράλληλα πολλές τράπεζες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανική KfW, παρέχουν κίνητρο στους πελάτες τους να κατασκευάσουν ή να αναβαθμίσουν το κτίριο τους, με βάση σχεδιασμό παθητικού κτιρίου με το PHPP.

Τέλος το ΕΙΠΑΚ σε συνεργασία με το PassivHaus Institut παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πιστοποίησης προϊόντων και εξοπλισμών για Παθητικά Κτίρια.

Οι υπηρεσίες του ΕΙΠΑΚ ολοκληρώνονται με μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και στην Τουρκία, την Κροατία και αλλού, που περιλαμβάνουν μονοήμερα σεμινάρια βασικών αρχών σχεδιασμού παθητικών κτιρίων, σεμινάρια χρήσης του PHPP και του DesignPH, ημερίδες ενημέρωσης σε Δήμους, συνεργασίες με συλλόγους Μηχανικών, παρεμβάσεις σε θέματα όπως η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, η αναβάθμιση μικρών τουριστικών μονάδων, η συνεργασία με Πανεπιστήμια και ΤΕΙ κλπ.

Το 2020 και η υποχρέωση εφαρμογής των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης πλησιάζουν και το ΕΙΠΑΚ με τα εξειδικευμένα στελέχη του και μέλη του σε όλη την Ελλάδα, είναι πλέον απολύτως έτοιμο να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την επίτευξη του πιο σημαντικού στόχου για την κοινωνία σήμερα, που δεν είναι άλλος από το τρίπτυχο " Ποιότητα Ζωής - Εξοικονόμηση Ενέργειας - Προστασία του Περιβάλλοντος".

25 χρόνια παθητικό κτίριο. Το ΕΙΠΑΚ ήταν εκεί.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 20ο Παγκόσμιο Παθητικών Κτιρίων στο Darmstadt της Γερμανίας. Φέτος το συνέδριο φιλοξενήθηκε στην πόλη που υλοποιήθηκε το πρώτο Παθητικό Κτίριο στον κόσμο, ένα κτίριο που φέτος κλείνει 25 χρόνια λειτουργίας, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τον αρχικό σχεδιασμό του και τους στόχους του.
Η ελληνική αποστολή ήταν για μια ακόμη φορά πολυμελής. Το σημαντικό όμως φέτος ήταν για πρώτη φορά η συμμετοχή τεσσάρων στελεχών του ΕΙΠΑΚ με παρουσιάσεις στο πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Οι Αθανασία Ροδίτη και Στέφανος Παλλαντζάς παρουσίασαν το έργο Passivistas:TheHouseProject. Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μια ομάδα εθελοντών μηχανικών και υποστηρίχθηκε από πληθώρα προμηθευτών υλικών και εξοπλισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το κτίριο λειτουργεί ως κατοικία και έδρα του ΕΙΠΑΚ. Οι μετρήσεις μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν πλήρως τον σχεδιασμό και τους υπολογισμούς του PHPP.
O Στέφανος Χατζούλης παρουσίασε τα πρώτα πιστοποιημένα κτίρια στην Αγριά Βόλου και την 6χρονη εμπειρία του σε κατασκευές ή ανακαινίσεις κτιρίων σύμφωνα με το πρότυπο passive house.
O Πάρις Φωκαϊδης παρουσίασε τις μετρήσεις που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Frederick στο πρώτο παθητικό κτίριο την Κύπρο, έργο που υλοποίησε το στέλεχος του ΕΙΠΑΚ Milos Ilic.
Το συνέδριο, που ήταν φέτος ένα από τα μαζικότερα των τελευταίων ετών (πάνω από 1.000 σύνεδροι) χαρακτηρίστηκε από πολλά νέα προϊόντα κύρια στον τομέα του μηχανικού αερισμού, τα πολλά παραδείγματα από θερμά και πολύ θερμά κλίματα, την επιβλητική παρουσία των Κινέζων (πάνω από 200 σύνεδροι) και τις σημαντικές ανακοινώσεις πόλεων και περιοχών του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ και περιοχές της Ιρλανδίας που υιοθετούν σαν βασικό πρότυπο σχεδιασμού νέων κτιρίων αυτό του παθητικού κτιρίου.
Στα highlights του συνεδρίου, εκτός από τις ελληνικές παρουσιάσεις, ήταν η επίσκεψη το πρώτο παθητικό σπίτι στο Kranichstein και η παρουσίαση από τον Wolfgang Feist και την Witta Ebel, η επίσκεψη στη συνοικία Bahnstadt της Χαϊδελβέργης, το μεγαλύτερο συγκρότημα παθητικών σπιτιών στον κόσμο.
Το παθητικό κτίριο 25 χρόνια τώρα σχεδιάζεται, υλοποιείται και λειτουργεί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το Παθητικό Κτίριο, το κτίριο ΝΖΕΒ του 21ου αιώνα, είναι εδώ και δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ