Το υγραέριο παραμένει κορυφαία επιλογή

Διαβάστηκε από 3174 αναγνώστες -

Τo υγραέριο αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες λύσεις ενέργειας, χάρη στην ευκολία χρήσης του και βρίσκει εφαρμογές τόσο στον οικιακό, όσο και στον επαγγελματικό, αλλά και το βιομηχανικό τομέα.

 
Υγραέρια χαρακτηρίζονται οι υδρογονάνθρακες (προπάνιο, βουτάνιο καθώς και τα μίγματα αυτών), που παράγονται κατά την διαδικασία διύλισης του αργού πετρελαίου, αλλά είναι επίσης και συστατικό των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, με το οποίο συμπληρώνουν την κατηγορία αερίων καυσίμων.
Σε συνθήκες περιβάλλοντος, το υγραέριο βρίσκεται σε αέρια μορφή, όμως, χάρη στην ιδιότητά του να συμπιέζεται και να υγροποιείται, δεν απαιτείται για την διακίνησή του σταθερό δίκτυο αγωγών, όπως για το φυσικό αέριο, αλλά μπορεί να ταξιδέψει και να αποθηκευτεί μέσα σε ειδικές δεξαμενές, ακόμη και στην πιο απόμακρη περιοχή, όπου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου.
Αντίστοιχα όμως, διαθέτει και την ιδιότητα να διαστέλλεται (ένας όγκος υγρού διαστέλλεται περίπου 250 φορές στο περιβάλλον), αλλάζοντας τη φυσική του κατάσταση και εξαεριώνεται, μετατρεπόμενο σε αέριο, από υγρό σε πίεση. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα στη δεξαμενή, γιΆ αυτό μια δεξαμενή υγραερίου δεν πρέπει να γεμίζει ποτέ πάνω από το 80-85%. Το αέριο αυτό, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις είναι έτοιμο για χρήση.

Ιστορική αναδρομή

Η ιστορία λέει ότι, ενδείξεις για διαρροές αερίου από το έδαφος πρώτο-βρέθηκαν μεταξύ 6000 και 2000 π.Χ. στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Ιράν. Χρήση αερίου αναφέρεται στην Κίνα περίπου το 900 π.Χ., όπου ανοίχθηκαν γύρω στα 900-1000 φρεάτια και το αέριο μεταφερόταν με αγωγούς από μπαμπού.
Στην Ευρώπη, αέριο καύσιμο χρησιμοποιήθηκε πρώτα στην Αγγλία. Το αέριο από απόσταξη ανθράκων ανακαλύφθηκε το 1670 και άρχισε να χρησιμοποιείται το 1790, γιατί ήταν πιο εύκολη η μεταφορά, αποθήκευση και η χρησιμοποίησή του στις μηχανές εσωτερικής καύσης και στον φωτισμό δρόμων και σπιτιών. Το 1912 άρχισε να χρησιμοποιείται το υγραέριο για μαγείρεμα, ενώ το πρώτο αυτοκίνητο κινήθηκε με υγραέριο το 1913. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος ¶ντζελες, το 1932, χρησιμοποιήθηκε για θέρμανση του νερού και μαγείρεμα. Μετά τον ΒΆ Παγκόσμιο Πόλεμο ακολούθησε μια περίοδος τεράστιας ανάπτυξης, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στις αρχές του 1950 οι εταιρείες παρήγαγαν φιάλες υγραερίου για οικιακή χρήση και έτσι άρχισε να μπαίνει ολοένα και σε περισσότερα σπίτια παγκοσμίως.

Coral Gas για Οικονομία

Χάρη στην υψηλή ενεργειακή απόδοση του καυσίμου από τη μεγάλη του θερμογόνο δύναμη, τον υψηλό βαθμό απόδοσης καύσης, αλλά και το μειωμένο κόστος συντήρησης κ.λπ., κάθε νοικοκυριό επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση στα λειτουργικά του έξοδα. 

Εξοικονόμηση στα νοικοκυριά με υγραέριο 

Με τον σωστό σχεδιασμό, την εγκατάσταση υπέργειας/υπόγειας δεξαμενής υγραερίου (ενδεικτικά 1750 lit) και του κατάλληλου δικτύου, το υγραέριο μπορεί να χρησιμοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού, προσφέροντας σημαντική οικονομία και αυτονομία για:

- Θέρμανση και ζεστό νερό με χρήση επίτοιχου λέβητα αερίου.
- Μαγείρεμα με εστίες, φούρνο αλλά και μπάρμπεκιου αερίου.
- Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με γεννήτρια αερίου.
- Ψύξη με κλιματιστικό αερίου.
- Λειτουργία «λευκών» συσκευών (ψυγείο, στεγνωτήριο αερίου κλπ.).
- Νερό-ύδρευση με αντλία νερού αερίου καυσίμου (απομακρυσμένες γεωτρήσεις).


Το υγραέριο σήμερα

Σήμερα το υγραέριο, όχι μόνο είναι μια από τις πιο ανερχόμενες πηγές ενέργειας, αλλά πιο φρέσκο από ποτέ, πρωτοπορεί αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, έτοιμο να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες κάθε νοικοκυριού, να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του επαγγελματία και να καλύψει τις ανάγκες της εποχής μας.  

Coral Gas για Ασφάλεια

Η τεχνογνωσία της Coral Gas (πρώην Shell Gas) πηγάζει από την πολύχρονη εμπειρία της σε θέματα υγραερίου και τη βαθιά γνώση των κανονισμών και πρακτικών που ακολουθούνται παγκοσμίως. 
Το έμπειρο δίκτυο συνεργατών της, με τον έλεγχο και την καθοδήγηση της Τεχνικής της Διεύθυνσης, εξασφαλίζει ασφάλεια στην εγκατάσταση, την τροφοδοσία και τη συντήρηση κάθε δεξαμενής υγραερίου.

Υγραέριο για οικιακή, επαγγελματική και βιομηχανική χρήση

Τo υγραέριο αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες λύσεις ενέργειας, χάρη στην ευκολία χρήσης του και βρίσκει εφαρμογές τόσο στον οικιακό, όσο και στον επαγγελματικό, αλλά και το βιομηχανικό τομέα. Θεωρείται κορυφαία επιλογή για την κάλυψη αναγκών, για το μαγείρεμα, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, τη θέρμανση, τον κλιματισμό, την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, την ψύξη και τον φωτισμό και επιπλέον για παραγωγή ατμού και θερμικές διεργασίες στο βιομηχανικό και επαγγελματικό τομέα.
Ιδιαίτερα για τις περιοχές όπου δεν υφίσταται δίκτυο φυσικού αερίου (δηλαδή στις μη αστικές περιοχές) αποτελεί την ιδανική λύση για τον ιδιώτη, αλλά και για τον απαιτητικό επαγγελματία. Ακόμη και στην πιθανή έλευση αερίου από την περιοχή είναι «καλυμμένοι»  και στο ενδεχόμενο σύνδεσης στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Κι αυτό γιατί, η εκγατάσταση του υγραερίου μετατρέπεται, αλλάζει μερικώς,  με σχετικά μικρό κόστος και με αποτέλεσμα εξίσου οικονομικό και αποδοτικό.

Τα 10 πλεονεκτήματα του υγραερίου

Εξετάζοντας την λύση εγκατάστασης υγραερίου, στην πράξη, ο τελικός χρήστης μπορεί να αναγνωρίσει μια σειρά πλεονεκτημάτων που το διακρίνουν σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά καύσιμα. Το υγραέριο αποτελεί την ιδανική επιλογή για ένα νοικοκυριό, μια επιχείρηση, έναν επαγγελματικό - βιοτεχνικό χώρο, ακόμη και για μια μεγάλη βιομηχανία. 
Κύρια πλεονεκτήματα:

1. Απόδοση
Λόγω της υψηλής θερμογόνου δύναμης του καυσίμου, αλλά και της πολύ εξελιγμένης τεχνολογίας (συνεχής αναλογική ρύθμιση καύσης, μέθοδος συμπύκνωσης, λογισμικό αντιστάθμισης εσωτερικής-εξωτερικής θερμοκρασίας) των συσκευών αερίου, όπως οι καυστήρες, οι επίτοιχοι λέβητες, οι ταχυθερμαντήρες νερού και οι μαγειρικές συσκευές, το αποτέλεσμα της καύσης είναι υψηλού βαθμού απόδοσης, της τάξης του 93 με 98,5%.

2. Ποιότητα στο μαγείρεμα
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι οι επαγγελματίες chef και τα επαγγελματικά μαγειρεία χρησιμοποιούν αποκλειστικά εστίες και φούρνους αερίου. Η δύναμη και η ομοιομορφία της φλόγας καθιστούν το μαγείρεμα και το ψήσιμο ποιοτικότερο, ταχύτερο, ευκολότερο και πιο υγιεινό. Η οικονομία συγκριτικά με μαγειρικές συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος αγγίζει έως και το 40%.

3. Οικονομία
Τo υγραέριο είναι μία από τις οικονομικότερες πηγές ενέργειας αφενός λόγω της πολύ χαμηλής του τιμής και αφετέρου λόγω της εξελιγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν οι συσκευές αερίου. Σε συνδυασμό με την υψηλή θερμογόνο δύναμη του καυσίμου δίνει  ως αποτέλεσμα πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης της καύσης και κατά συνέπεια ελάχιστες απώλειες και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

4. Χαμηλό κόστος εγκατάστασης
Το κόστος εγκατάστασης υγραερίου είναι πολύ χαμηλό, σε σχέση πάντα με εγκαταστάσεις άλλων καυσίμων. Για παράδειγμα για μια κατοικία κυμαίνεται από 1.800 έως 2.500 ευρώ και περιλαμβάνει μία δεξαμενή, έναν επίτοιχο λέβητα υγραερίου και ένα δίκτυο μεταφοράς υγραερίου από τη δεξαμενή με όλα τα συστήματα ασφαλείας.
Η δεξαμενή υγραερίου μπορεί να τοποθετηθεί είτε υπέργεια (σε καλά αεριζόμενο χώρο),  είτε θαμμένη στο έδαφος, με κατάλληλες προδιαγραφές (η δεξαμενή πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3m από οποιοδήποτε κτίσμα και από τα όρια ιδιοκτησίας του οικοπέδου). 
Γενικά το υγραέριο μπορεί να προσαρμοστεί και να δώσει αξιόπιστη και λειτουργική λύση στις ενεργειακές απαιτήσεις κάθε νοικοκυριού ή επιχείρησης (π.χ. σε περίπτωση μη ικανοποιητικού χώρου για εγκατάσταση δεξαμενής, μπορούμε εναλλακτικά, να προβούμε σε εγκατάσταση μιας συστοιχίας φιαλών υγραερίου).

5. Χαμηλό κόστος συντήρησης
Η καθαρή καύση του υγραερίου, εξασφαλίζει αφενός, μειωμένο κόστος συντήρησης των συσκευών και αφετέρου, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους.

6. Εύκολος εφοδιασμός
Η παράδοση υγραερίου στον χώρο του καταναλωτή γίνεται πολύ εύκολα κατόπιν παραγγελίας του τελευταίου στην εταιρεία υγραερίου που συνεργάζεται. Το υγραέριο μεταφέρεται με ειδικό βυτιοφόρο όχημα και ο εφοδιασμός της δεξαμενής γίνεται από τον κατάλληλα εκπαιδευμένο οδηγό του οχήματος.

7. Αμεσότητα και ποιότητα ζωής
Με τη χρήση του υγραερίου στο σπίτι, ταυτόχρονα ανεβάζουμε το ποιοτικό επίπεδο της καθημερινότητάς μας, δίνοντας λύσεις άμεσα:

- Η θέρμανση ρυθμίζεται απλά και ξεκούραστα από έναν θερμοστάτη χώρου. 
- Το ζεστό νερό χρήσης είναι διαθέσιμο απλά με το άνοιγμα της βρύσης. 
-l Το μαγείρεμα ξεκινάει αμέσως με το πάτημα ενός κουμπιού (χωρίς προθέρμανση). 
- Δεν απαιτείται σωματική κούραση 
για την τροφοδοσία (όπως στα στερεά καύσιμα).

8. Οικολογία
Το Υγραέριο είναι από τα πιο καθαρά και λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα. Η καύση του παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, οπότε υποκαθιστώντας τα άλλα καύσιμα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

9. Ασφάλεια
Το υγραέριο είναι απόλυτα ασφαλές ,εφόσον η τοποθέτηση της δεξαμενής υγραερίου, οι ρυθμιστές της πίεσης, τα ασφαλιστικά προστασίας έναντι υπέρ-πίεσης ή διαρροής καθώς και οι σωληνώσεις του δικτύου μεταφοράς του καυσίμου από την δεξαμενή (ή την συστοιχία φιαλών). Στις συσκευές κατανάλωσης εγκαθίστανται και ρυθμίζονται από κατάλληλα εκπαιδευμένους Τεχνικούς Αερίων Καυσίμων, τηρώντας πιστά την ισχύουσα νομοθεσία. 
Επίσης κάθε πιστοποιημένη συσκευή αερίου διαθέτει απαραιτήτως συστήματα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα ο επιτηρητής φλόγας στις μαγειρικές συσκευές, ο οποίος σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο σβήσει η φλόγα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αυτόματα διακόπτει την παροχή αερίου προς αποφυγή συγκέντρωσης καυσίμου στον χώρο.

10. Αυτονομία
Με το υγραέριο ως πηγή ενέργειας μπορούν να καλυφθούν σχεδόν όλες οι ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας αλλά και ενός επαγγελματικού χώρου(π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια, φούρνοι) και να λειτουργήσει ως αυτόνομος. Πέραν των δυνατοτήτων θέρμανσης, ψύξης, μαγειρέματος παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και φωτισμού που μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας από συσκευές υγραερίου που υπάρχουν ήδη στο εμπόριο, μέσω συγκεκριμένων μηχανών εσωτερικής καύσης όπως γεννήτρια με καύσιμο το υγραέριο , μπορεί να παραχθεί ρεύμα ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες ρεύματος σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και κλιματισμός και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με αντλίες θερμότητας LPG (ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και χώρους εστίασης).
Επίσης υπάρχει μεγάλη γκάμα αυτοματισμών που συνδυάζουν την λειτουργία των καυστήρων αερίου με την ηλιακή ή αιολική ενέργεια ώστε το υγραέριο να λειτουργεί ενισχυτικά όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια. Μιλάμε δηλαδή για λύσεις πλήρους αυτονομίας. Αυτό που χρειάζεται είναι μια σωστή μηχανολογική – ενεργειακή μελέτη καθώς και μια κατάλληλη ομάδα να την υλοποιήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους ενεργειακές αναβαθμίσεις επαγγελματικών χώρων επιδοτούνται από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Με την εγκατάσταση υγραερίου για οικιακή, επαγγελματική ή βιομηχανική χρήση, ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ! Στην πραγματικότητα επενδύουμε σε ένα ανερχόμενο καύσιμο το οποίο αποτελεί πανευρωπαϊκά την πιο δυνατή επιλογή μετά το φυσικό αέριο. Δεν υποβιβάζουμε την ποιότητα ζωής μας και δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή σε σχέση ποιότητας – τιμής.

Coral Gas για Αξιοπιστία

Με την υποστήριξη του Ομίλου της Motor Oil που έχει ένα από τα πλέον σύγχρονα και ευέλικτα διυλιστήρια στην Ευρώπη, διασφαλίζεται ο αδιάλειπτος εφοδιασμός του υγραερίου. Η διανομή γίνεται απευθείας από τις εγκαταστάσεις της Coral Gas μέσω του στόλου βυτιοφόρων της, εξασφαλίζοντας τη σωστή ποιότητα και τη σωστή ποσότητα σε κάθε παράδοση.

Το υγραέριο της Coral Gas προσφέρει:

- ¶μεση θέρμανση
- Παραγωγή ζεστού νερού χρήσης
- Ποιοτικό και οικονομικό μαγείρεμα
- Μειωμένα έξοδα συντήρησης του καυστήρα
- Επένδυση σε ένα ανερχόμενο καύσιμο 
- Ελάχιστη επιβάρυνση στο  περιβάλλον 
- Καλύτερη επιλογή σε σχέση ποιότητας – τιμής
- Δυνατότητα θέρμανσης με εξωτερικές θερμάστρες
- Θέρμανση νερού της πισίνας

Coral Gas για Ευκολία

Με τη συμβολή των έμπειρων και εκπαιδευμένων τεχνικών συνεργατών της Coral Gas, μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο (υπέργεια ή υπόγεια), τη χωρητικότητα και τη θέση της δεξαμενής σας ανάλογα με το χώρο και τις ανάγκες σας, 
ώστε άμεσα, γρήγορα και εύκολα να γίνει η τοποθέτησή της.

Η Coral Gas στην Ελλάδα

Η Coral Gas παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης βιομηχανίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία.
Η τεχνικά άριστη υποδομή μας σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και δίκτυα, η στρατηγική μας παρουσία σε όλη τη χώρα και η υποστήριξη από ένα από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια της Μεσογείου, εξασφαλίζει την κατάλληλη ανταπόκριση στις εφοδιαστικές απαιτήσεις των πελατών μας.
Το υγροποιημένο αέριο πετρελαίου, περισσότερο γνωστό ως υγραέριο, αποτελεί ιδανική λύση για το σύγχρονο σπίτι, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις προσφέροντας ενεργειακές λύσεις σε προσιτές τιμές. Με πάνω από 3.000 πελάτες σε όλη την Ελλάδα, με 3 εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Κρητη και πάνω από 100 εργαζομένους, η Coral Gas προσφέρει αξιόπιστα προϊόντα και άριστη εξυπηρέτηση.

*¶ρθρο του κ. Ιωάννη Σκόλια, Μηχανολόγου Μηχανικού Τ.Ε. - Ενεργειακού Επιθεωρητή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ