4 πράγματα που δεν ξέρετε για τα LED

4 πράγματα που δεν ξέρετε για τα LED

12.787 επισκέψεις στο άρθρο

Οι λάμπες LED αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο φωτισμό. Πολλοί είναι ωστόσο οι «μύθοι» που κυκλοφορούν για αυτές! Επηρεάζουν την υγεία, δεν φωτίζουν καλά, δεν υπάρχει ποικιλία για να διαλέξεις…Αυτά είναι μόνο μερικά απ όσα θα ακούσεις!

ΛΕΝΤΒΑΝΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΗΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Δεν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία, σε αντίθεση με πολλές από τις εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης είναι φιλικές για τα μάτια, γιατί έχουν σταθερό φως και δεν τρεμοπαίζουν (flickering). Οι LED δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως ο υδράργυρος, που βρίσκεται σε πολλές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες είναι ανακυκλώσιμα. Έχουν πιστοποίηση RoHS και πιστοποίηση CE.
  • Οι λάμπες LED δεν φωτίζουν αρκετά!
Οι λάμπες Led είναι υψηλής φωτεινότητας. Κάθε βατ(W) μίας λάμπας Led έχει 70-90 λούμεν(lm) φωτεινότητας.  Από την άλλη κάθε βατ λάμπας πυρακτώσεως έχει 10-12lm. 
Εάν θέλουμε για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε λάμπα αλογόνου 60W που έχει φωτεινότητα 60 x 20lm = 1200lm, πρέπει να βάλουμε λάμπα Led 12-15W (15 x 80lm = 1200lm). Εάν επιλέξουμε Led μικρότερη από 12W τότε είναι λογικό να μην φωτίζει αρκετά. Σημαντικό, λοιπόν,είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες λάμπες LED, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μας σε φωτισμό.
  • Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων στις LED! 
Λάθος! Οι λάμπες Led παράγονται σε μοντέλα για να ταιριάζουν σε όλα τα είδη ντουί (για Ε14, Ε27, GU10, G9, G5.3 MR11, G24 (PL), ράγας, κλπ), ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν όλους  τους τύπους λαμπτήρων που υπάρχουν όπως πυρακτώσεως, εξοικονόμησης ενέργειας, φθορίου (Τ8, Τ5), σποτ (12V-220V), προβολέων ιωδίνης, high bay για υψηλές οροφές( βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, κλπ), με ανιχνευτή κίνησης και φωτός (ημέρας-νυκτός).
Παράλληλα υπάρχουν λάμπες Led με δυνατότητα σύνδεσης σε dimmer, για να μπορούμε να αυξομειώνουμε την ένταση φωτισμού.
Επίσης οι προβολείς και τα πάνελ Led, τοποθετούνται σε κάθε επιφάνεια (τοίχος, οροφή, γυψοσανίδα) γιατί μπορούν να εγκατασταθούν, επιτοίχια, χωνευτά αλλά και κρεμαστά.
Υπάρχουν ειδικά προϊόντα όπως οι ταινίες LED και τα washers ή led bars με τα οποία μπορούμε να φωτίσουμε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μεγάλες επιφάνειες (τοίχους, επιγραφές, κήπους, φυτά) με πολύ όμορφα αποτελέσματα.
  • Οι LED αργούν βασανιστικά να ανάψουν!
ΔΕΝ χρειάζονται προθέρμανση για να φτάσουν στην μέγιστη φωτεινότητα και ΔΕΝ αργούν να ανάψουν. Σε αντίθεση με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης ανάβουν αμέσως χωρίς καθυστέρηση σε αντίθεση με τις φθορίου.

Εσύ χρησιμοποιείς λαμπτήρες LED;