70% εξοικονόμηση ενέργειας, αν χρησιμοποιήσεις τα σωστά υλικά!

13.977 επισκέψεις στο άρθρο

Διάλεξε τα σωστά δομικά υλικά και κάνε το σπίτι σου να καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια! Η τοποθέτηση θερμομόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης είναι βασικές αλλαγές που σώζουν μέχρι και 70% της ενέργειας που διαρρέει!

KEBE
RIZAKOS
Με την αντικατάσταση των δομικών υλικών το σπίτι σου ανεβαίνει στην ενεργειακή κατάταξη! Αυτή η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70%!

 Είναι γεγονός ότι η αντικατάσταση δομικών υλικών, όπως τα τζάμια, τα κουφώματα, τα χρώματα, κ.α., μπορεί να αναβαθμίσει ενεργειακά ένα κτίριο και να συντελέσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το σημαντικό όμως είναι να γίνει με το σωστό τρόπο, ύστερα από ενεργειακή επιθεώρηση και προσομοίωση του κτιρίου και, κυρίως, από υπεύθυνο μηχανικό. 
Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μοντελοποιούμε ένα κτίριο με πολύ καλή προσέγγιση, να λαμβάνουμε υπόψη μας πολύ συγκεκριμένα κλιματικά δεδομένα, να προσεγγίζουμε με ακρίβεια όλους εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και να προτείνουμε υπεύθυνες και αποτελεσματικές λύσεις για την ενεργειακή του αναβάθμιση. Αυτή η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70%, ιδιαίτερα σε κτίρια που είναι κατασκευασμένα πριν την δεκαετία του 80 (όταν και θεσμοθετήθηκε ο Κανονισμός Θερμομόνωσης) και είναι ως επί το πλείστον αμόνωτα!

Με βάση την αποτελεσματικότητα τους στο κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας, οι πρώτες δύο επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε ένα σπίτι είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος και την στέγη, καθώς και η αντικατάσταση κουφωμάτων! 
 
Οι επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν παρατίθενται με σειρά… αποτελεσματικότητας:
  • Θερμομόνωση Κελύφους και Στέγης 
  • Θερμογέφυρες
  • Κουφώματα 
  • Αεροστεγανότητα (κάτι άγνωστο στην Ελλάδα που όμως ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για την απώλεια ενέργειας) 
  • Σκίαση 
  • Φωτισμός
  • Ζεστό νερό χρήσης 
  • Συστήματα Θέρμανσης – Ψύξης 
 
Τα δομικά υλικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Κεραμικά, μέταλλα, πολυμερή και σύθετα (όταν συνδυάζονται οι προηγούμενες κατηγορίες! )
Τα φυσικά δομικά υλικά είναι διαθέσιμα στη φύση, όπως για παράδειγμα το ξύλο, οι πέτρες, ο πυλός, ενώ τα τεχνητά δομικά υλικά παράγονται με τεχνικά μέσα και σε αυτά συγκαταλέγονται το σκυρόδεμα, ο χάλυβας, το γυαλί κ.τ.λ. Μια περαιτέρω διάκριση των τεχνητών υλικών γίνεται ανάλογα με τις βασικές χαρακτηριστικές τους ιδιότητες, κι έτσι προκύπτουν οι εξής κατηγορίες: κεραμικά (π.χ. σκυρόδεμα), μέταλλα (π.χ. χάλυβας, αλουμίνιο), πολυμερή (π.χ. πολυουρεθάνη, εποξειδικές ρητίνες) και σύνθετα υλικά (συνδυασμοί των προηγούμενων τριών κατηγοριών).


Θες να δημιουργήσεις ένα σπίτι Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης, το οποίο θα σου εξασφαλίσει μέγιστη εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας; Πρόσεξε τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιήσεις!

Η συμμετοχή των δομικών υλικών στην κατασκευή ενός κτιρίου σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης είναι καθοριστική και προκύπτει όπως είπαμε παραπάνω από την σωστή προσομοίωση του κτιρίου. Ένα νέου τύπου τούβλο, μια αυξημένη μόνωση, ένα καλύτερης ποιότητας κούφωμα, ένας ενεργειακός υαλοπίνακας, ένας συνδυασμός τελικά αυτών και άλλων υλικών και συστημάτων, μπορούν να οδηγήσουν στο Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης Κτίριο (ΣΜΕΚ). 

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι το κτίριο του μέλλοντος – κι όταν λέμε μέλλοντος, εννοούμε το κτίριο που μπορούμε και πρέπει να σχεδιάζουμε σήμερα – στην Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμιά ανάγκη θέρμανσης. Θα πρέπει απλά να εκμεταλλεύεται τα εσωτερικά του κέρδη στο μέγιστο βαθμό, τον ήλιο που έχουμε πλούσιο καθώς και ότι «ενέργεια από ΑΠΕ μπορεί να παραχθεί εντός η πλησίον αυτού», όπως ακριβώς ορίζει η οδηγία 31/2010 για το κτίριο ΣΜΕΚ. Παράλληλα αυτό το κτίριο πρέπει να έχει την ελάχιστη δυνατή ανάγκη ψύξης, μέσα από σωστό βιοκλιματικό σχεδιασμό, την σκίαση και την εκμετάλλευση της θερμικής μάζας, όπου αυτή απαιτείται. 

Στα πλαίσια αυτά η επιλογή των κατάλληλων δομικών υλικών βάσει των προδιαγραφών που απαιτούνται για ένα κτίριο ΣΜΕΚ είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου. Η αγορά είναι πλήρης και εξελίσσεται συνέχεια, η τεχνογνωσία υπάρχει και διαδίδεται, οι νόμοι της Φυσικής ισχύουν πάντα. Το ζητούμενο είναι να γίνει κοινή αντίληψη ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μονόδρομος γιατί απλά είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να σταματήσουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και, ταυτόχρονα, να κρατήσουμε χρήματα στην τσέπη μας, σήμερα που τα έχουμε περισσότερη ανάγκη. 
 

 

Β. ΜΑΛΙΟΥΡΗΣ Α.Β.Ε. ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ