7+1 σημεία που δεν ξέρεις για τα LED!

10.120 επισκέψεις στο άρθρο

Εδώ μιλάμε για 90% μείωση στην κατανάλωση ρεύματος για το φωτισμό! Λένε ακόμα ότι είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και για σωστό φωτισμό. Ανακάλυψε τώρα αλήθειες και ψέματα για τα LED!!

ΛΕΝΤΒΑΝΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΗΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Οι οικονομικές λάμπες και προβολείς LED, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για σωστό και πολύ οικονομικό φωτισμό. Μπορούν να αντικαταστήσουν οποιαδήποτε λάμπα και ταιριάζουν σε όλες τις βάσεις και τα ντουί. Δεν χρειάζεται αλλαγή της βάσης ή της εγκατάστασης. Απλώς ξεβιδώνεται την παλιά σας λάμπα από το ντουί και την αντικαθιστάτε με μία LED.
  • Φαντάσου πως από μια μόνο λάμπα led μπορείς να έχεις ετήσιο όφελος 34ευρώ
Αλήθειες και ψέματα για τις LED

- Η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος φτάνει το 80% - 90%.
Ισχύει
Το γεγονός επιβεβαιώνεται από το παρακάτω πείραμα/παράδειγμα εξοικονόμησης από μία λάμπα Led: Αντικαθιστούμε μια λάμπα πυρακτώσεως με LED.
Η πυρακτώσεως έχει ισχύ 60W και η LED με ίδια φωτεινότητα έχει ισχύ 8W. 
Αν κάθε μέρα την ανάβουμε 8 ώρες τότε έχουμε :
- για την λάμπα πυρακτώσεως: 
60W x 8ώρες = 480Wh
- για την λάμπα LED: 
8W x 8ώρες = 64Wh
Αποτέλεσμα εξοικονόμησης: 87%
Ετήσια κέρδη: Η τιμή της βατώρας (Wh) που χρεώνει η ΔΕΗ μαζί με τέλη, πάγια και ΦΠΑ είναι περίπου 0,0002ευρώ.
Η ετήσια εξοικονόμηση σε χρήματα προκύπτει από την διαφορά στις ετήσιες καταναλώσεις μεταξύ LED και πυρακτώσεως δηλαδή:
(480Wh-64Wh)x 365ημέρες = 151.840Wh
Ετήσιο όφελος: 33,40ευρώ (151.840Wh x 0.00022) από μία μόνο λάμπα Led.
Τα 33,40 ευρώ τα κερδίζετε από την αλλαγή μία μόνο λάμπας πυρακτώσεως 60W με λάμπα Led 8W!
Το σημαντικότερο είναι πως αυτά τα χρήματα θα τα εξοικονομείτε κάθε χρόνο και για κάθε λάμπα που έχετε αντικαταστήσει
  • Οι Led διαρκούν 50 φορές περισσότερο από τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως και 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

- Οι λάμπες LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής
Ισχύει
Οι Led διαρκούν 50 φορές περισσότερο από τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως και 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

- Οι λάμπες LED είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο
Δεν ισχύει
Δεν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία, σε αντίθεση με πολλές από τις εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης είναι φιλικές για τα μάτια γιατί έχουν σταθερό φως και δεν τρεμοπαίζουν (flickering). Οι LED δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως ο υδράργυρος, που βρίσκεται σε πολλές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες είναι ανακυκλώσιμα.
Έχουν πιστοποίηση RoHS και πιστοποίηση CE

- Έχουν μικρό χρόνο απόσβεσης
Ισχύει
Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η λάμπα LED θα δώσει πίσω τα χρήματα που κόστισε κυμαίνεται από 3 μήνες έως 1-1,5 χρόνο, αναλόγως της χρήσης. Η λάμπα του προηγούμενου παραδείγματος μας εξοικονομεί 33,40 ευρώ ετησίως. Το κόστος αγοράς της είναι περίπου 9-10ευρώ, επομένως θα πάρετε τα λεφτά σας πίσω σε 3 μήνες.
  • Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων. Μπορεί μια λάμπα να αλλάζει χρώματα, να παίζει μουσική και να ενεργοποιείται με φωτοκύτταρο

- Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων
Δεν ισχύει
Οι λάμπες Led παράγονται σε μοντέλα για να ταιριάζουν σε όλα τα είδη ντουί (για Ε14, Ε27, GU10, G9, G5.3 MR11, G24 (PL), ράγας, κλπ), ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν όλους  τους τύπους λαμπτήρων που υπάρχουν όπως πυρακτώσεως, εξοικονόμησης ενέργειας, φθορίου (Τ8, Τ5), σποτ (12V-220V), προβολέων ιωδίνης, high bay για υψηλές οροφές( βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, κλπ), με ανιχνευτή κίνησης και φωτός (ημέρας-νυκτός).
Παράλληλα υπάρχουν λάμπες Led με δυνατότητα σύνδεσης σε dimmer, για να μπορούμε να αυξομειώνουμε την ένταση φωτισμού ή άλλες που διαθέτουν συνδεσιμότητα Bluetooth και επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν άμεσο έλεγχο στις λάμπες μέσω smartphone ή tablet.
Επίσης οι προβολείς και τα πάνελ Led, τοποθετούνται σε κάθε επιφάνεια (τοίχος, οροφή, γυψοσανίδα) γιατί μπορούν να εγκατασταθούν, επιτοίχια, χωνευτά αλλά και κρεμαστά.
Υπάρχουν ειδικά προϊόντα όπως οι ταινίες LED και τα washers ή led bars με τα οποία μπορούμε να φωτίσουμε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μεγάλες επιφάνειες (τοίχους, επιγραφές, κήπους, φυτά) με πολύ όμορφα αποτελέσματα.

- Οι λάμπες LED είναι πιο ακριβές
Ισχύει αλλά…
Οι Led είναι πιο ακριβές από της πυρακτώσεως και κατά 20-30% από τις λάμπες εξοικονόμησης. Αυτό βέβαια είναι λογικό αν σκεφτούμε πως κάνουν απόσβεση μέσα σε λίγους μήνες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις άλλες λάμπες.
  • Δεν χρειάζονται προθέρμανση για να φτάσουν στην μέγιστη φωτεινότητα και δεν αργούν να ανάψουν, όπως πολλοί νομίζουν

- Οι λάμπες LED δεν «φωτίζουν» αρκετά
Δεν ισχύει
Οι λάμπες Led είναι υψηλής φωτεινότητας. Κάθε βατ(W) μίας λάμπας Led έχει 70-90 λούμεν(lm) φωτεινότητας. 
Από την άλλη κάθε βατ λάμπας πυρακτώσεως έχει 10-12lm. 
Εάν θέλουμε για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε λάμπα αλογόνου 60W που έχει φωτεινότητα 60 x 20lm = 1200lm, πρέπει να βάλουμε λάμπα Led 12-15W (15 x 80lm = 1200lm). Εάν επιλέξουμε Led μικρότερη από 12W τότε είναι λογικό να μην φωτίζει αρκετά. 
Σημαντικό λοιπόν είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες λάμπες LED, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μας σε φωτισμό.

- Η φωτεινότητα των LED παραμένει σταθερή
Χάνουν το 10% της φωτεινότητας τα πρώτα 2 χρόνια. Η πτώση βέβαια δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή γιατί είναι μικρή. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως όλες οι λάμπες παρουσιάζουν πτώση απόδοσης σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις Led.
-  Αργούν...
Δεν ισχύει
ΔΕΝ χρειάζονται προθέρμανση για να φτάσουν στην μέγιστη φωτεινότητα και ΔΕΝ αργούν να ανάψουν. Σε αντίθεση με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης ανάβουν αμέσως χωρίς καθυστέρηση σε αντίθεση με τις φθορίου.
 
Οι αλήθειες που μάθατε για τις λάμπες Led θα σας κάνουν να τις χρησιμοποιήσετε;
Εσείς ποιες προτιμάτε;