Μία φυτεμένη στέγη, πέρα από το πολύ ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αποτελεί και μία από τις καλύτερες λύσεις για να μονώσουμε ένα κτίριο.

Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό.

Βιοκλιματικές κατοικίες

Διαβάστηκε από 1841 αναγνώστες -

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική επιτυγχάνει τη μείωση απωλειών ενέργειας και την εκμετάλλευση των φυσικών πηγών που μας την παρέχουν. Με σωστή κατασκευή, αλλά και κατάλληλες μετατροπές σε ένα ήδη υπάρχον κτίριο, μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και τα μηνιαία έξοδα.

 
Πρώτο και ίσως σημαντικότερο στοιχείο για την αξιολόγηση ενός κτιρίου είναι ο προσανατολισμός του. Πολλά ανοίγματα στο νότο και ελάχιστα ή και καθόλου στο βορρά εκμεταλλεύονται το φως του ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Ελλάδα, η νότια πλευρά ενός κτιρίου προσλαμβάνει τρεις φορές περισσότερη ηλιακή ενέργεια από ό,τι η ανατολική και η δυτική κατά τους χειμερινούς μήνες και οι σχέσεις αντιστρέφονται κατά τους θερινούς μήνες. Ως αποτέλεσμα, σε ένα σωστά τοποθετημένο κτίριο, το χειμώνα έχουμε την επιθυμητή ζέστη, ενώ το καλοκαίρι προστατευόμαστε από τις ακτίνες του ήλιου, διατηρώντας το κτίριο πιο δροσερό.

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι οι επιφάνειες του κτιρίου και τα κουφώματα στα ανοίγματά του. Όλες οι επιφάνειες, εκτός από τα ανοίγματα, πρέπει να είναι μονωμένες και να διατηρούν την εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου.

Έδαφος και γεωθερμία

Την καλύτερη δυνατή μόνωση σε ένα κτίριο παρέχει το ίδιο το έδαφος που βρίσκεται γύρω του. Κατά τους θερινούς μήνες, το έδαφος βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ κατά τους χειμερινούς σε υψηλότερη. Ως εκ τούτου, ένα υπόσκαφο κτίριο που το κέλυφός του έρχεται σε επαφή με το έδαφος, μειώνει τη θερμότητα ή το κρύο μέσω αυτής της επαφής.

Φυτεμένα δώματα

Τεράστιες απώλειες ενέργειας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουμε από τις ταράτσες των κτιρίων. Οι ταράτσες, ως επίπεδες επιφάνειες, έρχονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο και κατά τους θερινούς μήνες μπορούν να φτάσουν και τους 80 βαθμούς Κελσίου. Κατά συνέπεια, απαιτούνται μεγάλα ποσά ενέργειας για την ψύξη του κτιρίου. Τα φυτά, όπως και το έδαφος που αναφέρθηκε παραπάνω, παρέχουν μία από τις καλύτερες μονώσεις σε ένα κτίριο. Κατά τους θερινούς μήνες μειώνουν τη θερμοκρασία του δώματος ενώ κατά τους χειμερινούς περιορίζουν τις απώλειες διατηρώντας τη ζέστη στο εσωτερικό.

Ηλιακή ενέργεια

Πέρα από τη χρήση του ήλιου για τη θέρμανση νερού, η οποία είναι ήδη ευρύτατα διαδεδομένη στη χώρα μας, ο ήλιος μάς δίνει τη δυνατότητα να θερμάνουμε ένα κτίριο, αλλά και να παράγουμε ηλεκτρισμό με τις κατάλληλες υποδομές. Οι ηλιακοί συλλέκτες μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε αξιοποιήσιμη θερμότητα, είτε μέσω της θέρμανσης νερού είτε μέσω της θέρμανσης αέρα. Οι ηλιακοί συλλέκτες που θερμαίνουν νερό, πέρα από το νερό που απαιτείται για καθημερινή χρήση, μπορούν να υποστηρίξουν και τη θέρμανση του κτιρίου. Για τη θέρμανση αέρα χρησιμοποιούνται μεγάλες γυάλινες επιφάνειες σε μικρή απόσταση από κτιριακά στοιχεία με μεγάλη θερμική μάζα, όπως στοιχεία από μπετόν και πέτρα. Μια άλλη τεχνική είναι η δημιουργία ενός θερμοκηπίου στη νότια πλευρά του κτιρίου ή του αίθριου με γυάλινη οροφή στο εσωτερικό του ενώ τέλος τα φωτοβολταϊκά στοιχεία μετατρέπουν απευθείας την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό.

Κατανάλωση νερού

Από τις καθημερινές λειτουργίες στο σπίτι μας που απαιτούν νερό, σχεδόν οι μισές μπορούν να καλυφθούν από ανακυκλωμένο νερό ή από τη συλλογή του νερού της βροχής. Η συλλογή του νερού της βροχής, είτε από δώματα είτε από υπαίθριους χώρους, και η αποθήκευσή του σε υπόγειες δεξαμενές, μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ποσότητα για πότισμα, αλλά και για την τουαλέτα, πάντα με τις υποδομές για το κατάλληλο φιλτράρισμα.

Όλα τα παραπάνω μάς δείχνουν ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον μας και χρησιμοποιώντας καθαρές μορφές ενέργειας. Η γη, ο ήλιος και ο αέρας μπορούν να καλύψουν όλες μας τις ανάγκες, χωρίς να μολύνουμε το φυσικό περιβάλλον και χωρίς να εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους ενώ παράλληλα σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι το όφελος για την τσέπη μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ