Στην ουσία, αυτή η πρακτική είναι ένας απλός τρόπος ώστε να μειώσουμε την θερμοκρασία των πόλεων και να επαναφέρουμε το φυσικό τοπίο σε αυτές.

Τα φυρά που χρησιμοποιήθηκαν

Μεγάλο όφελος από φυτεμένες στέγες

Διαβάστηκε από 4786 αναγνώστες -

Μεγάλα είναι τα οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος από τη δημιουργία μιας φυτεμένης στέγης, αφού εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας, βελτιώνουμε και την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις.

 
Oι παραδοσιακοί τρόποι δόμησης σε συνδυασμό με τους αχαλίνωτους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγάλων αστικών κέντρων είναι οι βασικές αιτίες για το σημερινό αισθητικό αποτέλεσμα στις πόλεις και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές. Τα προβλήματα αυτά έρχονται να λύσουν, σε ένα μεγάλο μέρος τουλάχιστον, οι φυτεμένες στέγες. Στην ουσία, αυτή η πρακτική που αρχίζει σιγά-σιγά να υιοθετείται και στη χώρα μας, είναι ένας απλός τρόπος ώστε να μειώσουμε την θερμοκρασία των πόλεων και να επαναφέρουμε το φυσικό τοπίο σε αυτές. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, μετά από τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Με βάση αυτές συμπληρώνεται το ισχύον νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν φυτεμένες επιφάνειες σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων χωρίς να θεωρούνται αυθαίρετες. Έτσι, στα υφιστάμενα κτίρια δεν θα απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, προκειμένου να προχωρήσει κάποιος στη δημιουργία πράσινης στέγης. Απαραίτητη θα είναι η έγγραφη ενημέρωση της οικίας υπηρεσίας δόμησης, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και του αναδόχου του έργου, τεχνική έκθεση αντοχής, φωτοαντίγραφο της υπάρχουσας άδειας και ειδική έκθεση για την κατασκευή της πράσινης επιφάνειας που θα δημιουργηθεί. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε υπηρεσία δόμησης θα διαθέτει ειδικό μητρώο φυτεμένων επιφανειών.

Oι προϋποθέσεις που τίθενται
Πιο αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
1. Νέα κτίρια:
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους κτιρίων που κατασκευάζονται με άδειες δόμησης, ακολουθούνται οι καθοριζόμενες διαδικασίες πληρότητας και ελέγχου του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 249/Α/25-11-11), όπως ισχύει, με την πρόσθετη υποβολή Τεχνικής Έκθεσης Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας δώματος ή στέγης ή υπαίθριου χώρου. Η κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας συσχετίζεται με τις επιμέρους μελέτες του κτιρίου.
2. Υφιστάμενα κτίρια:
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους υφιστάμενων κτιρίων, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην οικεία υπηρεσία δόμησης, έγγραφη γνωστοποίηση εργασιών συνοδευόμενη από φάκελο δικαιολογητικών, που περιλαμβάνει τα παρακάτω:
α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου. Ειδικά στην περίπτωση των δωμάτων και των χώρων, στους οποίους υπάρχει με βάση νόμιμο τίτλο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης, την υπεύθυνη δήλωση μπορεί να υποβάλει ο δικαιούχος της χρήσης συγκύριος, χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών,
β) υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου εκτελεστή του έργου για την ανάληψη ευθύνης ορθής υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση,
γ) τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας, υπογεγραμμένη από αρμόδιο μηχανικό,
δ) Τεχνική Έκθεση Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας,
ε) αντίγραφο οικοδομικής αδείας ή άλλο στοιχείο, που αποδεικνύει τη δυνατότητα υπαγωγής στην παρούσα.
στ) Φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της προς φύτευση επιφάνειας.

Σε κάθε υπηρεσία δόμησης τηρείται ειδικό Μητρώο «Φυτεμένων Επιφανειών», που ενημερώνεται με τις κατά τα άνω υποβαλλόμενες γνωστοποιήσεις.

Πώς δημιουργείται μια «φυτεμένη» στέγη
Αρχικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονταν στη δημιουργία μια «φυτεμένης» στέγης ανάγονταν στα στατικά φορτία των διαθέσιμων συστημάτων, στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (κατά περίπτωση) και στις αυξημένες ανάγκες άρδευσης και συντήρησης. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω έχουν ξεπεραστεί με την εφαρμογή νέων μεθόδων. Το παρακάτω παράδειγμα μας, σας δίνει όλες τις πληροφορίες που αφορούν στις «φυτεμένες» στέγες.

Το έργο
Το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε σε ταράτσα Δημοτικού σχολείου στη Νέα Σμύρνη (από την εταιρεία ΓΕΩΡΥΘΜΙΚΗ ΑΤΕ), με εμβαδόν 374 τ.μ. και αρχικά έγινε στατική μελέτη που είναι απαραίτητη, ειδικά, για κτίρια χρονολογίας πριν το 1980. Μετέπειτα, ακολούθησαν εργασίες στεγανοποίησης του οροφόκηπου και:
• Επιμελής καθαρισμός της επιφάνειας
• Στεγανοποίηση επιφάνειας με στεγανωτική μεμβράνη 2mm για φυτεμένα δώματα
• Περιμετρική στερέωση μεμβράνης με λάμα και σφράγιση αυτής με πολυουρεθανική μαστίχη.
• Περιμετρική στερέωση μεμβράνης μεταξύ στηθαίου και ορίζοντας επιφάνειας με ειδική λάμα.

Μετά την απαραίτητη μόνωση, τοποθετήθηκε η μεμβράνη ελέγχου ριζών (αντιρριζική μεμβράνη) η οποία προσφέρει συνεχή προστασία στην οροφή αποτρέποντας τη διάτρηση από το ριζικό σύστημα των φυτών. Ακολούθησε η μεμβράνη προστασίας (υπόστρωμα συγκράτησης υγρασίας και μηχανικής προστασίας της μόνωσης), η οποία βοηθά την αντιρριζική μεμβράνη. Στο επόμενο στάδιο, σειρά είχε το αποστραγγιστικό σύστημα, το οποίο πρέπει να λειτουργεί σαν αποθήκη νερού, ενιαία αποστράγγιση, αερισμό του υποστρώματος ανάπτυξης φυτών και προστασία για τις υποκείμενες μεμβράνες. Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι παραπάνω διαδικασίες, τοποθετήθηκε το διηθητικό φύλλο το οποίο είναι σχεδιασμένο ώστε να αποτρέπει τη μεταφορά τεμαχιδίων από το υπόστρωμα στο αποστραγγιστικό σύστημα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το φράξιμό του και να εμποδίσουν τη ροή του νερού.

Το τελικό αποτέλεσμα
Πριν από εμφύτευση των φυτών της επιλογής μας, τοποθετήθηκε φυτικό υπόστρωμα (υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών), που πρέπει να δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης φυτών, μέσω ενός πυκνού ριζικού συστήματος που ικανοποιεί τις φυσικές, χημικές και βιολογικές ανάγκες των φυτών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται συγκεκριμένο πορώδες, PH, και κοκκομετρία, ανάλογα με το φυτικό υλικό που θα επιλεγεί. Το τελικό, φυτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, προκύπτει όχι μόνο με βάση τις προσωπικές μας επιλογές, αλλά λαμβάνονται υπόψη και οι κλιματολογικοί και οικολογικοί παράγοντες, το ριζικό σύστημα των φυτών (για την αποφυγή διάτρησης των στεγανώσεων) και ο τύπος του φυτεμένου δώματος. Τέλος, μετά την εγκατάσταση των υλικών του φυτεμένου δώματος, τοποθετήθηκε το αρδευτικό σύστημα (σωλήνας από πολυαιθυλένιο, σταλακτηφόροι με αυτορυθμιζόμενους σταλάκτες, ηλεκτροβάνες ελέγχου άρδευσης, επαγγελματικός προγραμματιστής ρεύματος, πλαστικά φρεάτια ηλεκτροβανών) και βότσαλο επένδυσης διαδρόμων.

Τι μας προσφέρει μια «φυτεμένη» στέγη
Όλα τα είδη φυτεμένης, πράσινης στέγης -είτε την αποκαλούμε πράσινη ταράτσα, φυτεμένο δώμα, ή Οικοστέγη- αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο στους ιδιοκτήτες τους, όσο και στην πόλη. Πιο αναλυτικά τα οφέλη που έχουμε, συνοψίζονται στα εξής:
• Τα φυτά σε ένα φυτεμένο δώμα απορροφούν τη ζέστη για τις ανάγκες του μεταβολισμού τους. Επίσης, μία Οικοστέγη θερμαίνεται και ψύχεται πολύ πιο αργά σε σχέση με ένα δώμα στο οποίο δεν έχει εφαρμοστεί το σύστημα. Ως συνέπεια, το κτήριο κλιματίζεται πιο αποτελεσματικά, με μηχανήματα ή χωρίς, ενώ το όλο σύστημα προσφέρει άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.
• Σταθεροποίηση της επιφανειακής θερμοκρασίας κατά τις θερμότερες μέρες και ώρες του χρόνου σε <35° C.
• Μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτιρίου έως 10°C τους θερινούς μήνες.
• Μείωση της απώλειας θερμότητας από το εσωτερικό του κτιρίου τους χειμερινούς μήνες.
• Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου έως 50%.
• Οικονομία στην απαιτούμενη ενέργεια ψύξης-θέρμανσης, με αποτέλεσμα την απόσβεση κόστους τοποθέτησης της «πράσινης» στέγης μέσα σε 4 – 5 χρόνια.
• Το πράσινο προστατεύει την επιφάνεια του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από τις καιρικές συνθήκες (βροχόπτωση, χιόνι, χαλάζι) την ακτινοβολία UV, αλλά και τις μηχανικές καταπονήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ο διπλασιασμός του χρόνου ζωής του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από τα 30 έτη, σε περισσότερα από 60 έτη, εξοικονομώντας χρήματα για τον ιδιοκτήτη από το κόστος επαναστεγανοποίησης και επισκευής του σκυροδέματος. ¶ρα έχουμε σημαντική μείωση στο κόστος συντήρησης του κτιρίου.
• Αύξηση της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας
των κτιριακών εγκαταστάσεων (εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία κ.λπ.) λόγω της υψηλής βαθμολόγησης τους στην ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου.
• Μέσω του περιορισμού του εύρους της ετήσιας διακύμανσης της θερμοκρασίας, από τους 60°C< σε ένα μη φυτεμένο δώμα, σε μόλις 10°C σε ένα δώμα με Οικοστέγη, περιορίζουμε την καταπόνηση του κτηρίου από τις θερμικές συστολές και διαστολές με θετικές συνέπειες στη διάρκεια ζωής του.
• Οι φυτεμένες στέγες «λειτουργούν» σαν ένα είδος πυροπροστασίας του κτιρίου και αναβαθμίζουν αισθητικά το περιβάλλον. Επίσης, ο αέρας που βρίσκεται παγιδευμένος στο υπόστρωμα και η πολυσχιδής επιφάνεια των φυτών έχουν ηχομονωτική δράση, μειώνοντας τον εξωτερικό θόρυβο τουλάχιστον κατά 10 decibel χαμηλότερα, σε σχέση με μία συμβατική μόνωση.

Ξέρετε ότι......
• Μόλις 1,5 τετραγωνικό μέτρο πράσινου δώματος παράγει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες ενός ενήλικα για καθαρό αέρα.
• Μειώνοντας δραστικά την ατμοσφαιρική θερμοκρασία μέσω της αναπνοής των φυτών, περιορίζεται η αύξηση του νέφους.
• Βελτιώνεται η ποιότητα του νερού που πίνουμε, καθώς φιλτράρονται τα βαρέα μέταλλα και δεν εισέρχονται στο υπέδαφος.
• Φιλτράροντας τον αέρα από τους ρύπους και τη γύρη, περιορίζονται οι αλλεργίες και γενικότερα όλες οι ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ