www.synco.gr

Μειώστε τα έξοδα σας

Διαβάστηκε από 2854 αναγνώστες -

Σε ισχύ βρίσκεται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ Οίκον» το οποίο δίνει τη δυνατότητα περιορισμού των εξόδων μας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου που έχουμε στην κατοχή μας.

 

Η μείωση της συνολικής ενέργειας που απαιτείται για την ψύξη και τη θέρμανση των κτιρίων αποτελεί μια παγκόσμια τάση, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη προσπάθεια ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα σε σύγκριση με άλλες χώρες και η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον».
Στο πλαίσιο αυτό και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά  την κατοικία τους με την παροχή κινήτρων. Οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος περιλαμβάνουν και την αλλαγή κουφωμάτων.
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα οφέλη που προκύπτουν σε αυτή την περίπτωση, όπως επίσης και ένα ενδεικτικό κόστος. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παρακάτω στοιχεία αφορούν στην τοποθέτηση συνθετικών κουφωμάτων (PVC) παραγωγής της εταιρείας SYNCO που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 Τα κουφώματα PVC 
Το PVC αποτελεί άριστης ποιότητας πρώτη ύλη που οι πολύ καλές τεχνικές του ιδιότητες, η μεγάλη του αντοχή στις καιρικές συνθήκες στις υπεριώδης ακτίνες και τη διάβρωση, το μικρό του βάρος, η απλή κατεργασία, η δύσκολη ανάφλεξη, η θερμο-ηχομόνωση και η δυνατότητα ανακύκλωσής του, δεν ξεπερνιούνται από κανένα άλλο υλικό.
Έτσι, τα συγκεκριμένα, όχι μόνο συμβάλουν στις περικοπές των ενεργειακών δαπανών ενός κτιρίου, αφού η σημαντική προστασία από την θερμότητα και το ψύχος σημαίνει ταυτόχρονα και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, θέρμανσης και ψύξης, αλλά συμβάλλουν και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Σε συνδυασμό με ενεργειακά τζάμια τελευταίας τεχνολογίας e-low planistar τεσσάρων εποχών και e-low planitherm δύο εποχών επιτυγχάνουν και με την προσθήκη αδρανούς αερίου argon  σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

 Πόσο θα σας στοιχίσουν 
Σε γενικές γραμμές, για μια κατοικία 100 τ.μ. απαιτούνται 4 μπαλκονόπορτες, 1 πόρτα, 1 παράθυρο και ένα παράθυρο μπάνιου, τα οποία απαιτούν περίπου 14,85 τ.μ. κουφωμάτων. Το κόστος των κουφωμάτων με ρολά διαμορφώνεται στα 2.480 ευρώ περίπου χωρίς ΦΠΑ (με τους υαλοπίνακες). Το συνολικό οικονομικό όφελος που θα έχουμε, εξαρτάται από τον τύπο κουφωμάτων που αντικαθιστούμε και έχει ως εξής:
• Στην περίπτωση που θέλουμε να αντικαταστήσουμε υφιστάμενα κουφώματα ξύλου με μονά τζάμια (που αποτελεί την πλειοψηφία στην Ελλάδα) με κουφώματα PVC, η εξοικονόμηση χρημάτων μόνο την πρώτη χρονιά θα είναι της τάξης των 727¤ (με κόστος πετρελαίου στα 1,40 ευρώ/λίτρο)  και σε λιγότερα από 3 χρόνια θα έχουμε αποσβέσει την επένδυσή μας (αν συνυπολογίσουμε και την εξοικονόμηση που θα έχουμε τα καλοκαίρια από την χρήση των κλιματιστικών). Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αντίστοιχη εξοικονόμηση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι τον πρώτο χρόνο 1.664 κιλά ενώ στα 15 χρόνια θα φτάσει τα 25.000 κιλά περίπου.
• Στην περίπτωση που θέλουμε να αντικαταστήσουμε υφιστάμενα κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμογέφυρα και διπλά τζάμια  με κουφώματα PVC, η εξοικονόμηση χρημάτων μόνο την πρώτη χρονιά θα είναι της τάξης των 521¤  και σε 4 χρόνια θα έχουμε αποσβέσει την επένδυσή μας (αν συνυπολογίσουμε και την εξοικονόμηση που θα έχουμε τα καλοκαίρια από την χρήση των κλιματιστικών και με κόστος πετρελαίου θέρμανσης στα 1,40 ευρώ/λίτρο).  Επίσης, η αντίστοιχη εξοικονόμηση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι τον πρώτο χρόνο 1.193 κιλά ενώ στα 20 χρόνια θα φτάσει τα 25.000 κιλά περίπου.  

 Ξέρατε ότι... 
• Με βάση την νέα ευρωπαϊκή οδηγία 31/2010, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι «κτίρια ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας» και όλα τα παλαιά κτίρια πρέπει να μετατραπούν αντίστοιχα.
• Μετά το 2020 τα κτίρια που δεν θα βελτιωθούν ενεργειακά, θα υποχρεωθούν να πληρώνουν πράσινα τέλη.

www.synco.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ