Κάτοψη χωροθέτησης

Τρισδιάστατη απεικόνιση εγκατάστασης Οι διαστάσεις των πάνελ που προδιαγράφηκαν είναι 166cm X 99cm X 5cm, η δε ονομαστική τους ισχύς 235 W. Τοποθετήθηκαν με κλίση 200 σε σχέση με τον οριζόντιο επίπεδο, ενώ η απόκλιση από το νότο της νότιας πλευράς της στέγης είναι 27ο δυτικά.

Εκτίμηση ετήσιας απόδοσης φ/β ισχύος 8,225 kWp

Ενδεικτικός πίνακας χρηματορροών επένδυσης

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Διαβάστηκε από 1066 αναγνώστες -

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται ειδικές εφαρμογές προκειμένου η επένδυσή μας να αποδώσει.

 
Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με πολλαπλούς προσανατολισμούς είναι σε γενικές γραμμές μία δύσκολη “άσκηση”. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου o αριθμός των πάνελ που μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε κάποιους προσανατολισμούς, είναι μικρότερος από αυτόν που απαιτούν οι μετατροπείς (inverterς) για να λειτουργήσουν. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ηλιακής βιομηχανίας, έδωσαν λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα με τη χρήση των Power Boxes, ενός εξοπλισμού δηλαδή, που συμβάλλει στην αποδοτική λειτουργία της εγκατάστασης. Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορούμε να εγκαταστήσουμε όσα πάνελ χωρούν σε κάθε προσανατολισμό της στέγης, παίρνοντας το μέγιστο της απόδοσης από κάθε πάνελ ξεχωριστά. Στο παράδειγμα που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε μια μελέτη εγκατάστασης συστήματος (8,225 kWh) σε κατοικία που διαθέτει στέγη με πολλαπλούς προσανατολισμούς, στην οποία χρησιμοποιήθηκε ο συγκεκριμένος εξοπλισμός. 

Τι είναι τα Power Boxes και πότε τα χρησιμοποιούμε
Στην πράξη, τα Power Boxes είναι βελτιστοποιητές ισχύος. Δηλαδή, λαμβάνουν τη μέγιστη ισχύ που παράγει το κάθε πάνελ ξεχωριστά και τη διοχετεύουν στον inverter, όντας συμβατά με όλα τα panels. Λόγω του υψηλού τους κόστους σε σχέση με τους inverters, ενδείκνυνται για εγκαταστάσεις που έχουν θέματα σκιάσεων και πολλαπλών προσανατολισμών. Επίσης, στις απλές εφαρμογές όπου δεν υπάρχουν τα προβλήματα σκιάσεων και πολλαπλών προσανατολισμών, έχουν λίγο καλύτερη απόδοση από τους κλασικούς inverters και αυτό γιατί διαχειρίζονται κάθε πάνελ ξεχωριστά, ενώ οι κοινοί inverters διαχειρίζονται κυρίως ομάδες με πάνελ (συστοιχίες). Η τοποθέτησή τους γίνεται με βίδες πάνω στις βάσεις, πίσω από τα panels. 

Ετήσιο χρηματικό όφελος 5.080 ευρώ
Στην επιφάνεια που αναφερόμαστε, μπορούν να τοποθετηθούν 35 πάνελ των 235 Wp έκαστο. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ονομαστικής ισχύος 8,225 kWp και υπολογίζεται ότι, θα παράγει 10.803 kWh ετησίως και σύμφωνα με το τιμολόγιο της ΔΕΗ που θα ισχύει από 1/8/12 (0,47025 ¤ / kWh), θα αποφέρει 5.080 ¤ ετησίως. Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με επώνυμα πιστοποιημένα υλικά, με βάσεις στήριξης από αλουμίνιο και solar καλωδίωση, κυμαίνεται από 20.000 ¤ έως 24.000 ¤. (στο ποσό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23%, όχι όμως το κόστος σύνδεσης με τη ΔΕΗ). Επίσης, στο παραπάνω κόστος εγκατάστασης περιλαμβάνονται τα εξής: 
• 35 πάνελ, 235 Wp έκαστο, συνολικής ισχύος 8,225 kWp
• 35 Power boxes 
• 1 inverter, 8000 W ισχύος 
• Βάσεις αλουμινίου 
• Καλωδίωση της KBE, γερμανικής κατασκευής l Πίνακες DC l Γενικός Πίνακας AC l Αντικεραυνική προστασία l Ηλεκτρολογικές εργασίες l Γενικές εργασίες εγκατάστασης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ