Best Buy: Οικιακά φωτοβολταϊκά (μέρος Β)

Διαβάστηκε από 1054 αναγνώστες -

Το 2012 ήταν μια χρονιά όπου στο χώρο των φωτοβολταϊκών έγιναν αρκετές και σημαντικές αλλαγές. Με το συγκεκριμένο θέμα αναλύουμε τα οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, μετά από όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

 
Σύστημα ισχύος 10 kWp: 3.673 ευρώ ετήσια έσοδα
Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με επώνυμα πιστοποιημένα υλικά, με βάσεις στήριξης από αλουμίνιο και solar καλωδίωση, κυμαίνεται από 17.000 ¤ έως 20.000 ¤. (στο ποσό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23% και 1.000 ¤  κόστος σύνδεσης ΔΕΗ ). Για τη διαμόρφωση των παρακάτω στοιχείων, έχουμε λάβει υπόψη ότι το σύστημα βρίσκεται σε ταράτσα στην Αττική με νότιο προσανατολισμό (οι διαστάσεις των πάνελ που προδιαγράφηκαν είναι 166cm X 99cm X 5cm, η δε ονομαστική τους ισχύς 250 W, με κλίση 250). Το συγκεκριμένο σύστημα θα παράγει 14.691 kWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, δηλαδή θα αποδώσει στον οικιακό επενδυτή 3.673 ευρώ.

Mήνας KWh Αξία  με 0,25 ¤/KWh
ΙΑΝ 889 222 ¤
ΦΕΒ 960 240 ¤
ΜΑΡ 1.288 322 ¤
ΑΠΡ 1.353 338 ¤
ΜΑΙ 1.434 358 ¤
ΙΟΥ 1.417 354 ¤
ΙΟΥΛ 1.469 367 ¤
ΑΥΓ 1.510 377 ¤
ΣΕΠ 1.375 344 ¤
ΟΚΤ 1.212 303 ¤
ΝΟΕ 956 239 ¤
ΔΕΚ 829 207 ¤
Σύνολο 14.691   3.673 ¤

Τα έσοδα σε 25 χρόνια λειτουργίας. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις χρηματορροές για ένα σύστημα που κόστισε συνολικά 19.750 ευρώ. Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι:

α) Για την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με ίδια κεφάλαια

Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου στα 62.636 ¤, ενώ η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται στα 5 χρόνια και 5 μήνες, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 12,88%. Επίσης, τα μικτά έσοδα στα 25 χρόνια λειτουργίας του συστήματος ανέρχονται στα 82.088 ευρώ ή 3.284 ευρώ ετησίως κατά μέσος όρο (με απόδοση επένδυσης στο 16,6% ετησίως). 

β) Για δε την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με 100% δανειοδότηση από τράπεζα, με επιτόκιο 7,20% για αποπληρωμή σε 10 χρόνια
Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου στα 54.489 ¤, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 11,04%. 

Πώς επιλέγουμε εγκαταστάτη;  
Η αγορά έχει κατακλυσθεί από εταιρείες και επαγγελματίες που προσφέρουν Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις. Η σωστή επιλογή εγκαταστάτη, θα σας εξασφαλίσει κατά κάποιον τρόπο και την σωστή λειτουργία του συστήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η εταιρεία που θα επιλέξετε θα αποτελέσει πρακτικά τον δικό σας «συνεργάτη» για τα επόμενα 25 χρόνια. Επίσης, μπορείτε να ελέγξετε κάποιον εγκαταστάτη επισκεπτόμενοι τα έργα που έχει κάνει και συνομιλώντας με τους ιδιοκτήτες. Οι ζητούμενες ιδιότητες από μία εταιρεία-εγκαταστάτη είναι:

-Αξιοπιστία: Τήρηση προδιαγραφών, δεσμεύσεων και υποσχέσεων. 
-Επαγγελματισμός: Σωστή εξυπηρέτηση, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων. 
-Επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία: Επάρκεια σε τεχνικές γνώσεις και εμπειρία στις κατασκευές. 
-Κατάλληλα μέσα και υποδομές: Χρήση κατάλληλων μέσων και εργαλείων κατά την μελέτη και εγκατάσταση.

Προσοχή στην επιλογή υλικών 
Στην αγορά διατίθενται σχεδόν όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες και υλικά, από τους περισσότερους κατασκευαστές της Ευρώπης, Ασίας,  Η.Π.Α., Ιαπωνίας κλπ. Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από ενδεχόμενα χαμηλές τιμές, καθώς ο εξοπίσμός θα πρέπει να λειτουργήσει σωστά για τα επόμενα 25 χρόνια. Οι ιδιότητες που απαιτούνται να έχουν τα διάφορα υλικά που απαρτίζουν ένα Φωτοβολταϊκό Σύστημα (πάνελ, αντιστροφείς, βάσεις στήριξης, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός) είναι:

-Αξιοπιστία: Τα υλικά πρέπει να προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες κατασκευής, που έχουν δοκιμαστεί για τη λειτουργία τους και τις αποδόσεις τους.
-Πιστοποιήσεις: Τα υλικά πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις κατασκευής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
-Εγγυήσεις: Τα υλικά πρέπει να συνοδεύονται από εγγυήσεις λειτουργίας και απόδοσης.
-Υποστήριξη: Τα υλικά πρέπει να διαθέτουν εύκολη τεχνική υποστήριξη, τώρα και στο μέλλον. 

Με κίνητρο την «υπεραξία»
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κάποια κατοικία αυξάνει και την υπεραξία του ακινήτου, ακόμη και κατά 10% όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Αυτό προκύπτει και από πιο ώριμες αγορές, όπου τα φωτοβολταϊκά μετρούν αρκετά χρόνια παρουσίας. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές φωτοβολταϊκών στη χώρα, η αξία μιας κατοικίας αυξάνεται κατά 16.000-18.000 δολάρια αν διαθέτει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 3 kWp. Ανάλογο είναι και το σκηνικό που διαμορφώνεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου τα ακίνητα που εξοπλίζονται με φωτοβολταϊκά ή γενικότερα με εφαρμογές ΑνανεώσιμωνΠηγών Ενέργειας, διατίθενται σε υψηλές τιμές.
 Επίσης, πρόσφατα στοιχεία από τη Βρετανική τράπεζα ING Direct δείχνουν ότι, η ηλιακή ενέργεια είναι ο σημαντικότερος «μη αναγκαίος» παράγοντας για το αν κάποιος εν δυνάμει αγοραστής θα συμφωνήσει για την αγορά κατοικίας. Ενώ οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν κάνει πιο δύσκολο το έργο για τους πωλητές, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα, η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας (38%) για την ενθάρρυνση υποψήφιων αγοραστών, να αγοράσουν ένα σπίτι. 

Από την περιβαλλοντική σκοπιά
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι μια κίνηση που εκτός από χρηματικές απολαβές, μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.  Υπολογίζεται ότι, η κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Επίσης, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 10 kWp  αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. 

To μέλλον είναι εδώ
Σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να εφαρμόζονται και στη χώρα μας τα «έξυπνα» δίκτυα. Δηλαδή, όπως συμβαίνει και σε χώρες του εξωτερικού, σε κατοικημένες περιοχές με δίκτυα χαμηλής τάσης, όλη η καταναλισκόμενη ενέργεια θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρακτικά, έχουμε να κάνουμε με ενεργειακή αυτονόμηση της κάθε περιοχής και  σταδιακή απεξάρτηση από τον συμβατικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε οικιακός χρήστης θα καταναλώνει την ενέργεια που παράγει και τη διαφορά θα τη διοχετεύει ή θα την αντλεί από το δίκτυο (παραδείγματος χάριν, στη Γερμανία το 90% των νέων συστημάτων είναι ήδη σχεδιασμένο για αυτοκατανάλωση). Υπό αυτό το πρίσμα, η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα και γενικότερα στις ΑΠΕ, αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα για τον κάθε χρήστη και σε βάθος χρόνου. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ