Το προς ενεργειακή αναβάθμιση ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., ενώ τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια.

Οικονομία και αναβάθμιση με επιδότηση

Διαβάστηκε από 1617 αναγνώστες -

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κάθε πολίτης. Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ενεργειακή θωράκιση μιας κατοικίας είναι εύκολο να επιτευχθεί και να μας γλιτώσει από περιττά έξοδα.

 
Η ενεργειακή θωράκιση μιας κατοικίας θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για το καθένα μας, σε αντίθεση με την πάγια πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι για άμεση εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου θέρμανσης. Και αυτό γιατί, ακόμη και το ιδανικότερο μέσο θέρμανσης είναι αδύνατο να μας προσφέρει την προσδοκώμενη απόδοση εάν η κατοικία μας δεν είναι σωστά θερμομονωμένη. Και αυτό γιατί οι θερμικές απώλειες μπορεί να είναι τόσο μεγάλες που να καθιστούν ασύμφορο, ακόμη και ένα σχετικά «φθηνό» εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης. Όμως, το συγκεκριμένο «εμπόδιο» μπορεί να ξεπεραστεί αρκετά εύκολα μέσω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να θωρακίσετε ενεργειακά το σπίτι σας άμεσα και να εξοικονομήσετε χρήματα, όποιο μέσο θέρμανσης και αν χρησιμοποιείτε. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, τα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης ενός κτιρίου δεν περιορίζονται μόνο στη χειμερινή περίοδο, αλλά επεκτείνονται και στους καλοκαιρινούς μήνες όπου επιδιώκουμε την ψύξη της κατοικίας. Με το συγκεκριμένο θέμα, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ .

To πρόγραμμα Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ο τομέας των κτιρίων και των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Ειδικότερα, τα κτίρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.
Για να αλλάξει η κατάσταση αυτή, το υπουργείο περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, προχώρησε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία δέσμη οικονομικών κινήτρων προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του οικιακού τομέα, μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατΆ Οίκον». Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού τους. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί 101.154 αιτήσεις στις τράπεζες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, όμως οι διαδικασίες που ακολουθούνται δεν έχουν την αναμενόμενη ταχύτητα. Για παράδειγμα, αναφορικά με τις εκταμιεύσεις των αιτήσεων, που έχουν ήδη υπαχθεί, το 50% έχουν λάβει προκαταβολή δανείου και πάνω από 50% την ολική εκταμίευση. Σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, Γ.Γεροντούκου αναμένονται αλλαγές στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον»  για να παρασχεθεί ρευστότητα ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά. Ειδικότερα οι αλλαγές αφορούν στην περαιτέρω μείωση των δικαιολογητικών, στην μείωση κατά ένα μήνα στο χρόνο που απαιτείται για ένταξη στο πρόγραμμα, ειδικός σχεδιασμός για πολυκατοικίες και αύξησης του προϋπολογισμού για ειδικές περιπτώσεις.

Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν; 
Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και  μεμονωμένων διαμερισμάτων που: 
• Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ.  
• Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. 
Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη, ενώ στις πολυκατοικίες όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να  ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών. 

Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα κίνητρα
Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τα εισοδηματικά κριτήρια και τα κίνητρα που τίθενται για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον». Έτσι, για την χορήγηση των κινήτρων χρησιμοποιούνται εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται ως εξής: 
• Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ή το οικογενειακό δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, δίνεται επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% με βάση τον προϋπολογισμό των παρεμβάσεων. 
• Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό εισόδημα από 12.000 έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 20.000 έως 60.000 ευρώ δίνεται επιχορήγηση 35% και άτοκο δάνειο 65% με βάση τον προϋπολογισμό των παρεμβάσεων. 
• Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό εισόδημα από 40.000 έως 60.000 ευρώ ή οικογενειακό από 60.000 έως 80.000 ευρώ δίνεται επιχορήγηση 15% και άτοκο δάνειο 85% με βάση τον προϋπολογισμό των παρεμβάσεων. 
(χωρίς Φ.Π.Α).

Οι επιλέξιμες δαπάνες 
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Γενικά, οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος είναι οι εξής: 
1) Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (ενεργειακές απώλειες 35%): 
Η παρέμβαση αφορά κατά βάση αλλά όχι αποκλειστικά σε θερμομονωτικά/ θερμο-διακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες (κουφώματα αλουμινίου, ξύλου, συνθετικά pvc κλπ). Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση. Επιλέξιμη, επίσης, είναι η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. Δεν συμπεριλαμβάνονται όμως «ανοίγματα» προς εσωτερικούς χώρους του κτιρίου θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος). Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων και κινητών προστατευτικών εξωφύλλων στα ανοίγματα (παντζούρια, ρολά).
2) Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής (απώλειες έως 45%): 
Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη και η τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης όταν η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είναι τεχνικά αδύνατη ή δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία (π.χ. διατηρητέα κτήρια, παραδοσιακοί οικισμοί).
3) Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται: 
• Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, κλπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ).
• Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κλπ), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.
• Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ).
Για όσους επιλέξουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, προβλέπεται δυνατότητα λήψης 4/5/6ετούς δανείου, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/ αναδόχων μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του πολίτη. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης. Επίσης, για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α).

Τα στάδια της ενεργειακής αναβάθμισης  
1) Ο κάθε πολίτης που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, οφείλει να ελέγξει αν το ακίνητό του πληροί τις προϋποθέσεις και αν το εισόδημα του καλύπτει τις απαιτήσεις που προαναφέραμε. 
2) Μετέπειτα, θα πρέπει να ληφθεί η απαραίτητη προέγκριση δανείου από την τράπεζα που θα επιλέξει (Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα). Έτσι, το τραπεζικό ίδρυμα θα εξετάσει αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις του δανείου, με βάση το εισόδημα σας και τις υπόλοιπες οικονομικές σας υποχρεώσεις. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την προέγκριση, συνοψίζονται στα εξής: 
•  Αστυνομική ταυτότητα ή Διαβατήριο σε ισχύ 
• Αποδεικτικά εισοδήματος και 
Α) Για μισθωτούς / συνταξιούχους: Εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου έτους ή σε περίπτωση που δεν έχει παραληφθεί, φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1) του τελευταίου οικονομικού έτους
Β) Για μισθωτούς: τελευταία απόδειξη μισθοδοσίας ή επίσημη (όχι χειρόγραφη) βεβαίωση αποδοχών από το λογιστήριο της επιχείρησης
Γ) Για συνταξιούχους: τριμηνιαία εκκαθάριση σύνταξης ή το τελευταίο απόκομμα πληρωμής σύνταξης. 
Δ) Για ελεύθερους επαγγελματίες / επιχειρηματίες: 
- Εκκαθαριστικά σημειώματα 2 τελευταίων ετών. 
- Έγγραφα για τα δύο τελευταία οικονομικά έτη, που να αποδεικνύουν τον κύκλο εργασιών ατομικής επιχείρησης
Ε) Για Αγρότες-Κτηνοτρόφους: Εκκαθαριστικό σημείωμα και φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1) του τελευταίου οικονομικού έτους. 
3) Ο ενδιαφερόμενος καλεί κάποιον ενεργειακό επιθεωρητή για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης, βάσει της οποίας θα καθορισθεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου του προγράμματος και η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί (το κόστος των παρεμβάσεων διαμορφώνεται ανάλογα με τις προσφορές που θα ληφθούν από τους επαγγελματίες κάθε κλάδου). 
4) Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την ανάλογη αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην συμβαλλόμενη τράπεζα, τα οποία είναι τα εξής: 
• Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας (Απόφαση Συνιδιοκτητών) για την συναίνεση των συνιδιοκτητών στις αιτούμενες παρεμβάσεις (όπου απαιτείται) 
• Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας 
• Οικοδομική ¶δεια ή άλλο αντίστοιχο νομιμοποιητικό έγγραφο
• Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/1986 συγκύριων ακινήτου 
• ΕΤΑΚ ή βεβαίωση Δ.Ο.Υ. για την Τιμή Ζώνης
• Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους 
• Αντίγραφο Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους
• Αντίγραφο Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) του προηγούμενου οικονομικού έτους 
• Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) 
• Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων 
• Οικονομικές προσφορές αναδόχων –προμηθευτών (προσκόμιση των προσφορών στη συνεργαζόμενη τράπεζα κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν είναι υποχρεωτική) . 
5) Υπογραφή δανειακής σύμβασης και λήψη προκαταβολή ύψους 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού με βάση τις προσφορές που δόθηκαν. 
6) Υλοποίηση παρεμβάσεων και δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση
7) Ολοκλήρωση της εκταμίευσης. Για το συγκεκριμένο βήμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα παραστατικά των δαπανών και το πιστοποιητικό της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης. 

Kατηγορία Ωφελουμένων  Α1 Α2 Β
Ατομικό εισόδημα (ΑΕ) ΑΕ<12.000 ευρώ 12.000<ΑΕ<=40.000 ευρώ 40.000<ΑΕ<=60.000 ευρώ
Οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ<=ΟΕ 20.000< ΟΕ<60.000 ευρώ 60.000< ΟΕ<=80.000 ευρώ
Κίνητρο  ¶τοκο δάνειο, 70% επιχορήγηση (επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31/12/2012) ¶τοκο δάνειο, 35% επιχορήγηση (επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31/12/2012) ¶τοκο δάνειο, 15% επιχορήγηση (επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31/12/2012)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα
  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα