Αλλάζοντας τα παλιά μας κουφώματα με σύγχρονα, μειώνουμε τα έξοδα που απαιτούνται για την ψύξη και τη θέρμανση του κτιρίου.

Η ένταξη στο πρόγραμμα είναι μία συνεχής διαδικασία έως την εξάντληση των χρημάτων ανά περιφέρεια

Η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στα κτίρια βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Γλυτώνετε χρήματα και... με κίνητρα

Διαβάστηκε από 2320 αναγνώστες -

Τα τζάμια και τα κουφώματα μπορούν να μας εξοικονομήσουν τεράστια ποσά ενέργειας ή αντίθετα, να είναι η αιτία για μεγάλες ενεργειακές απώλειες. Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ Οίκον» μας προσφέρει τις λύσεις για να μειώσουμε τα έξοδά μας.

 
Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος «Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον» που προωθεί εδώ και σχεδόν μία διετία το ΥΠΕΚΑ, έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, καθώς παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις έχουν φθάσει στις αρμόδιες αρχές, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να έχουν λάβει την προέγκριση του δανείου και αρκετές να έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα.

Με την επιχορήγηση μάλιστα να ανέρχεται πλέον στο 70% (για ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, ή για οικογενειακό χαμηλότερο των 20.000 ευρώ) και τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής αναβάθμισης να θεωρούνται από δελεαστικά έως αναγκαία, μελλοντικά, το ενδιαφέρον γύρω από το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Όσον αφορά στις επιμέρους εργασίες που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ΚατΆ Οίκον», αξίζει να σημειωθεί η σημασία που έχει στην εξοικονόμηση της ενέργειας, η παρέμβαση στα τζάμια και τα κουφώματα. Οι θερμικές απώλειες σε ένα κτίριο οφείλονται κατά 35% στα παράθυρα, οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως, αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το κτίριο μας και να το κάνουμε πιο αποδοτικό ενεργειακά, το πρώτο βήμα είναι να αντικαταστήσουμε τα τζάμια και τα κουφώματα.

Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν;
Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν αποκλειστικά τα εξής κριτήρια:
• Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ¤/τ.μ. 
• Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. 
Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη, ενώ στις πολυκατοικίες όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. 
Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

 Ποιος μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα; – Με ποια κίνητρα;
Προβλέπεται δυνατότητα λήψης 4/ 5/ 6ετούς δανείου, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών  μέσω της τράπεζας, χωρίς την εμπλοκή του πολίτη. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα, παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης. Για την ένταξη στο Πρόγραμμα, απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α).

Η αντικατάσταση των τζαμιών
 Η αντικατάσταση 15 τετραγωνικών μέτρων υαλοστασίων με ενεργειακά, κοστίζει από 1.000 έως 1.500 ευρώ συνολικά, χωρίς την τοποθέτηση και, αν υπολογίσουμε το μειωμένο κόστος θέρμανσης και ψύξης που επιτυγχάνεται, η απόσβεση γίνεται σε περίπου 2 χρόνια. Οι δείκτες που πρέπει να προσέξουμε, όταν επιλέγουμε υαλοστάσια, είναι οι “U Value”, “Solar factor g” και “Light transmission” (LT). Ο δείκτης “U” είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας και η τιμή του πρέπει να ελαχιστοποιείται. Ο δείκτης “Solar g” είναι ο ηλιακός συντελεστής. Η τιμή του δείχνει, δηλαδή, το ποσοστό της ηλιακής ροής που περνάει μέσα από το γυαλί και πρέπει και αυτός να ελαχιστοποιείται στη χώρα μας, λόγω των πολύ ζεστών καλοκαιριών. Ο δείκτης “Light Transmission” φανερώνει την οπτική διαπερατότητα, το φως που περνά δηλαδή στο κτίριο και πρέπει η τιμή του να μεγιστοποιείται. Για την καλύτερη δυνατή απόδοση και την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, πρέπει να έχουμε χαμηλούς δείκτες “U” και “g” και υψηλό δείκτη “LT”.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, υπάρχουν πλέον οι υαλοπίνακες νέας τεχνολογίας, με χαμηλό συντελεστή εκπομπής (Low – e) που έχουν την ιδιότητα να κρατούν τη θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου το χειμώνα και να το προστατεύουν από τη ζέστη το καλοκαίρι. 

Πως επιτυγχάνεται αυτό;
Το ενεργειακό γυαλί Low-Ε είναι διάφανο και έχει μια επίστρωση μικροσκοπικών μεταλλικών οξειδίων στη μία του πλευρά. Αυτή η επίστρωση, δεν επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο ή και αντίστροφα. Τα Low-e τζάμια δε, δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ως μονά, αλλά πάντα ως μέρος διπλών ή τριπλών τζαμιών και ως εκ τούτου, αντανακλούν το υπέρυθρο φως του ηλίου, ενώ επιτρέπουν στο ορατό φως να τα διαπερνά, με αποτέλεσμα ο χώρος να διατηρείται πιο δροσερός το καλοκαίρι μειώνοντας τα έξοδα ψύξης του. Παράλληλα, τα τζάμια Low – e μεγιστοποιούν την ευεργετική ενέργεια του ηλίου. 
Το φως απορροφάται από όλες τις επιφάνειες και μετατρέπεται σε θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου. Η θερμότητα που μεταφέρεται στο χώρο αντανακλάται από τα ενεργειακά τζάμια στο εσωτερικό του κτιρίου και πάλι, ώστε να μην διαφεύγει, μειώνοντας έτσι και το κόστος θέρμανσης. Δηλαδή, τοποθετώντας ενεργειακά τζάμια προστατεύουμε το κτίριο από την ανεπιθύμητη θερμότητα τους θερινούς μήνες, αλλά τη διατηρούμε στο εσωτερικό τους χειμερινούς. Ο χώρος μας διατηρείται στη θερμοκρασία που θέλουμε χωρίς απώλειες και μειώνοντας κατά πολύ τα έξοδά μας.

Θερμοδιακοπτόμενα Κουφώματα
Στον τομέα των κουφωμάτων, η παρέμβαση αφορά κατά κύριο λόγο στην αντικατάσταση τους με νέα θερμοδιακοπτόμενα που πληρούν τις ενεργειακές προϋποθέσεις του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατΆ Οίκον». Η θερμοδιακοπή προστατεύει το κούφωμα από τις εναλλαγές θερμοκρασίας, την ύγρανση του μετάλλου, εμποδίζει τη ροή νερών και σε συνδυασμό με διπλά ή ενεργειακά υαλοστάσια, αποτελεί την καλύτερη μόνωση για τα παράθυρα. Ουσιαστικά, έχει να κάνει με την τοποθέτηση κάποιου υλικού που είναι «κακός» αγωγός θερμότητας, μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού προφίλ αλουμινίου. Το υλικό αυτό συνήθως είναι πολυαμίδιο, το οποίο έχει πολύ μικρή αγωγιμότητα και είναι πολύ σκληρό υλικό συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα του κουφώματος. Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα παρέχουν σημαντικά οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας άρα και χρημάτων. Μειώνουν τις ανάγκες σε θέρμανση τον χειμώνα καθώς μειώνεται η μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό στο εξωτερικό του κτιρίου και αντίστοιχα μειώνονται και οι ανάγκες σε κλιματισμό το καλοκαίρι. Το κόστος τους μπορεί να ξεπερνά αυτό των συμβατικών κουφωμάτων, κατά περίπου 20%, αλλά η απόσβεση είναι άμεση, λόγω του μειωμένου κόστους θέρμανσης και ψύξης. Επιπλέον, προστατεύεται το ίδιο το κτίριο από διάφορες φθορές που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες. 

Παράδειγμα κόστους 
Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων. Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα), δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία (σε κάθε περίπτωση, καλύπτεται το κόστος που πληρώνει κάποιος για την ενεργειακή επιθεώρηση και αμείβεται ο σύμβουλος του έργου). Για παράδειγμα, ένας πολίτης με οικογενειακό εισόδημα 35.000 ευρώ για εργασίες προϋπολογισμού 10.000 ευρώ, συνάπτει 5ετές δάνειο τον Ιούνιο 2012, ύψους 6.500 ευρώ και λαμβάνει επιχορήγηση τo υπόλοιπο ποσό 3.500 ευρώ. Η δόση του δανείου του είναι περίπου 110 ευρώ, ενώ οι τόκοι που θα επιβαρυνθεί για την περίοδο 1/1/2016 -1/7/2017 είναι περίπου 80 ευρώ.

5 βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα
1. Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) - πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση.
2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.
3. Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου- υπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής.
4. Υλοποίηση Παρεμβάσεων - δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση. 
5. Προσκόμιση δικαιολογητικών -εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα
  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα