Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα (Μέρος Α)

Διαβάστηκε από 5487 αναγνώστες -

Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, εκτός από απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι και ιδιαίτερα σημαντική για την… τσέπη, τόσο μιας οικογένειας, όσο και μίας επιχείρησης. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις προτάσεις για κατοικίες.

 
Η κατανάλωση φυσικών πόρων στον κτηριακό τομέα, ουσιαστικά αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό, με την ορθολογική χρήση και τη διαχείρισή τους να αποτελούν τα «κοινά μυστικά» για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εκάστοτε κτηρίων, όπως και για την εξοικονόμηση χρημάτων. Η βελτίωση των δύο αυτών σημείων λοιπόν, είναι ικανή να προσφέρει σημαντικά οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά, ενώ μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία και θα αναλύσουμε παρακάτω, διακρίνοντας τις κατηγορίες των υφιστάμενων κτηρίων κατοικίας, των μεγαλύτερων κτηριακών εγκαταστάσεων και των κτηρίων που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της μελέτης.

Προτάσεις για κατοικίες

1. Αλλαγή λαμπτήρων 
Με τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να μειωθεί, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το κόστος φωτισμού ενός κτηρίου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, ένας λαμπτήρας νέας τεχνολογίας τύπου LED χρησιμοποιεί περίπου 75% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με έναν αλογόνου και 90% λιγότερη σε σύγκριση με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως.  Μπορεί οι λαμπτήρες νέας τεχνολογίας να είναι ακριβότεροι σε σχέση με τους συμβατικούς, ωστόσο προσφέρουν κι άλλα, πολλά πλεονεκτήματα, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι λαμπτήρες LED έχουν χρόνο ζωής πολύ μεγαλύτερο των συμβατικών, ήτοι από 50.000 – 100.000 ώρες λειτουργίας, πράγμα που, ανάλογα με τη λειτουργία του εκάστοτε κτηρίου, μπορεί να ανεβάσει το χρόνο ζωής έως και 15 χρόνια, γεγονός που ωφελεί και στα θέματα συντήρησης. Επιπλέον, είναι ανθεκτικοί στην υγρασία και μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς προβλήματα σε εξωτερικούς χώρους, προσφέροντας ομοιόμορφο φωτισμό.

2. Χρήση συσκευών με υψηλή απόδοση
Σύμφωνα με διάφορες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (92/75/CEE, 94/2/CE, 95/12/CE, 96/89/CE, 2003/66/CE, κ.ά.), οι περισσότερες “λευκές” οικιακές συσκευές πρέπει να διαθέτουν την Ενεργειακή Ετικέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναρτημένη σε εμφανές σημείο, όταν διατίθενται για πώληση ή ενοικίαση. Η ενεργειακή απόδοση της συσκευής κατατάσσεται σε ενεργειακές κλάσεις από το Α έως το G, όπου το Α είναι η ενεργειακά αποδοτικότερη κλάση και G η ενεργειακά λιγότερο αποδοτική. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να περιέχονται, επίσης, στους καταλόγους πώλησης και να παρέχονται από τους λιανοπωλητές και τις ιστοσελίδες. Ειδικά για την κατηγορία των ψυκτικών συσκευών, ορίσθηκαν οι κατηγορίες A+ και Α++, καθώς σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στον  τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Η κατηγοριοποίηση των συσκευών γίνεται ανάλογα με την κατανάλωση που έχουν, τον θόρυβο τους, τη χωρητικότητα και το τρόπο λειτουργίας τους.

3. Συστήματα εξοικονόμησης νερού
Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε αυτή την περίπτωση, περιλαμβάνουν, τόσο κάποιους πρακτικούς κανόνες, όσο και κάποια συστήματα εξοικονόμησης νερού. Οι πρακτικοί κανόνες αναφέρονται στη μείωση της κατανάλωσης του νερού και μπορεί να περιλαμβάνουν πρακτικές που αφορούν στην άσκοπη κατανάλωση νερού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον έλεγχο για τυχόν διαρροές στα σύστημα ύδρευσης. Στη κατηγορία των συστημάτων εξοικονόμησης νερού, περιλαμβάνονται τυχόν συσκευές για την αυτοματοποίηση των παροχών του νερού, όπως για παράδειγμα οι συσκευές με φωτοκύτταρο ή με χρονοδιακόπτη. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να έχει εξοικονόμηση μέχρι και κατά 70% σε μια βρύση, ενώ ταυτόχρονα είναι οικονομικά και εύκολα στην εγκατάσταση.  Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης μη πόσιμου νερού είναι η συλλογή του βρόχινου νερού από τις ελεύθερες επιφάνειες του κτηρίου, το οποίο μπορεί μετά από μικρή επεξεργασία να χρησιμοποιηθεί είτε για την ύδρευση κήπων είτε για την χρήση μέσα στο κτήριο όπως για τα καζανάκια.

4. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 
(Με χρηματοδότηση από το Εξοικονόμηση κατ Οίκον)
Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εξοικονόμηση φυσικών πόρων στον κτηριακό τομέα. Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει εξαρτάται από το μέγεθος του συστήματος που χρησιμοποιείται και μπορεί να καλύψει από ένα μικρό ποσοστό της καταναλισκόμενης ενέργειας μέχρι και την πλήρη κάλυψη των αναγκών του κτηρίου. Τα συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πολλαπλά και μπορεί να έχουν ως σκοπό τους την παραγωγή ενέργειας, όπως γίνεται με τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τις ανεμογεννήτριες, την κάλυψη θερμικών ή ψυκτικών αναγκών, με τη γεωθερμία, αλλά και την παραγωγή ζεστού νερού, τόσο για χρήση, όσο και για θέρμανση χώρων. 

5. Αλλαγή κουφωμάτων
(Με χρηματοδότηση από το Εξοικονόμηση κατ Οίκον) 
Τα οφέλη από την αντικατάσταση κουφωμάτων είναι πολλαπλά καθώς συνδυάζουν, τόσο αισθητική, όσο και ενεργειακή αναβάθμιση. Τα σύγχρονα κουφώματα έχουν αυξημένα χαρακτηριστικά θερμομόνωσης και με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η απαιτούμενη ενέργεια για ψύξη ή θέρμανση των χώρων του κτηρίου. Μόνο με την αλλαγή των κουφωμάτων μπορεί να επιτευχθεί μείωση των ενεργειακών αναγκών μέχρι και κατά 35%. Επιπλέον, προσφέρουν ηχομόνωση και αυξάνουν την γενικότερη ασφάλεια του κτηρίου. Τέλος συμβάλλουν στην ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας στο χώρο και στην αίσθηση ομοιόμορφης θερμοκρασίας σε οποιοδήποτε σημείο στον εσωτερικό χώρο.

6. Παθητικά ηλιακά συστήματα 
Τα παθητικά ηλιακά συστήματα  αποτελούν στην ουσία, δομικά στοιχεία ενός κτηρίου και λειτουργούν χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό και παροχή κάποιας ενέργειας αξιοποιώντας τις αρχές της φυσικής, θερμαίνοντας ή δροσίζοντας το χώρο.  Τα παθητικά ηλιακά συστήματα μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτά  που σκοπό τους έχουν την θέρμανση του κτηρίου και αυτά που σκοπεύουν στο δροσισμό του.  Στα παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης, συλλέγεται η ηλιακή ενέργεια, αποθηκεύεται με τη μορφή θερμότητας και στη συνέχεια, διανέμεται στο χώρο. Για να συλλεχθεί η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιούνται γυάλινες ή άλλες διαφανείς επιφάνειες, από τις οποίες εισέρχεται η προκύπτουσα ηλιακή ακτινοβολία και εγκλωβίζεται στον εσωτερικό χώρο. Τα πιο συνηθισμένα παθητικά ηλιακά συστήματα είναι τα άμεσου κέρδους και βασίζονται στον κατάλληλο προσανατολισμό των παραθύρων του κτηρίου. Επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ηλιακά συστήματα έμμεσου κέρδους, όπως οι ηλιακοί τοίχοι, τα ηλιακά αίθρια και οι ηλιακοί χώροι.  Τα παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης προσαρτώνται σε όψεις του κτηρίου με Νότιο προσανατολισμό, οι οποίες δεν σκιάζονται κατά τη διάρκεια της χειμερινή περιόδου. Επιπλέον πρέπει κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου να συνδυάζονται με ηλιοπροστασία και με τη δυνατότητα αερισμού. Οι παθητικές τεχνικές φυσικού δροσισμού περιλαμβάνουν μεθόδους που σκοπό τους έχουν την αποτροπή ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στο κτήριο. Κάποιες τέτοιες μέθοδοι περιλαμβάνουν την ηλιοπροστασία με κατάλληλα σκίαστρα, είτε μόνιμα είτε κινούμενα και τον φυσικό εξαερισμό. 

7. Προσθήκη μόνωσης
(Με χρηματοδότηση από το Εξοικονόμηση κατ Οίκον) 
Η ύπαρξη επαρκούς μόνωσης σε ένα κτήριο έχει άμεση επίδραση στην απαιτούμενη ενέργεια για θέρμανση ή δροσισμό του. Το είδος και η αποτελεσματικότητα της μόνωσης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως, το τοπικό κλίμα, το μέγεθος και το σχήμα του κτηρίου, την τοποθεσία και την κατασκευή και τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο κτήριο, αλλά μπορεί να μειώσει την συνολική απαιτούμενη ενέργεια για ψύξη ή θέρμανση κατά 10-25%. Σε υπάρχοντα κτήρια, η προσθήκη θερμομόνωσης στους τοίχους ή στο δώμα μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα, ενώ το κόστος της είναι μικρό σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει.  Η μόνωση σε ήδη υπάρχοντα κτήρια μπορεί να γίνει, είτε στην εσωτερική μεριά του τοίχου, οπού η μόνωση προστατεύεται από κάποιο στερεό δομικό υλικό και λειτουργεί ως επίχρισμα είτε από την εξωτερική μεριά του τοίχου ως πρόσθετο κάλυμμα, το οποίο προστατεύει και το κτηριακό κέλυφος. Οι δύο παράμετροι που επηρεάζουν την τιμή, αλλά και την ποιότητα της μόνωσης είναι το είδος και το πάχος της, ενώ θα πρέπει να τοποθετείται με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται θερμογέφυρες. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα
  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα