Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα (Μέρος Β)

Διαβάστηκε από 1734 αναγνώστες -

Στις μεγαλύτερες κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως τα ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις, η ενεργειακή αναβάθμιση είναι περισσότερο επιβεβλημένη για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς το «αποτύπωμά» τους είναι μεγαλύτερο και πιο επιβλαβές.

 
Και εδώ όμως, η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων μπορεί να προσφέρει παράλληλα και σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Εξοικονόμηση υδατικών πόρων 
Η εξοικονόμηση νερού μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλο σχεδιασμό, επιλογή εξοπλισμού (είδη υγιεινής, βρύσες, συσκευές χαμηλής κατανάλωσης), εφαρμογή συστημάτων επαναχρησιμοποίησης νερού μέσω βιολογικής επεξεργασίας, εκμετάλλευση του βρόχινου και ημιακάθαρτου νερού και αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών. 

Συστήματα συλλογής βρόχινου νερού για γενική χρήση ή για πότισμα χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στην Ελλάδα στον ξενοδοχειακό χώρο, κυρίως στα νησιά και σε περιοχές με έλλειψη νερού. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από μια επιφάνεια συλλογής, που συνήθως είναι η σκεπή, και τα συστήματα για τη μεταφορά (σωλήνες και υδρορροές), τη διήθηση, την αποθήκευση (στέρνα, υδατοδεξαμενή) και τη διανομή του νερού. Το συλλεγόμενο νερό είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις, και ανάλογα με την επεξεργασία που θα υποστεί, ακόμα και για πόσιμο. Για τη συλλογή του βρόχινου νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι στέγες, ενώ ένα σύστημα αξιοποίησης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης ημιακάθαρτων νερών μπορεί να ενσωματωθεί, τόσο στην αρχή του σχεδιασμού ενός νέου κτηρίου, όσο και να κατασκευαστεί εκ των υστέρων σε υπάρχοντα κτήρια. 

Πρακτικές για την εξοικονόμηση νερού είναι και οι εξής:
- Αισθητήρες στις βρύσες για αυτόματο κλείσιμο 
- Καζανάκια χαμηλής ροής 
- Συστήματα βιολογικού καθαρισμού και επαναχρησιμοποίηση νερού 

Εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό 
Στον τομέα του φωτισμού, μέσα από απλά μέτρα εξοικονόμησης, μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη μείωση της κατανάλωσης. Τα σημαντικότερα από αυτά τα μέτρα είναι: 
- Η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LED που έχουν έως και κατά 75% μικρότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως και άριστη φωτεινότητα, ακόμα και σε απαιτήσεις αρκετά μεγάλων επιπέδων φωτεινότητας. 
- Εκμετάλλευση όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό του φυσικού φωτισμού. 
- Χρήση ροοστατών στα φωτιστικά έτσι, ώστε να ρυθμίζεται το επίπεδο φωτεινότητας του χώρου και να αποφεύγεται η σπατάλη σε περιπτώσεις αυξημένου εξωτερικού φωτισμού ή όταν είναι επιθυμητό χαμηλότερο επίπεδο φωτισμού. 
- Χρήση αυτοματισμών για τον έλεγχο του φωτισμού στα δωμάτια ή και το κλιμακοστάσιο. 
- Ολοκληρωμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας φωτισμού, με χρήση αισθητήρων παρουσίας στο χώρο, χρονοδιακοπτών και αυτομάτου συστήματος ρύθμισης φωτεινότητας με αισθητήρες μέτρησης φωτός (εσωτερικά και εξωτερικά του κτηρίου). 
Μέρος της ενέργειας που απαιτείται για το φωτισμό μπορεί παραχθεί με χρήση φωτοβολταϊκών πλαισίων ή μικρής ανεμογεννήτριας. 

Συστήματα διαχείρισης ενέργειας (BEMS) 
Η εγκατάσταση ενός συστήματος BEMS (Building Energy Management System) έχει ως σκοπό την επιτήρηση και τον αυτόματο έλεγχο των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων ενός κτηρίου, ώστε να είναι δυνατή η ρύθμιση παραμέτρων και η ανάλυση δεδομένων όλων των εγκαταστάσεων από έναν κεντρικό σταθμό ελέγχου. Παράλληλα, είναι δυνατή η παρακολούθηση και καταγραφή της ενεργειακής συμπεριφοράς των συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στο κτήριο, καθώς και η δημιουργία αρχείου με στατιστικά στοιχεία. Έτσι, ο ιδιοκτήτης ή ο ενεργειακός διαχειριστής του κτηρίου, έχουν πάντα μια πλήρη και σαφή εικόνα ως προς τις καταναλώσεις ενέργειας και μπορούν δυναμικά να παρέμβουν με διάφορα σενάρια λειτουργίας του κτηρίου με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Το σύστημα αποτελείται από την κεντρική μονάδα ελέγχου, τις τοπικές μονάδες ελέγχου, το δίκτυο επικοινωνίας και τα προγράμματα ελέγχου. Η κεντρική μονάδα ελέγχου με τη σειρά της αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη βάση δεδομένων, ενώ στους χώρους στους οποίους υπάρχουν μηχανήματα ή συσκευές όπου υπάρχει κατανάλωση ενεργειακών πόρων και ελέγχονται από το σύστημα εξοικονόμησης, εγκαθίστανται τοπικές μονάδες ελέγχου και αισθητήρες. Όλες οι πληροφορίες διακινούνται μεταξύ των τοπικών μονάδων του συστήματος και καταλήγουν στην κεντρική μονάδα, όπου γίνεται η επεξεργασία τους βάσει κατάλληλων αλγορίθμων ανά λειτουργία και εκτελούνται αυτόματα οι απαιτούμενοι χειρισμοί, με σκοπό να επιτυγχάνεται η ορθολογικότερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων του κτηρίου. Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένοι έτσι, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. 

Τα οφέλη από τη χρήση συστημάτων BEMS είναι πολλαπλά. Σε ενεργειακό επίπεδο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας που συνδυάζεται με την οπτική και τη θερμική άνεση, καθώς με την εφαρμογή του συστήματος αυτού μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας μέχρι και κατά 45%. Τα οικονομικά οφέλη που υπάρχουν, αναφέρονται στη μείωση των καυσίμων που απαιτούνται από τα διάφορα συστήματα και στη μείωση του κόστους των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, υπάρχει μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς με χρήση συστημάτων BEMS, υπάρχει μείωση κατά 30% των εκπομπών CO2. Τέλος, υπάρχουν και κοινωνικά οφέλη, καθώς βελτιώνεται η ποιότητα ζωής, ενώ με τον συνδυασμό των συστημάτων BEMS με άλλες πράσινες δράσεις, είναι ικανά να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ΅΅πράσινουΆΆ κτηρίου. 

Τα σημαντικότερα συστήματα που μπορούν να παρακολουθηθούν από ένα τέτοιο σύστημα, είναι τα συστήματα κλιματισμού/θέρμανσης, η εγκατάσταση φωτισμού, οι ηλεκτρικές καταναλώσεις, και οι εγκαταστάσεις ασφαλείας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα
  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα