Πάρτε την ενέργεια του ήλιου μαζί σας!

Διαβάστηκε από 2488 αναγνώστες -

Η ηλιακή ενέργεια εισχωρεί όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Έτσι αναπτύσσονται λύσεις, όπως το «φωτοβολταϊκό βαλιτσάκι» της Aspect Solar. Πάρτε τον ήλιο μαζί σας!

 

Η Αμερικανική εταιρεία Aspect Solar, ανέπτυξε ένα αυτόνομο, ελαφρύ, φορητό, ηλιακό φωτοβολταϊκό σύστημα, το SunSocket Solar Generator, που αποτελείται από μια μπαταρία και φωτοβολταϊκά πάνελ αυτόματης ανίχνευσης του ήλιου.

Εξωτερικά το SunSocket, μοιάζει κάπως με gadget από ταινία: περιβάλλεται από μια μεταλλική επίστρωση βάρους περίπου 11kg, ενώ μέσα κρύβει μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ (60watt) υψηλής απόδοσης, τα οποία τροφοδοτούν μια 20Ah μπαταρία φωσφορικού σιδήρου-λιθίου (lithium iron phosphate), η οποία αποφορτίζεται κατά 0-2% κάθε μήνα, όσο παραμένει σε αχρηστία. Το ίδιο το σύστημα είναι αυτόνομο, χωρίς την ανάγκη προσαρμογέων, έξτρα μπαταριών, ή  καλωδίων.

Ανοίγοντας τη συσκευή βρίσκουμε ένα πτυσσόμενο φωτοβολταϊκό πάνελ, που επεκτείνεται δεξιά και αριστερά φτάνοντας τα 113 περίπου εκατοστά σε μήκος. Αφού ξεδιπλώσουμε τα πάνελ και εκκινήσουμε τη συσκευή, αυτή ανιχνεύει τη θέση του ηλίου αυτόματα, αυξάνοντας την απόδοση και επιτρέποντας την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας σε μόλις 5 ώρες.

Εκτός από τα πάνελ και την μπαταρία, το SunSocket έχει και έναν μετατροπέα 100watt, με μια θύρα universal, μια 12volt θύρα, θύρες USB, μετρητή φόρτισης και μια θύρα για φόρτιση της μπαταρίας από το κεντρικό δίκτυο.

Σε ηλιοφάνεια, το SunSocket μπορεί να τροφοδοτήσει μικρές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, για απεριόριστο χρονικό διάστημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις για 25 ώρες. Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε τη μέγιστη απόδοση, των 100watt, η μπαταρία έχει χρόνο ζωής τις 4 περίπου ώρες. Ένα μειονέκτημα της συσκευής είναι ότι δεν είναι αδιάβροχη, και ο κατασκευαστής προειδοποιεί ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μόνο υπό ξηρές συνθήκες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ