Tips για τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση κλιμαστιστικού
Διαβάστηκε από 7616 αναγνώστες -
Κλιματιστικά με χαμηλή κατανάλωση και υψηλή ενεργειακή απόδοση, είναι η σωστή απάντηση για την αντιμετώπιση του επερχόμενου καύσωνα με χαμηλό κόστος.
Ο τρόπος λειτουργίας των κλιματιστικών
Η κατηγορία κλιματιστικών που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο είναι τα διαιρούμενου τύπου (split systems).
Πρόκειται για αυτόνομα κλιματιστικά συστήματα που μπορούν να καλύψουν ανάγκες κυρίως οικιακών εφαρμογών κλιματισμού, ενώ σε μικρότερο βαθμό καλύπτουν ανάγκες μικρών εμπορικών εφαρμογών, ανάλογα με την ισχύ τους, ενώ συναντώνται σε ένα μεγάλο πλήθος από άποψης δυναμικότητας.
Το split (σ.σ. διαίρεση) υποδεικνύει τα δύο μέρη της ψυκτικής μηχανής του συστήματος, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα.
- Η εσωτερική μονάδα αποτελείται από τον εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος ανάλογα με το αν απαιτείται θέρμανση ή ψύξη του χώρου λειτουργεί ως συμπυκνωτής ή εξατμιστής. Επιπλέον περιλαμβάνει τον ανεμιστήρα κυκλοφορίας του αέρα και το ηλεκτρικό μέρος της μονάδας, το σύστημα αυτοματισμού και τα διάφορα όργανα ελέγχου λειτουργίας.
- Το εξωτερικό μέρος περιλαμβάνει τον συμπιεστή του συστήματος όπως επίσης και ένα δεύτερο εναλλάκτη θερμότητας, τον ανεμιστήρα κυκλοφορίας του αέρα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα τμήματα του ηλεκτρικού μέρους και αυτοματισμού.
Τέτοιου είδους συστήματα εκτός από την ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορούν να επιτελέσουν μια σειρά άλλων λειτουργιών. Συγκεκριμένα, μπορούν να λειτουργήσουν ως συστήματα αερισμού, τα οποία εξασφαλίζουν την σωστή ανανέωση του αέρα στο χώρο, αλλά και ως συστήματα μερικού ή πλήρους κλιματισμού.
Στα συστήματα μερικού κλιματισμού, εκτός από την ανανέωση του αέρα, γίνεται και μικρή επεξεργασία αυτού, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τον καθαρισμό και τη θέρμανση του αέρα.
Αντίθετα σε ένα σύστημα πλήρους κλιματισμού οι διεργασίες είναι πολυάριθμες με τις πιο χαρακτηριστικές να είναι ο καθαρισμός και η ανανέωση του αέρα, η θέρμανση/ψύξη του χώρου, η ρύθμιση της υγρασίας με ύγρανση ή αφύγρανση, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.
Τύποι κλιματιστικών συστημάτων
Τα κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου μπορούν να χωριστούν σε 8 μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη που είναι και η πιο διαδεδομένη είναι τα κλιματιστικά τοίχου.
Τα κλιματιστικά τοίχου έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες σε ευρείας κλίμακας, από πλευράς διαστάσεων, δωμάτια. Λόγω του ύψους τοποθέτησής τους, έχουν τη δυνατότητα να ψύχουν καλύτερα το χώρο σε σχέση με μοντέλα που είναι τοποθετημένα στο δάπεδο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον ψυχρό και κατ επέκταση συναντάται σε μεγαλύτερα ύψη εντός του χώρου. Ως εκ τούτου, ο ψυχρός αέρας που εξάγεται από χαμηλά είναι δυσκολότερο να φθάσει τα υψηλότερα στρώματα του χώρου, ώστε να ψύξει το θερμό αέρα.
Ο συνδυασμός πολλών μονάδων τοίχου μπορεί να οδηγήσει στη δεύτερη κατηγορία, αυτή των συστημάτων multi στη οποία περισσότερες της μιας εσωτερικές μονάδες συνδέονται με μια εξωτερική μονάδα. Η επόμενη κατηγορία είναι τα κλιματιστικά τύπου δαπέδου, όπου η μονάδα τοποθετείται στο έδαφος, και η οποία χαρακτηρίζεται από δύο μειονεκτήματα.
Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι, καταλαμβάνουν χρήσιμο χώρο και το δεύτερο αφορά στη ροή του αέρα κατά την περίοδο θέρμανσης. Μια άλλη κατηγορία κλιματιστικών είναι τα οροφής (κρυφού και εμφανούς τύπου). Ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω κατηγοριών είναι και τα κλιματιστικά πολλαπλής τοποθέτησης ή αλλιώς γνωστά ως δαπέδου/οροφής τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν ως επιτοίχιες μονάδες χαμηλά στο ύψος του δαπέδου ή ως μονάδες οροφής εμφανούς τύπου σε οποιοδήποτε σημείο. Μια άλλη κατηγορία κλιματιστικών είναι με κασέτες, όπου η εσωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη στο ταβάνι του δωματίου και τα οποία διαθέτουν δύο, τέσσερις εξόδους αέρα ή περιμετρικές εξόδου.
Ως εκ τούτου και σε αυτήν την περίπτωση, είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψευδοροφής. Στην περίπτωση που ο χώρος που πρέπει να ψυχθεί είναι πολύ μεγάλος (όπως σε επαγγελματικούς χώρους) χρησιμοποιούνται οι ντουλάπες κλιματισμού που είναι ουσιαστικά ογκώδη μηχανήματα που τοποθετούνται στο δάπεδο. Η τελευταία κατηγορία κλιματιστικών μονάδων είναι οι φορητές. Μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο και είναι αρκετά φθηνότερες από τα υπόλοιπα κλιματιστικά μηχανήματα, όμως λόγω της μικρής τους ισχύος δεν έχουν εφάμιλλες επιδόσεις.
Ένας άλλος μεγάλος διαχωρισμός μεταξύ των κλιματιστικών περιλαμβάνει τις μονάδες σταθερών στροφών και αυτές μεταβλητού ρυθμού, γνωστές και ως inverter.
Οι μονάδες Σταθερών Στροφών είναι μονάδες σταθερής απόδοσης και διαθέτουν συμπιεστές που ξεκινούν ή σταματούν την λειτουργία τους, ανάλογα με την θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου, δηλαδή ένας θερμοστάτης ελέγχει την λειτουργία του συμπιεστή με βάση την επιθυμητή θερμοκρασία.
Είναι βασικό οι μονάδες σταθερών στροφών να διαθέτουν θερμοστάτη υψηλής ακρίβειας για την ελαχιστοποίηση της διακύμανσης της θερμοκρασίας στον κλιματιζόμενο χώρο.
Στην δεύτερη κατηγορία, στην οποία μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση ενός κλιματιστικού, ανήκει η λειτουργία με την τεχνολογία inverter.
Σε αυτή τη περίπτωση, τα κλιματιστικά μεταβάλλουν το ρυθμό λειτουργίας τους, και κατά συνέπεια την κατανάλωση τους , ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο.
Αρχικά, αυτά τα συστήματα λειτουργούν στο μέγιστο ρυθμό, μέχρι να επιτευχθούν οι επιθυμητές συνθήκες θερμοκρασίας ή/και υγρασίας, ενώ στη συνέχεια λειτουργούν με αισθητά μειωμένο ρυθμό, με σκοπό τη διατήρηση των συνθηκών αυτών. Επιπλέον, λόγω της λειτουργίας αυτής, εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης και τη συνεχή διατήρηση σταθερών συνθηκών, ο χρήστης επωφελείται και από τα μειωμένα επίπεδα θορύβου.
Η επιλογή μιας κλιματιστικής μονάδας με υψηλή ενεργειακή κλάση συνήθως είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία κινητήρων και συμπιεστών Inverter που εξασφαλίζουν άνεση και οικονομία λειτουργίας.
Τα είδη των Φίλτρων
Μια τελευταία παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνουν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά φίλτρα από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.
Οι νεώτερες τεχνολογίες φίλτρων μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνολογίες για το αυτοκαθαρισμό τους, την συνδυασμένη απομάκρυνση οσμών με χρήση καταλυτών και μικροβιολογικών παραγόντων, όπως βακτήρια με χρήση αντιαλλεργικών φίλτρων. Επιπλέον ο αυτοκαθαρισμός και ιδιαίτερα η καταπολέμηση μικροβιολογικών παραγόντων στα κλιματιστικά μπορεί να γίνει σε μερικά μοντέλα με τη χρήση όζοντος.
Επιπλέον, κάποιες κλιματιστικές μονάδες μπορεί να περιέχουν ιονιστές και συσκευές ρύθμισης της υγρασίας στο χώρο (αφυγραντήρες/υγραντήρες). Ο ιονιστής αποτελεί μια μετεξέλιξη των κλασσικών φίλτρων και αποτελούνται από φίλτρα προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας, στα οποία χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά πεδία που απελευθερώνουν θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα τα οποία εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατούνται οσμές αιωρούμενα σωματίδια και σκόνη.
Σε κάθε περίπτωση για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των φίλτρων, επιβάλλεται ο καθαρισμός τους ανά τρίμηνο ή εξάμηνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Επιπλέον συστήνεται μια φορά ετησίως να γίνεται και συντήρηση του κλιματιστικού για λόγους υγιεινής και οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση μέχρι και 40%, επαναφορά της αρχικής απόδοσης του κλιματιστικού, αλλά αποφυγή ζημιών λόγω εκτεταμένης φθοράς.
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Με την είσοδο νέων τεχνολογιών στα κλιματιστικά μπορεί να επιτευχθεί ιδιαίτερα υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας. Η αρχή έγινε με τα κλιματιστικά τύπου inverter τα οποία πλέον έχουν γίνει σχεδόν ο κανόνας παρά η εξαίρεση στην αγορά. Επιπλέον αυτών έχουν αναπτυχθεί και άλλες τεχνολογίες με απώτερο σκοπό τη δραστική μείωση τα κατανάλωσης.
Νέα μοντέλα κλιματιστικών διαθέτουν λειτουργίες ασύρματου χειρισμού μέσω WiFi που μπορεί αφενός μεν να μειώσει την κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς πλέον ο χρήστης θα το ανοίγει μόνο όταν είναι απαραίτητο, αφετέρου δε να αυξήσει και την ικανοποίηση του χρήστη από το προϊόν καθώς μπορεί να διαχειριστεί τη λειτουργία του συστήματος με απομακρυσμένο έλεγχο, ώστε, όταν για παράδειγμα φτάσει στο χώρο αυτό, να έχει την ενδεδειγμένη θερμοκρασία, αποφεύγοντας όμως τις σπατάλες.
Μια άλλη τεχνολογία που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση, αλλά ταυτόχρονα να αυξήσει και την ικανοποίηση του χρήστη είναι αυτή των αισθητήρων. Οι αισθητήρες μπορούν να έχουν διττή χρήση. Σε κάθε περίπτωση ελέγχουν αν στο χώρο υπάρχουν άνθρωποι.
Σε περίπτωση που κανείς δεν βρίσκεται στο χώρο για κάποιο χρονικό διάστημα τότε μπαίνει σε λειτουργία ένα ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Αντίθετα άμα στο χώρο υπάρχει κάποιος άνθρωπος τότε ρυθμίζεται η λειτουργία του κλιματιστικού έτσι ώστε να μην στέλνει το ρεύμα κρύου/ζεστού αέρα πάνω στο χρήστη.
Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η άνεση του χρήστη και κατά συνέπεια μειώνεται η επιθυμία του να αυξομειώνει συνεχώς την θερμοκρασία του κλιματιστικού και κατά συνέπεια να μειώνει τον συντελεστή απόδοσης του συστήματος.
Αντίστοιχα με την παραπάνω τεχνολογία λειτουργεί και το νυχτερινό πρόγραμμα, στο οποίο εξοικονομείται ενέργεια από την υπερβολική θέρμανση/ψύξη, αλλά επιπλέον οι χρήστες επωφελούνται και από τη μείωση του θορύβου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος αυτού.
Τέλος στην εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να βοηθήσουν και συσκευές που περιλαμβάνονται σε μερικά κλιματιστικά και καταγράφουν την ενέργεια που έχει καταναλωθεί από το κλιματιστικό.
Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης γνωρίζει την ενέργεια που καταναλώνεται και τη συμπεριφορά του κλιματιστικού σε διάφορες συνθήκες και κατά συνέπεια, ευαισθητοποιείται και επιζητεί τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση.
ΤΟP 10 TIPS
Για τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση του κλιματιστικού, καλό είναι να απευθύνεται κανείς σε έναν επαγγελματία, που θα επιλέξει το κατάλληλο air conditioner για το χώρο και τις ανάγκες του καθενός. Ένας καταναλωτής πάντως θα πρέπει να γνωρίζει και τα εξής:
1. Στα κλιματιστικά, η τεχνολογία inverter με ετικέτα ενεργειακής κλάσης Α, προσφέρει την καλύτερη απόδοση με τη μεγαλύτερη οικονομία.
2. Ένα μεγάλο κλιματιστικό που ανάβει και σβήνει συχνά, καταλήγει να «καίει» μέχρι και 50% άνω του αναμενομένου.
3. Η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας σε ένα σκιερό μέρος, προσφέρει αυτόματα οικονομία περίπου 5%.
4. Όπου υπάρχει η επιλογή του ανιχνευτή κίνησης, η χρήση του παρέχει οικονομία, καθώς βάζει το κλιματιστικό σε λειτουργία stand by κάθε φορά που το δωμάτιο παραμένει κενό άνω των 20 λεπτών.
5. Η καθαρότητα των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος.
6. Η τοποθέτηση εμποδίων μπροστά σε μία εσωτερική μονάδα, δυσκολεύει την έξοδο του αέρα, μειώνοντας την απόδοση του κλιματιστικού.
7. Για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των φίλτρων, επιβάλλεται ο καθαρισμός τους ανά τρίμηνο ή εξάμηνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
8. Τα κλιματιστικά split systems έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως συστήματα αερισμού.
9. Ηλεκτρικές συσκευές κοντά στους αισθητήρες θερμότητας, είναι πιθανόν να μπερδέψουν τον αισθητήρα με τη ζέστη που εκπέμπουν.
10. Κλειστές πόρτες και παράθυρα στο χώρο του κλιματιστικού, συγκρατούν τον θερμό αέρα και μειώνουν τις σχετικές απώλειες.
State of Arte
Η τάση θέλει τα κλιματιστικά να λειτουργούν πλέον και ως έργα τέχνης (state of art), καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης ενός δωματίου και ως εκ τούτου πολλές εταιρείες έχουν στραφεί και προς τη βελτίωση της σχεδίασης ενός συστήματος.
Γλωσσάρι
BTU: Μονάδα μέτρησης της ενέργειας στο Αγγλοσαξωνικό Σύστημα Μέτρησης. BTU = British Thermal Unit = Βρετανική Θερμική Μονάδα. 1000 BTU αντιστοιχούν σε 0,293kWh.
Βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε ψύξη (ΕΕR): Βαθμός ενεργειακής απόδοσης EER- Energy Efficiency Ratio- της συσκευής κατά τη λειτουργία ψύξης υπό πλήρες φορτίο, είναι ο λόγος της αποδιδόμενης ψύξης προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του λόγου, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτική είναι η συσκευή.
Βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε θέρμανση (COP): Βαθμός ενεργειακής απόδοσης COP -Coefficient Of Performance- Είναι ο λόγος της αποδιδόμενης θερμότητας προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Όσο μεγαλύτερος ο COP, τόσο πιο αποδοτικό είναι το προϊόν.
Ενεργειακή κλάση: Ενεργειακή κλάση ή Κατηγορία. Κυμαίνεται από Α+++ έως G. Σύστημα σήμανσης της Ενεργειακής απόδοσης των Οικιακών συσκευών για την εύκολη και γρήγορη αξιολόγηση μιας συσκευής από τους καταναλωτές. Η κατηγορία Α+++ είναι η πιο αποδοτική, ενώ η κατηγορία G η λιγότερο. Η σήμανση είναι υποχρεωτική για όλες τις συσκευές που πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιονιστής: Φίλτρο προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Ο ιονιστής χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά πεδία απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα που εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατεί σκόνη, οσμές και αιωρούμενα σωματίδια
Inverter: Η λειτουργία inverter, ελέγχει αναλογικά την ισχύ του κλιματιστικού, τροποποιώντας τη συχνότητα του ρεύματος τροφοδότησης ή την έντασή του. Έτσι εξασφαλίζεται ομαλή γραμμική μεταβολή της ταχύτητας περιστροφής του συμπιεστή. Αυτό επιτρέπει την εναρμόνιση της ψυκτικής και της θερμικής ισχύος με τις εκάστοτε απαιτούμενες πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Όταν η θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου διαφέρει κατά πολύ από την ρυθμισμένη θερμοκρασία, το κλιματιστικό λειτουργεί με την μέγιστη ισχύ, εξασφαλίζοντας την γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας. Μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στον κλιματιζόμενο χώρο, ο συμπιεστής ρυθμίζει με ακρίβεια την ισχύ για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.
Multi Split: Πρόκειται για κλιματιστικά και συσκευές θέρμανσης που εξοικονομούν ενέργεια σε σημαντικά ποσοστά. Χρησιμοποιούν δύο ή τρεις εσωτερικές μονάδες που είναι τοποθετημένες σε ξεχωριστούς χώρους, προκειμένου να ελέγχουν τη θερμοκρασία μεμονωμένα και με ακρίβεια.
SCOP: Seasonal Coefficient of Performance. Είναι η θερμική ισχύς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που απαιτείται θέρμανση, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του SCOP, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα.
SEER: Seasonal Enenrgy Efficiency Ratio. Είναι η ψυκτική ισχύς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που απαιτείται ψύξη, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του SEER, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα.
Σταθερών στροφών κλιματιστικά: Οι μονάδες Σταθερών Στροφών είναι μονάδες σταθερής απόδοσης και διαθέτουν συμπιεστές που ξεκινούν ή σταματούν την λειτουργία τους, ανάλογα με την θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου, δηλαδή ένας θερμοστάτης ελέγχει την λειτουργία του συμπιεστή με βάση την επιθυμητή θερμοκρασία.
Wi-Fi: Γνωστά και ως τοπικά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης. Με αυτήν την τεχνολογία οι χρήστες μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο αλλά και με ασύρματες συσκευές, σε μια δεδομένη περιοχή.