Σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κλιματιστικά πρέπει να διαθέτουν ενεργειακή ετικέτα

Το κόστος μεταξύ κλιματιστικών διαφορετικής ενεργειακής κλάσης υπολογίζεται κοντά στα 100 ευρώ ανά κατηγορία

Ένα κλιματιστικό τύπου Inverter λειτουργεί σε πλήρες φορτίο μόνο κατά την έναρξη της λειτουργίας του

Ετικέτα … εγγύησης των A/C για χαμηλό κόστος

Διαβάστηκε από 3354 αναγνώστες -

Η σωστή ανάγνωση της ενεργειακής ετικέτας ενός κλιματιστικού συστήματος δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει την κατάλληλη επιλογή για την κάλυψη των προσωπικών του αναγκών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 
Η ανάγκη μεγιστοποίησης της εξοικονόμησης ενέργειας από κάθε ηλεκτρική συσκευή είναι ιδιαίτερα μεγάλη, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών κινδύνων, γεγονός που έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση -και όχι μόνο- να λάβει τα μέτρα της επί του θέματος.

Όσον αφορά λοιπόν στα ενεργοβόρα συστήματα κλιματισμού, η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πως, σε όλες τις εν λόγω συσκευές πρέπει να υπάρχει η ετικέτα ενεργειακής απόδοσης, με σκοπό την μείωση της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας. 

Την ίδια ώρα όμως, τα κλιματιστικά ανώτερης ενεργειακής κατηγορίας κοστίζουν -κατά κανόνα παραπάνω από τα κλιματιστικά κάποιας χαμηλότερης κατηγορίας, και μάλιστα κατά ένα μέσο όρο που υπολογίζεται περίπου στα 200 ευρώ ανά κατηγορία, για τις ενεργειακές κατηγορίες μεγαλύτερες του Α. 
Ως εκ τούτου, κάθε καταναλωτής που ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αγορά ενός κλιματιστικού συστήματος, καλό θα είναι να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τη συσκευή και την ενεργειακή της ετικέτα, ώστε να μπορεί αρχικά να απαντήσει στο ερώτημα αν αξίζει το επιπλέον κόστος, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να κάνει την κατάλληλη επιλογή για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των προσωπικών του αναγκών.

Ανάλυση ετικέτας
Συγκρίνοντας inverter κλιματιστικά 8000BTU, διάφορων ενεργειακών κατηγοριών όσο αφορά στην κατανάλωση τους, τόσο για ψύξη, όσο και για θέρμανση, προκύπτει ο παρακάτω πίνακας.
  
Λαμβάνοντας υπόψη ότι, 1000BTU αντιστοιχούν σε 0,293kWh ονομαστική ισχύ σε μέγιστο φορτίο μπορεί με τη χρήση του συντελεστή εποχιακής απόδοσης να βρεθεί η κατανάλωση σε πλήρες φορτίο. ΠαρΆ όλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι, ένα κλιματιστικό τύπου inverter (που αποτελούν την πλειοψηφία των κλιματιστικών στην αγορά) λειτουργεί σε πλήρες φορτίο μόνο κατά την έναρξη της λειτουργίας του, η πραγματική κατανάλωση ανά μονάδα του χρόνου είναι μικρότερη. 

Για αυτό το λόγο, στην ενεργειακή ετικέτα αναγράφονται τα αποτελέσματα δοκιμών κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, έτσι ώστε να προσομοιώνεται η χρήση του κατά τη διάρκεια του έτους. 

Με αυτό το τρόπο προσδιορίζεται η ετήσια κατανάλωση, τόσο για θέρμανση, όσο και για ψύξη, πληροφορία ιδιαίτερα σημαντική για τον προσδιορισμό του κόστους λειτουργίας. Τυπικές τιμές, για λόγους σύγκρισης, παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.

Από τον πίνακα παρατηρούμε ότι η εξοικονόμηση συνολικής ενέργειας ανά έτος είναι της τάξης των 100kWh από την μια κατηγορία στην επόμενη. Η διαφορά αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε μείωση του κόστους κατά περίπου 15% ανά κατηγορία, κάνοντας απόσβεση του επιπλέον κόστους ενός κλιματιστικού κατηγορίας Α++ σε σύγκριση με ένα κατηγορίας Α μέσα σε περίπου2 χρόνια. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι, αυτή η κατανάλωση αφορά τις συγκεκριμένες δοκιμές της Ε.Ε. και ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση του κλιματιστικού, τόσο μεγαλύτερο είναι και το οικονομικό όφελος με τη χρήση συσκευής, υψηλότερης ενεργειακής κατηγορίας. Επιπλέον τα κλιματιστικά υψηλότερης ενεργειακής κατάταξης παρέχουν στον χρήστη και επιπλέον λειτουργίες και πιο ανεπτυγμένες τεχνολογίες, τόσο όσον αφορά στον ίδιο τον κλιματισμό (κλιματισμός σε ζώνες, τεχνολογίες εξοικονόμησης ανάλογα με την ύπαρξη ατόμων στο δωμάτιο), όσο και στην ποιότητα του (φίλτρα), τα πλεονεκτήματα των οποίων δεν μπορούν άμεσα να καταγραφούν σε αυτή την ανάλυση, αλλά επιβαρύνουν την τελική τιμή του προϊόντος και κατά συνέπεια επηρεάζουν το χρόνο απόσβεσης. Συνοψίζοντας, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, παρότι ένα κλιματιστικό χαμηλότερης ενεργειακής κατηγορίας μπορεί να είναι οικονομικότερη αγορά από ένα υψηλότερης, το κόστος λειτουργίας του όμως, είναι πολύ υψηλότερο από ένα αντίστοιχο της κατηγορίας Α+++. 
Αξίζει μάλιστα να υπογραμμισθεί ότι, όσο περισσότερο ένα κλιματιστικό χρησιμοποιείται, τόσο πιο πολύ αυτή η διαφορά ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες διευρύνεται, κρίνοντας τα κλιματιστικά υψηλότερης κατηγορίας σημαντικά οικονομικότερα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ