«Πράσινο σπίτι» με σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας

Διαβάστηκε από 6740 αναγνώστες -

Η εταιρεία Theros εξόπλισε ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι 180μ², στη Λευκάδα, με σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλιακό σύστημα υποβοήθησης της θέρμανσης και του ζεστού νερού.

 
Η εταιρεία Theros, που ειδικεύεται σε προϊόντα και εφαρμογές για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση των Α.Π.Ε. για κτήρια και βιομηχανικές χρήσεις, φρόντισε για την ενεργειακή αυτονόμηση ενός σπιτιού 180μ², με θέα τη Βασιλική της Λευκάδας.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα νέο σπίτι με αυτόνομο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλιακό σύστημα υποβοήθησης της θέρμανσης και του ζεστού νερού. Το ετήσιο λειτουργικό του κόστος πλέον είναι ελάχιστο, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται δωρεάν χωρίς καμία χρέωση ΔΕΗ. Η θέρμανση από την άλλη εξασφαλίζεται με λίγα καυσόξυλα κατά τους χειμερινούς μήνες, τα οποία υπάρχουν άφθονα στην περιοχή.

Σημειωτέον, ότι ο Γερμανός ιδιοκτήτης και ο μηχανικός του σπιτιού ζήτησαν το οίκημα να είναι ενεργειακά αυτόνομο αλλά ταυτόχρονα να παρέχει όλες τις απαραίτητες ανέσεις. Επίσης έπρεπε οι ηλιακοί συλλέκτες να μην επηρεάζουν την αισθητική του σπιτιού.

Η ηλιακή θέρμανση λοιπόν γίνεται με συλλέκτες κενού που φορτίζουν το δοχείο αδρανείας με προτεραιότητα το ζεστό νερό, ενώ τον χειμώνα υποβοηθά και την θέρμανση στα καλοριφέρ.

Έτσι ακόμα και όταν ο ιδιοκτήτης λείπει από το σπίτι τον χειμώνα, θα έχει δωρεάν θέρμανση από τον ήλιο.

Επιπρόσθετα το δοχείο αδρανείας αποθηκεύει θερμότητα από το ενεργειακό τζάκι «καλοριφέρ».

Εξάλλου, το φωτοβολταϊκό σύστημα και οι μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία της κατοικίας όλο τον χρόνο χωρίς την ανάγκη γεννήτριας.

Επομένως, η κατοικία είναι ενεργειακά «πράσινη», αφού αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν στο περιβάλλον της για να καλύψει τις ανάγκες της άνετης διαβίωσης της οικογένειας.

Σχολιάζοντας τέλος ο ιδιοκτήτης το αποτέλεσμα μετά την παράδοση και 3 μήνες λειτουργίας, δήλωσε ότι είναι «...καλύτερη η ποιότητα κατασκευής, από τα συστήματα που έχω στα 2 σπίτια μου στη Γερμανία...».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα
  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα