Έξυπνες μικρο-κατοικίες για φοιτητές στη Σουηδία

Διαβάστηκε από 3229 αναγνώστες -

Η Σουηδική αρχιτεκτονική εταιρεία Tengbom κατέληξε σε ένα δημιουργικό νέο μοντέλο καταλύματος που συμπιέζει το χώρο κατοικίας φοιτητών σε 10 τ.μ.

 

Η Smart Student Unit έχει ως στόχο να προσφέρει μια φθηνή και βιώσιμη επιλογή στέγασης για τους φοιτητές στη Σουηδία και θα μπορούσε να μειώσει τα τρέχοντα έξοδα μιας κατοικίας κατά το ήμισυ.

Η Smart Unit είναι χτισμένη με τοπικά υλικά, σταυροειδής επικολλητή ξυλεία και έρχεται εξοπλισμένη με πολλαπλών χρήσεων χώρους διαβίωσης και έπιπλα.

Η ζεστή μονάδα διαθέτει τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο μελέτης, έναν ταλαντευόμενο καναπέ, υπερυψωμένο υπνοδωμάτιο, μπάνιο και μια μικρή εξωτερική αυλή. Πολλές από τις «έξυπνες» λειτουργίες της μονάδας έχουν ενσωματωθεί στη δομή. Για παράδειγμα, η τραπεζαρία και το γραφείο έχουν διπλή χρήση και ως παραθυρόφυλλα και τα ράφια τοίχου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως σκαλοπάτια που οδηγούν στο υπερυψωμένο δώμα.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες δεν διευκρίνισαν την ένταξη της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, η μεγάλη κλίση της οροφής μοιάζει να μπορεί να προσαρμοστεί πολύ καλά με την προσθήκη ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, οι παχύς ξύλινοι τοίχοι της μονάδας και τα παράθυρα με διπλά τζάμια βοηθούν, επίσης, να μονώσουν το σπίτι, διατηρώντας το ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Συνολικά η Smart Unit υπόσχεται ένα καινοτόμο, πλήρες περιβάλλον διαβίωσης για τους μαθητές, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες μιας κατοικίας για ένα άτομο, με το μπόνους της ανεξαρτησίας και της ιδιωτικότητας. Ωστόσο, με μερικές αλλαγές η μονάδα θα μπορούσε, επίσης, να επαναχρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία άλλων εφαρμογών (ξενώνας, γραφείο, ενοικιαζόμενο δωμάτιο).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ