Το φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμο σε πολλούς καταναλωτές. Επιπλέον με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι μια πιο οικονομική λύση για την αντικατάσταση πηγής ενέργειας πολλών οικιακών συσκευών. Ειδική μέριμνα έχει δοθεί για την περίπτωση σεισμών έτσι ώστε να μην υπάρχει αστοχία του δικτύου. Συγκεκριμένα για τη δημιουργία και επέκταση του δικτύου χρησιμοποιούνται αγωγοί πολυαιθυλενίου, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εύκαμπτοι και μπορούν να ακολουθήσουν την κίνηση του υπεδάφους. Παρόλα αυτά το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο για την ώρα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (κυρίως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία), ενώ απαραίτητες είναι και κάποιες συγκεκριμένες διεργασίες για τη σύνδεση με το δίκτυο.
Η λύση του υγραερίου
Οι οικιακές συσκευές δεν λειτουργούν μόνο με φυσικό αέριο, αλλά και με την χρήση LPG. Το LPG είναι γνωστό και στο καταναλωτικό κοινό ως υγραέριο. Υγραέρια χαρακτηρίζονται οι υδρογονάνθρακες Προπάνιο και Βουτάνιο καθώς και τα Μείγματα τους, τα οποία προέρχονται είτε από τα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου των οποίων αποτελούν συστατικό, είτε από την διύλιση του αργού πετρελαίου όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Το υγραέριο είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε ενεργειακή ανάγκη, εξαιτίας της αξιοπιστίας του, αλλά και επειδή αποτελεί μία οικονομική λύση, η οποία είναι ταυτόχρονα και φιλική προς το περιβάλλον. Όλες οι συσκευές φυσικού αερίου μπορούν με τη χρήση ενός ειδικού μπεκ, το οποίο σχεδόν πάντα περιλαμβάνεται στην τιμή της συσκευής, να χρησιμοποιήσουν και υγραέριο. Οι συσκευές αερίου ή μικτές (συσκευές που χρησιμοποιούν αέριο και ρεύμα) είναι ιδανικές για την χρήση σε σπίτια είτε για εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους, είτε όταν η σύνδεση με τα δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος είναι αδύνατη. Η τροφοδοσία του υγραερίου στις συσκευές μπορεί να γίνει με τις γνωστές φιάλες οικιακής χρήσης, οι οποίες πάντα ανάλογα με την χρήση που γίνεται και τη συσκευή, μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία, μπορεί να τοποθετηθεί, με τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές, σε εξωτερικό χώρο ειδική δεξαμενή και να κατασκευαστεί μικρό εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο σωληνώσεων για την τροφοδοσία του σπιτιού και κατά συνέπεια των συσκευών. Αν δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για τη δεξαμενή, το δίκτυο μπορεί να εξυπηρετηθεί από μία συστοιχία φιαλών τοποθετημένη για παράδειγμα ακόμη και στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας, αρκεί φυσικά, να υπάρχει η σχετική άδεια.
Ασφάλεια και πιστοποίηση
Οι σχετικές εργασίες εγκατάστασης είτε του δικτύου φυσικού αερίου είτε του δικτύου υγραερίου, πρέπει να γίνονται κατόπιν μελέτης και επίβλεψης από ειδικούς τεχνικούς, κάτω από συγκεκριμένα πρότυπα και διαδικασίες, έτσι ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε πιθανότητα ατυχήματος.
Επιπλέον για ασφάλεια, όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν αέριο περιλαμβάνουν ειδικό μηχανισμό που είτε διακόπτει αυτόματα την παροχή του αερίου, είτε επανεκκινεί τη φλόγα σε περίπτωση που αυτή σβήσει.
Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορεί να τοποθετηθεί ειδικός ανιχνευτής αερίου στο χώρο με αυτοματισμό διακοπής της παροχής.
Για να είναι σίγουρος ο καταναλωτής ότι η “λευκή” συσκευή που αγοράζει είναι ασφαλής πρέπει να είναι πιστοποιημένη με CE (Conformite Europeene). Σε αυτή τη περίπτωση ο κατασκευαστής δηλώνει ότι η συσκευή που φέρει το σήμα έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για Υγεία, Ασφάλεια και Περιβαλλοντική Προστασία.
Μοντέρνο Design
Οι νέες εξελιγμένες συσκευές φυσικού αερίου και υγραερίου, πέραν των σημαντικών πλεονεκτημάτων τους στην οικονομία ενός νοικοκυριού και την προστασία του περιβάλλοντος, ξεχωρίζουν πλέον και για την υψηλή αισθητική τους. Ευφάνταστοι σχεδιασμοί για κάθε γούστο, δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή όχι μόνο να εμπλουτίσει το σπίτι του με μία χρήσιμη συσκευή, αλλά και να αναδείξει την καλαισθησία του και την εμφάνισή του.
Κουζίνες
Οι κουζίνες είναι από τις βασικότερες συσκευές αερίου. Τα οφέλη από την χρήση τους δεν περιορίζονται στην οικονομία καυσίμων, αλλά περιλαμβάνουν και παράγοντες όπως το γρηγορότερο και νοστιμότερο μαγείρεμα. Επιπλέον, λόγω της δυνατότητας που έχουν, να χρησιμοποιούν είτε υγραέριο είτε φυσικό αέριο ως καύσιμο, είναι διαθέσιμες σε όλους τους καταναλωτές. Οι κουζίνες αερίου μπορούν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες, τις μικτές που συνδυάζουν χρήση ρεύματος και αερίου και τις αμιγώς αερίου. Πιο συγκεκριμένα, και στις δυο περιπτώσεις τα μάτια “αερίου” λειτουργούν με τη χρήση φλόγας και με την καύση του αερίου. Έτσι το σκεύος θερμαίνεται άμεσα από τη φλόγα και όχι επαγωγικά όπως στην περίπτωση των κλασικών συσκευών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση και γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και τον απόλυτο έλεγχο της, παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στο γρήγορο και νοστιμότερο μαγείρεμα.
Στα νέα μοντέλα για την εκκίνηση της φλόγας χρησιμοποιείται ηλεκτρικός εκκινητήρας για να ανάψει μια πρώτη σπίθα, η οποία θα εκκίνησει τη συσκευή. Επιπλέον, οι συσκευές αυτές έχουν σύστημα αυτόματης επανάφλεξης, το οποίο προσφέρει ευκολία, όντας παράλληλα και ένα σύστημα ασφαλείας, που χρησιμοποιείται για να δώσει το σύστημα σπινθήρα και πάλι, ενώ ο καυστήρας τροφοδοτεί ακόμη αέριο.
Εάν η φλόγα σβήσει, για παράδειγμα, από μια ριπή του ανέμου ή δόνηση ή αν ο χρήστης για κάποιο λόγο σβήσει την φλόγα, χωρίς όμως να διακόψει την τροφοδοσία. Το αέριο θα διαχεόταν στο δωμάτιο γεγονός που δεν θα πρέπει να συμβαίνει.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην τοποθέτηση του απορροφητήρα, καθώς για αυτού του είδους τις εστίες πρέπει να απέχουν μεγαλύτερη απόσταση (τουλάχιστον 70cm), από ότι στους συμβατικούς (60cm), έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τη συμπεριφορά της φλόγας.
Αντίθετα στην περίπτωση του φούρνου οι διαφορές είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα οι μικτές κουζίνες χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την λειτουργία τους, με τον ίδιο τρόπο όπως οι παραδοσιακές κουζίνες.
Στους φούρνους όμως που λειτουργούν με αέριο, η αρχή λειτουργίας είναι διαφορετική. Όταν ο χρήστης ανάψει τον φούρνο ένας θάλαμος στο κάτω μέρος της κουζίνας γεμίζει με αέριο, ενώ ταυτόχρονα, ανάλογα και με την κουζίνα , είτε θερμαίνεται ένα έλασμα μέχρι να πυρώσει είτε χρησιμοποιείται ένα σύστημα με σπινθήρα. Στη συνέχεια, και μέσω κάποιων οπών το αέριο προωθείτε στον θάλαμο καύσης, όπου είτε με την βοήθεια του σπινθήρα είτε με την επαφή του αερίου με το πυρακτωμένο έλασμα, ανάβει.
Ο θάλαμος αυτός κλείνει στο πάνω μέρος του με τη χρήση ενός καλύμματος, το οποίο αποτελεί και το κάτω μέρος του εσωτερικού του φούρνου. Το αέριο παρέχεται στον φούρνο μέχρι να επιτευχθεί κάποια επιθυμητή θερμοκρασία, η οποία μετράται μέσω θερμομέτρου ακριβείας. Αφού επιτευχθεί η θερμοκρασία αυτή σταματάει η παροχή αερίου στον θάλαμο καύσης, μέχρι να φτάσει ο φούρνος σε κάποια θερμοκρασία μικρότερη της επιθυμητής. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκινά η επανατροφοδότηση με αέριο. Αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται μέχρι να τερματιστεί η λειτουργία του φούρνου, και έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι πάντα συνεπής με την επιθυμητή θερμοκρασία στο φούρνο. Για να μειωθεί αυτό το
φαινόμενο χρησιμοποιείται ένα βεντιλατέρ το οποίο ανακατανέμει την θερμοκρασία έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφη εσωτερικά του χώρου ψησίματος. Ο φούρνος αερίου λειτουργεί είτε με τη χρήση του κάτω καυστήρα, όπου και πετυχαίνουμε το σύστημα στατικός φούρνος (πάνω-κάτω), είτε με τη χρήση του γκριλ για κοκκίνισμα και ψήσιμο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη θερμοκρασία ψησίματος, καθώς απαιτείται μικρότερη από ότι στις συμβατικές κουζίνες, καθώς η θερμική ικανότητα είναι μεγαλύτερη και πιο άμεση.
Νεότερη τεχνολογία κουζινών είναι η υβριδική, δηλαδή ανάλογα με την λειτουργία που πρέπει να έχει, χρησιμοποιεί είτε αέριο είτε ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι τιμές τόσο των μικτών όσο και των κουζινών αερίου ξεκινάνε από τα 400 ευρώ και ανάλογα το μέγεθος, την ισχύ τους, την τεχνολογία και τις ευκολίες που παρέχουν αυξάνονται.
Ψυγεία
Είναι επίσης γνωστά και ως ψυγεία απορρόφησης καθώς χρησιμοποιούν μια πηγή θερμότητας για την απορρόφηση της θερμότητας από το χώρο ψύξης . Σε αυτή τη περίπτωση χρησιμοποιείται αμμωνία ως ψυκτικό μέσο, ενώ επιπλέον χρησιμοποιούνται νερό, αμμωνία, αέριο και υδρογόνο για την δημιουργία ενός κύκλου για την αμμωνία. Τα ψυγεία αυτού του είδους αποτελούνται από 5 μέρη: την γεννήτρια, τον διαχωριστή, τον συμπυκνωτή, τον εξατμιστή και τον απορροφητή. Αρχικά προωθείται στην γεννήτρια μίγμα αμμωνίας και νερού, το οποίο με την βοήθεια του αερίου θερμαίνεται. Όταν το μίγμα φτάσει σε σημείο βρασμού ρέει μέσα στο διαχωριστή, όπου η αμμωνία διαχωρίζεται από το νερό. Στη συνέχεια η αέρια αμμωνία πηγαίνει στο συμπυκνωτή, όπου διαχέει την θερμότητα που έχει και μετατρέπεται πάλι σε υγρό. Η υγρή αμμωνία κάνει το δρόμο της προς τον εξατμιστή όπου αναμιγνύεται με αέριο υδρογόνο και εξατμίζεται, παράγοντας χαμηλές θερμοκρασίες μέσα στο εσωτερικό του ψυγείου.
Η αμμωνία και το υδρογόνο πλέον βρίσκονται στον απορροφητή, όπου το νερό που είχε συλλεχτεί από τον προηγουμένως αναμιγνύει με την αμμωνία και αέρια υδρογόνου. Η αμμωνία σχηματίζει ένα διάλυμα με το νερό και απελευθερώνει το αέριο υδρογόνο, το οποίο ρέει πίσω στον εξατμιστή. Τέλος, το διάλυμα αμμωνίας και νερού ρέει προς τη γεννήτρια για να επαναλάβει τον κύκλο.
Με αυτό τον τρόπο παράγεται η απαραίτητη ψύξη για την διατήρηση μιας χαμηλής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του ψυγείου. Συνήθως τα ψυγεία αερίου έχουν και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Παρόλο που στην χρήση τους είναι οικονομικά, το κόστος για την αγορά μιας τέτοιας συσκευής είναι μεγάλο και ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα συμβατικά ψυγεία.
Συγκεκριμένα ενώ ένα συμβατικά ψυγείο 220 λίτρων κοστίζει περίπου 300-400 ευρώ, οι τιμές για αντίστοιχο ψυγείο αερίου κυμαίνεται στα περίπου 1000 ευρώ. Στην Ελλάδα αποτελούν μια ιδιαίτερα περιορισμένη αγορά καθώς μόνο μεμονωμένα μοντέλα είναι διαθέσιμα.
Στεγνωτήρια αερίου
Μια από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές είναι το στεγνωτήριο. Ένα στεγνωτήριο λειτουργεί παρέχοντας και κυκλοφορώντας στον κάδο ζεστό αέρα, ο οποίος έρχεται σε επαφή με τα ρούχα και εξατμίζει την υγρασία τους. Στην περίπτωση αερίου για την θέρμανση του αέρα χρησιμοποιείται ένας μικρός καυστήρας για την καύση του αερίου και κατά συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα που βρίσκεται στο χώρο αυτό.
Τα στεγνωτήρια αυτά καταναλώνουν σχετικά μικρή ποσότητα καύσιμη ύλης, πολύ λιγότερη από το αντίστοιχο απαιτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, λόγω της άμεσης αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα, απαιτούν λιγότερο χρόνο, τα στεγνωτήρια που χρησιμοποιούν αέριο απαιτούν λιγότερο χρόνο από ότι τα συμβατικά για την επίτευξη των ίδιων ποσοστών υγρασίας.
Ωστόσο, πρέπει ο χώρος στον οποίο τοποθετούνται να αερίζεται επαρκώς έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τον θερμοστάτη.
Το κόστος απόκτησης μιας τέτοιας συσκευής είναι αρκετά μεγαλύτερο από μια αντίστοιχη ηλεκτρική συσκευή, αλλά το κόστος λειτουργίας της είναι κατά πολύ μικρότερο, χρήζοντας την ιδιαίτερα αποδοτική.
Το υγραέριο των ειδικών
Η υψηλή ποιότητα και απόδοση του υγραερίου, το έχουν φέρει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων μεταξύ των ειδικών, με κορυφαίους chef σε ολόκληρο τον κόσμο να επιλέγουν συσκευές αερίου, για την ανάδειξη των δημιουργιών τους.
Γιάννης Μπαχάρης
Executive Chef του Electra Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη
«Οι οικιακές συσκευές υγραερίου αποτελούν μία εξαιρετική λύση για το μαγείρεμα ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς η υψηλή απόδοσή τους διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία του μαγειρέματος. Καταρχάς, το υγραέριο προσφέρει μία πιο δυνατή φωτιά στην κουζίνα, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη δυνατή θωράκιση του εκάστοτε κρέατος. Επιπλέον, η χρήση των συσκευών υγραερίου οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ταχύτητας του μαγειρέματος, σε σχέση με σχεδόν κάθε άλλη συσκευή».
Η συμβουλή του Chef:
«Η επιλογή των σωστών σκευών είναι ιδιαίτερα σημαντική και ως εκ τούτου θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί σκεύη με χοντρό πάτο και χωρίς πλαστικά χερούλια, για να αποφεύγεται ο κίνδυνος να λιώσουν, όταν μαγειρεύει στις εν λόγω συσκευές. Εξάλλου, μπορούμε να βάλουμε ειδικές πλάκες πάνω στη φλόγα εάν θέλουμε να επιτύχουμε πιο σιγανό μαγείρεμα, ενώ καλό είναι να ελέγχουμε συχνά την επαφή του φαγητού με τη φλόγα για να μην υπάρχει ο φόβος να κολλήσει».
Κωνσταντίνος Αραμπατζής
Executive Chef του Hyatt Regency Thessaloniki
«Η χρήση οικιακών συσκευών αερίου αποτελεί καθημερινό φαινόμενο για εμένα, καθώς συνηθίζω να μαγειρεύω σε ελεγχόμενη εστία με προπάνιο. Το υγραέριο διαθέτει πλήθος πλεονεκτημάτων κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, καθώς πέραν της μεγάλης ταχύτητας και τη υψηλής απόδοσης, παρέχει και προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο και βλάπτει λιγότερο από τις άλλες πηγές ενέργειας».
Η συμβουλή του Chef:
«Το υγραέριο απαιτεί σκεύη με δυνατό πάτο, ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία, αλλά και συγκέντρωση από το μάγειρα για να μην καεί και να εφαρμόσει σωστά την τεχνική του. Το μεγαλύτερο μυστικό της μαγειρικής πάντως, είναι η αγάπη, η διάθεση και ο χρόνος που αφιερώνει κανείς. Όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασία και μεράκι».
Στέλιος Γιαρένης
Chef στο εστιατόριο «Κουτάλι», του ξενοδοχείου Ekies στη Χαλκιδική
«Το μαγείρεμα με υγραέριο αποτελεί την προσωπική μου προτίμηση, διότι είναι ένας πολύ οικονομικός τρόπος, με τις οικιακές συσκευές αερίου να ξεχωρίζουν για την ανθεκτικότητα και την ταχύτητά τους, ενώ προσφέρουν εν τέλει και ένα πιο νόστιμο φαγητό. Τα σκεύη αυτά έχουν περισσότερες επιλογές, αλλά και καλύτερη απόδοση από οποιαδήποτε οικιακή κουζίνα (με αντιστάσεις), γεγονός που κάνει τη διαφορά ειδικά για να πετύχει το σωστό σοτάρισμα».
Η συμβουλή του Chef:
«Τα ψητά φούρνου μαγειρεύονται καλύτερα σε ένα φούρνο με υγραέριο, ειδικά όταν είναι μέσα σε γάστρα, ενώ το μυστικό για να επιτευχθεί η σωστή θωράκιση του κρέατος είναι να αφήσουμε το σκεύος να «κάψει» καλά».
Tα top 5 οφέλη του υγραερίου by Coral Gas
1. Οικονομία.
Η υψηλή ενεργειακή απόδοση του υγραερίου (εξαιτίας της μεγάλης του θερμογόνου δύναμης) ο υψηλός βαθμός απόδοσης καύσης, αλλά και το μειωμένο κόστος συντήρησης, παρέχουν τη δυνατότητα σε κάθε νοικοκυριό, να επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση στα λειτουργικά του έξοδα, η οποία σε σχέση με το πετρέλαιο, φθάνει ακόμη και το 30%.
2. Ποιότητα.
Το υγραέριο είναι ιδανικό καύσιμο για το μαγείρεμα, γιατί παρέχει σταθερή θερμοκρασία, την οποία μπορεί να ελέγχει κανείς εύκολα, γεγονός που οδηγεί σε πιο νόστιμα φαγητά, όπως επιβεβαιώνουν και όλοι οι chef.
3. Ευκολία.
Ο τύπος, η χωρητικότητα, η θέση και ο χώρος εγκατάστασης μιας δεξαμενής υγραερίου ή μιας συστοιχίας φιαλών, βρίσκονται στην «ευχέρεια» του κάθε καταναλωτή, ο οποίος με τη συμβολή των έμπειρων και εκπαιδευμένων τεχνικών συνεργατών της Coral Gas, μπορεί εύκολα, γρήγορα και απλά, να προχωρήσει στην πλέον κατάλληλη για τον ίδιο επιλογή.
4. Υπευθυνότητα.
Οι οικιακές συσκευές αερίου αποτελούν παράλληλα και μία επιλογή ευθύνης, καθώς το υγραέριο είναι μία από τις πλέον σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, γεγονός που μεταφράζεται σε σημαντική συρρίκνωση του σχετικού «αποτυπώματος» CO2.
5. Ασφάλεια.
Η λύση του υγραερίου ξεχωρίζει σήμερα και για την ασφάλειά της, με την τεχνογνωσία της Coral Gas και το έμπειρο δίκτυο συνεργατών της, να διασφαλίζουν τον βέλτιστο έλεγχο και τη σωστή καθοδήγηση στην εγκατάσταση, την τροφοδοσία και τη συντήρηση κάθε δεξαμενής υγραερίου.