Καλώς ή κακώς, δεν μπορούμε τώρα να τα γκρεμίσουμε και να τα ξαναφτιάξουμε. Δεν είναι όμως και λύση να ξοδεύουμε κάθε χρόνο χρήματα για να τα θερμαίνουμε και να τα ψύχουμε, ειδικότερα όταν δεν τα διαθέτουμε. Και αντί να κοιτάμε τι κάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, εμείς για μια ακόμη φορά ψάχνουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό.
Το αστείο δε της υπόθεσης είναι ότι τα σπίτια πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης φτιάχτηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Απλά, λόγω της απώλειας της γνώσης των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής, των νέων μεθόδων κατασκευής και της μη αποτελεσματικής απορρόφησης των υλικών νέας τεχνολογίας από την επιστημονική και την τεχνική κοινότητα, δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε την παράδοση και να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε τέτοια κτίρια.
Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται ο καθένας το πρόβλημα δεν είναι τι καύσιμο ή τι μέσον θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά πώς θα μειώσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου μας.
Η λύση
Ο μόνος τρόπος διεθνώς για να πετύχουμε δραματική μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων μέχρι και 80% για υφιστάμενα κτίρια, είναι η αποτελεσματική θερμομόνωση των κτιρίων.
Πολύ απλά δηλαδή, ένα σπίτι 100 τ.μ. που χρειάζεται περίπου 2000 λίτρα πετρέλαιο για θέρμανση, με μια σωστή θερμομόνωση (οροφή, δάπεδο, τοίχοι) και με έλεγχο της αεροπερατότητας των κουφωμάτων, θα χρειάζεται μόλις 400 λίτρα πετρέλαιο! Και αυτό δεν είναι απλά μια υπόθεση, είναι το αποτέλεσμα μετρημένων ενεργειακών επεμβάσεων με εργασίες θερμομόνωσης σε υφιστάμενα κτίρια.
Ο σκοπός της μόνωσης είναι να κρατήσει το ζεστό αέρα έξω και το δροσερό αέρα μέσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς επίσης τον κρύο αέρα έξω και το ζεστό αέρα μέσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Διαδραματίζει δε σημαντικό ρόλο στο να διατηρεί το σπίτι σας ενεργειακά αποδοτικό. Στην περίπτωση δε που αποφασίσουμε να αντικαταστήσουμε το μέσον θέρμανσης που διαθέτουμε, τότε λόγω της μείωσης των αναγκών μας θα μπορούμε να επιλέξουμε ένα κατά πολύ οικονομικότερο μέσον (μικρότερης ισχύος) που θα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια.
Θερμομόνωση με EPS
Σε ό,τι αφορά λοιπόν τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα νέα κτίρια, η πιο αποτελεσματική λύση είναι η θερμομόνωση.
Και από τις υφιστάμενες τεχνικές λύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, η πιο κατάλληλη, τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνές επίπεδο, και ταυτόχρονα η πιο οικονομικά αποδοτική, είναι η θερμομόνωση με EPS (Διογκωμένη Πολυστερίνη).
Τι είναι η Διογκωμένη Πολυστερίνη;
Η Διογκωμένη Πολυστερίνη (EPS) είναι το πιο οικονομικό και αποτελεσματικό υλικό για μόνωση κτιρίων. Κατέχει το 60% της αγοράς υλικών μόνωσης στην Ελλάδα, ενώ στην παραγωγή και τις εφαρμογές προϊόντων και συστημάτων EPS απασχολούνται 1.200 εργαζόμενοι. Η Διογκωμένη Πολυστερίνη χρησιμοποιείται με εξαιρετική επιτυχία σε έργα υποδομής, ενώ ο χρόνος εργάσιμης ζωής του ξεπερνά τα 100 χρόνια χωρίς να υφίσταται γήρανση. Παράλληλα αποσβένει τις σεισμικές ωθήσεις σε ποσοστό άνω του 50%. Με λίγα λόγια, τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
- Εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες.
- Πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές.
- Απεριόριστη αντοχή στον χρόνο.
- Εξαιρετικές αντισεισμικές ιδιότητες
Σε αυτά οφείλεται και η προτίμηση των Ευρωπαίων κατασκευαστών στο συγκεκριμένο υλικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διογκωμένη Πολυστερίνη καταλαμβάνει το 80% της αγοράς προϊόντων στην εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης στην Ε.Ε..
Εφαρμογή θερμομόνωσης
Η εφαρμογή της θερμομόνωσης είναι μια απλή διαδικασία, η οποία θα θωρακίσει το σπίτι ενάντια στις διαρροές της εσωτερικής θερμοκρασίας και θα μειώσει σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση, επομένως και το κόστος. Αυτό σημαίνει πρωτίστως αποτελεσματικότερη θέρμανση και ψύξη, αλλά και απόσβεση του κόστους εγκατάστασης.
Οροφές
Στις οροφές εφαρμόζεται σύστημα θερμοϋγρομόνωσης και τοποθετείται με διάφορες τεχνικές, είτε συμβατικά με εφαρμογή της υγρομόνωσης πάνω από την θερμομόνωσης είτε ανεστραμμένα με την υγρομόνωση κάτω από την θερμομόνωση. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε βατά δώματα ελαφριάς ή βαριάς χρήσης.
Τοίχοι
Στις τοιχοποιίες εφαρμόζεται το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης, δηλαδή τοποθετείται το θερμομονωτικό υλικό EPS εξωτερικά της τοιχοποιίας και στη συνέχεια εφαρμόζεται ειδικό οπλισμένο επίχρισμα στην επιθυμητή απόχρωση. Υπάρχει και η δυνατότητα να χρωματιστεί ανεξάρτητα.
Δάπεδα
Στα δάπεδα εφαρμόζεται σε συνδυασμό με όλα τα γνωστά υλικά κάλυψης δαπέδων (πλακάκι, μάρμαρο, ξύλο κ.λπ.) προσφέροντας την καλύτερη δυνατή άνεση για τους ενοίκους.
Πράσινα δώματα
Μια εξίσου ενδιαφέρουσα εφαρμογή με οικολογικό χαρακτήρα είναι τα πράσινα δώματα.
Η χρήση θερμομόνωσης EPS είναι η πλέον δημοφιλής επειδή συνεργάζεται άψογα με αυτά και επιπλέον έχει την μικρότερη υδαταπορροφητικότητα από όλα τα γνωστά υλικά της αγοράς στην προτεινόμενη ποιότητα.
Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ Οίκον»: Ένα επιπλέον κίνητρο
Ένα επιπλέον κίνητρο για τη θερμομόνωση ενός σπιτιού ή διαμερίσματος αποτελεί και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ Οίκον» που ισχύει εδώ και καιρό, αλλά είναι άγνωστο σε αρκετούς.
Μέσω του προγράμματος αυτού μπορείτε να επιδοτηθείτε έως και 70% για την πλήρη μόνωση του σπιτιού σας, ουσιαστικά χωρίς να καταβάλετε άμεσα χρήματα. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος (exoikonomisi.ypeka.gr/).
Ουσιαστική, οικονομική και μακροχρόνια λύση
Η μόνη ουσιαστική και μακροχρόνια λύση είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και για να το πετύχουμε πρέπει είτε να μάθουμε να ζούμε στο κρύο είτε προτιμότερα να μονώσουμε το σπίτι μας! Και μιας και υπάρχει τη στιγμή αυτή πρόγραμμα με επιδότηση έως 70%, είναι ευκαιρία για όλους μας να προχωρήσουμε στην εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού μας, ιδιαίτερα αν είναι παλιά κατασκευή.
¶ρθρο του
κ. Πατενιώτη Παντελή, Πολιτικός Μηχανικός και
CEN Technical Expert,
Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΔΙΠ
(Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης)