Κλιματιστική μονάδα Menerga.

Ο βαθμός απόδοσης της κλιματιστικής μονάδας είναι μεγαλύτερος το καλοκαίρι.

Ο μηχανικός κύκλος ψύξης με συμπιεστή είναι τεχνολογίας digi-scroll.

Η υπόψυξη βοηθά στη διατήρηση του βαθμού απόδοσης (COP-EER) στο 6.0-6.5.

Ο δεύτερος συμπυκνωτής καθιστά αχρείαστη τη χρήση του λέβητα κατά τη μεταθέρμανση του κρύο, ξηρού αέρα από την κλιματιστική μονάδα.

Ενεργειακός Κλιματισμός σε Παθητικά Κτίρια

Διαβάστηκε από 7707 αναγνώστες -

Τα τελευταία χρόνια οι προδιαγραφές και κατασκευές σε σπίτια με πολλή χαμηλή ή και σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση στον τομέα της θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού γίνονται όλο και πιο δημοφιλή

 
Προδιαγραφές όπως αυτές του LEED, Energy Star, EnEV, Nearly Zero Energy Buildings και άλλες, αλλά ακόμα και ο ΚΕΝΑΚ, είναι απαραίτητες για να μπορέσει να πάρει κανείς την Α+.  Ίσως η πιο διαδεδομένη και αυστηρή προδιαγραφή, αλλά και η πιο δοκιμασμένη παγκοσμίως για τα εκπληκτικά αποτελέσματά της είναι αυτή του Παθητικού Κτιρίου (Passive House). 

Βασικοί κανόνες παθητικού κτιρίου
Οι βασικές αρχές σχεδιασμού ενός παθητικού κτιρίου απαιτούν να ακολουθηθούν οι παρακάτω βασικοί κανόνες 
- Το κτίριο να έχει πολλή καλή εξωτερική μόνωση με συντελεστή U 0.15W/m2 K ή και πιο χαμηλό 
- Πρέπει κατά την διάρκεια της μόνωσης και κατασκευής να μην υπάρχουν καθόλου θερμογέφυρες σε δοκάρια, προβόλους, στέγες και σε όλο το κέλυφος του κτιρίου
- Τα κουφώματα που θα χρησιμοποιηθούν να έχουν μονωμένο το πλαίσιό τους 
- Τα κρύσταλλα ανάμεσα στα τζάμια να είναι διπλά ή τριπλά με αδρανές αέριο Argon ή Krypton για θερμομόνωση και να διαθέτουν εξωτερικό φιλμ για τον ήλιο με συντελεστή U 0.80  W/m2 K ή και πιο χαμηλό και συντελεστή G για την διαπερατότητα θερμικής ακτινοβολίας περίπου 50%
- Ίσως από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε ένα τέτοιο κτίριο είναι η αεροστεγανότητά του. Αυτή πρέπει να είναι στο 100%, ώστε να μην επιτρέπει να μπει αέρας μέσα ανεξέλεγκτα από εξώπορτες, παράθυρα, τρύπες απορροφητήρα ή τζακιού κτλ. Βασική αρχή εδώ  είναι το κτίριο να μπορεί να διατηρεί λόγω αεροστεγανότητας διαφορά πίεσης αρκετών Pascal με το περιβάλλον. 
- Εξαιτίας της αεροστεγανότητας είναι απαραίτητη και η χρήση ενός ειδικά κατασκευασμένου μηχανήματος αερισμού, το οποίο θα παρέχει στο σπίτι 0.6 εναλλαγές νωπού αέρα την ώρα και θα έχει εναλλάκτη πιστοποιημένης πολύ υψηλής απόδοσης (minimum 75%), αλλά και ανεμιστήρες πολύ χαμηλής κατανάλωσης  0.45 Wh/m³ και F7 filter  (pic 0). 

Αναβαθμισμένη Κεντρική Κλιματιστική Μονάδα της Menerga
Απαραίτητη είναι, λοιπόν, η εγκατάσταση μίας μονάδας αερισμού στο κτίριο με εναλλάκτη υψηλού ποσοστού ανάκτησης ενέργειας, ώστε ο φρέσκος αέρας να προθερμαίνεται (ή προψύχεται το καλοκαίρι) δωρεάν και, αν είναι δυνατόν, μέσω αυτής της μονάδας να μπορούν να καλυφθούν πλήρως και οι ανάγκες θέρμανσης και κλιματισμού του κτιρίου.
Με βάση, λοιπόν, αυτές τις νέες ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές η Menerga ήρθε και αναβάθμισε ενεργειακά ακόμα περισσότερο τις ήδη κορυφαίες Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες της με ενσωματωμένη αντλία θερμότητας. Μια τέτοια μονάδα ελέγχει και διατηρεί κατά την αυτόματη λειτουργία της την υγρασία και θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου στο επιθυμητό επίπεδο. Καλύπτει πλήρως τις ανάγκες αερισμού των κλιματιζόμενων χώρων με μεταβλητή παροχή 0-100% φρέσκου αέρα. Κατά τη χειμερινή περίοδο, η μονάδα ελέγχει και διατηρεί τις συνθήκες του εκάστοτε χώρου επίσης με μεταβλητή παροχή έως και 100% φρέσκου αέρα. Καλύπτει τα θερμικά και ψυκτικά φορτία του χώρου παράλληλα με τον αερισμό του, καθιστώντας κάθε άλλη θέρμανση του χώρου περιττή. Η μονάδα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και εξοπλισμένη με διαφράγματα ανακυκλοφορίας, πρόσμειξης, λήψης νωπού και απόρριψης του αέρα απαγωγής, καθώς επίσης με αισθητήρες υγρασίας, θερμοκρασίας και επιπλέον εξωτερικής θερμοκρασίας. Κατά τη λειτουργία της, η βάση χρονοπρογραμμάτων διατηρεί αυτόματα την υγρασία και την θερμοκρασία στον χώρο της πισίνας στο επίπεδο επιλογής μας. 
Για την απαγωγή και προσαγωγή του αέρα χρησιμοποιούνται δυο ανεμιστήρες τύπου ελεύθερης ροής (Plug Fan, direct drive) υψηλής απόδοσης, με σύστημα inverter και κινητήρα eC κλάσης IE3, για την ακριβή προσαρμογή της παροχής αέρα, σύμφωνα με τις ανάγκες αφύγρανσης και θέρμανσης του χώρου, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Η λειτουργία της μονάδας ελέγχεται μέσω DDC Controller, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με κεντρικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης (BMS). 
Η προσφερόμενη μονάδα περιλαμβάνει εναλλάκτη θερμότητας υψηλής απόδοσης με βαθμό ανάκτησης πάνω από 90% και πτώση πίεσης μόνο 150 Pascal. Είναι κατασκευασμένος από πολυπροπυλένιο, για εξαιρετικά χαμηλό κόστος λειτουργίας κατά την θέρμανση, ψύξη και αερισμό του κλιματιζόμενου χώρου. Για την κάλυψη των θερμικών φορτίων, η μονάδα πραγματοποιεί αντιστροφή του ψυκτικού κύκλου.  Για την κάλυψη των ψυκτικών φορτίων, από την άλλη, περιλαμβάνει συνδυασμό ψύξης, μέσω της «Αδιαβατικής μεθόδου» και συμβατικού εσωτερικού ψυκτικού συστήματος. Ο μηχανικός κύκλος ψύξης με συμπιεστή είναι τεχνολογίας digi-scroll και διαθέτει inverter και άπειρα βήματα (steps), επιτρέποντας να λειτουργεί από 10-100%. Ο βαθμός απόδοσης (COP-EER) για τη μηχανική ψύξη-θέρμανση είναι στο 6.0-6.5 και σε αυτό βοηθάει και η υπόψυξη (subcooling) μέσω των συμπυκνωμάτων στον εξατμιστή. Ο συνολικός βαθμός απόδοσης του συνδυασμού των δυο ψυκτικών κύκλων (μηχανικού και διαβατικού) EER είναι πολύ υψηλός (έως και 11.5) σε σχέση με συμβατικές κλιματιστικές μονάδες με αποτέλεσμα το εξαιρετικά χαμηλό κόστος λειτουργίας. Επιπλέον, ο συνδυασμός των δυο συστημάτων εξασφαλίζει την σωστή απόδοση του ενσωματωμένου αερόψυκτου ψύκτη, καθώς ο συμπυκνωτής του βρίσκεται στην έξοδο της αδιαβατικής ψύξης και η θερμοκρασία του αέρα είναι πολύ χαμηλότερη της εξωτερικής θερμοκρασίας. Κατά τη λειτουργία της μονάδας μόνο με την αδιαβατική ψύξη, ο βαθμός απόδοσής της φτάνει έως και το 45, λόγω μη λειτουργίας του μηχανικού συμπιεστή. Επιπλέον, δεδομένης της ιδιαιτερότητας του χώρου και της συνεχής ανάγκης του για μεταθέρμανση του κρύο ξηρού αέρα από την κλιματιστική, αντί να χρησιμοποιείται ο λέβητας θα υπάρχει δεύτερος συμπυκνωτής (condenser) στη προσαγωγή μετά τον εξατμιστή (evaporator) για ακόμα πιο οικονομική λειτουργία και μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης το καλοκαίρι. 
Προαιρετικά, μπορούμε να περάσουμε και έναν αεραγωγό μέσα από το έδαφος σε χαμηλό βάθος 1-2 μέτρων (σαν αβαθή γεωθερμία). Από εκεί θα τροφοδοτείται με νωπό αέρα η κλιματιστική, για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με πολύ μικρό έξτρα κόστος. Φυσικά, οι ίδιες μονάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πιο «συμβατικές» κατασκευές με αντίστοιχα οικονομικά οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας. Θα χρειαστούν όμως πιο ενισχυμένη ψυκτική εγκατάσταση, για να καλύψουν τις παραπάνω ανάγκες του κελύφους αλλά και του αερισμού.

¶ρθρο από τον ¶λκη Τριανταφυλλόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα
  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα