Αναβάθμισε ενεργειακά το σπίτι σου και μείωσε τα έξοδα!

Αναβάθμισε ενεργειακά το σπίτι σου και μείωσε τα έξοδα!

55.199 επισκέψεις στο άρθρο (27/10/2023)

Η επένδυση για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας αποφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, μέσω της εξοικονόμησης σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.

    Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »

  • Το  πρώτο βήμα είναι να αλλάξεις τα κουφώματά σου με ενεργειακά, τα οποία βοηθούν στην εξοικονόμηση έως και 30% του συνόλου της ενέργειας που απαιτείται για ψύξη-θέρμανση.
Η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας ξεκινά από την αντικατάσταση των κουφωμάτων. Ακόμα και μία απλή αλλαγή των παλιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά χωρίς απώλειες μπορεί να εξοικονομήσει έως και 30% στο σύνολο της ενέργειας που απαιτείται για ψύξη-θέρμανση ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής εντός του σπιτιού αποκλείοντας αποτελεσματικά, την υγρασία, μόλυνση και ηχορύπανση. Επίσης αυξάνεται η ασφάλεια καθώς τα νέα κουφώματα είναι εφοδιασμένα με αντιδιαβρωτική προστασία και αντιδιαρρηκτική ασφάλεια (πολλαπλά σημεία κλειδώματος, μεντεσέδες βαρέως τύπου, κλπ. Μία καλή επιλογή είναι τα συνθετικά κουφώματα (PVC) που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας και είναι πιστοποιημένα.
  • Εκμεταλλεύσου τις συσκευές που δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια (πχ. φωτοβολταϊκά, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας). Ζεις σε χώρα που έχει ήλιο πάνω 250 ημέρες το χρόνο! 
Ο ελληνικός ήλιος αποτελεί μία ανεξάντλητη καθαρή και οικονομική πηγή ενέργειας που είναι διαθέσιμη πάνω από 250 ημέρες το χρόνο στη χώρα μας. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν βασικό συμπλήρωμα της ενεργειακής κατοικίας και προσφέρουν άφθονο και δωρεάν ζεστό νερό όλο το έτος ενώ είναι δυνατή η εγκατάσταση συστήματος βεβιασμένης κυκλοφορίας που λειτουργούν ως υποβοηθητικά της θέρμανσης το χειμώνα.
 Η τοποθέτηση ηλιακών πάνελ (φωτοβολταϊκά) μπορεί να εξασφαλίσει την λειτουργία μίας χαμηλής κατανάλωσης αντλίας θερμότητας και να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση για μία ολόκληρη κατοικία με μοναδική πηγή ενέργειας τον ήλιο. Ειδικά σε περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση φυσικού αερίου, η θέρμανση με αντλίες θερμότητας αποτελεί την πιο οικονομική και ενδεδειγμένη λύση. Εάν δε, η ενέργεια αυτή παρέχεται από ένα μικρό αυτόνομο φωτοβολταϊκό (Net Metering) τότε το ενεργειακό σπίτι εξασφαλίζει την θέρμανση και ψύξη σχεδόν με μηδενικό κόστος, ενώ το όποιο κόστος εγκατάστασης καλύπτεται από την εξοικονόμηση σε λογαριασμούς ΔΕΗ και καυσίμων θέρμανσης. 

Οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές που μεταφέρουν θερμότητα από μία πηγή «χαμηλής θερμοκρασίας» προς μια δεξαμενή υψηλότερης θερμοκρασίας. Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί μια μορφή ενέργειας (συνήθως ηλεκτρική), για να μπορεί να πραγματοποιεί τη μεταφορά θερμικής ενέργειας.
Οι πιο διαδεδομένες αντλίες θερμότητας είναι οι αντλίες αέρος-νερού. Οι συγκεκριμένες αντλίες χρησιμοποιούν τη θερμική ενέργεια του εξωτερικού αέρα, απάγουν τη θερμοκρασία του αέρα, στη συνέχεια την αυξάνουν και τέλος την αποδίδουν στο νερό που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα. Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να έχουν συντελεστή απόδοσης COP (Coefficient of Performance) έως και 5, που σημαίνει ότι για κάθε 5 μονάδες θερμικής ενέργειας που παράγουν, χρειάζονται 1 μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αντλίες θερμότητας αέρος-νερού χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. 
  • Ενίσχυσε τους τοίχους και την στέγη σου με θερμομονωτικά υλικά (πχ βαφές)
Η εξωτερική θερμομόνωση και η θερμομόνωση της στέγης βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση εφαρμογής θερμομόνωσης είναι η ενεργειακή μελέτη από εξειδικευμένο μηχανικό, ενώ η επιλογή των υλικών εξαρτάται από τον τύπο της θερμομόνωσης που θα κριθεί ως ο πλέον κατάλληλος για το εκάστοτε κτίριο. Το κόστος για τη θερμομόνωση ενός κτιρίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και ποικίλει ανάλογα με τα τετραγωνικά, τη γεωγραφική περιοχή, την εποχή και το πάχος θερμομονωτικού υλικού. Μελέτες δείχνουν πως ισχυρή αναδρομική θερμομόνωση της τοιχοποιίας και του δώματος μπορεί να επιφέρει μείωση των ενεργειακών φορτίων κατά 60% καθώς και μείωση της κατανάλωσης περίπου στα 30 ευρώ/m2 το έτος.
  • Το φυσικό αέριο αποτελεί μια από τις πιο eco friendly και οικονομικές επιλογές που  διαθέτεις. Σε συνδυασμό με ενεργειακά κουφώματα πετυχαίνεις super θερμομόνωση!
Το φυσικό αέριο είναι μια «φυσική μορφή ενέργειας» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία και κάνει τέλεια καύση στις κατάλληλες συσκευές.
Το φυσικό αέριο αποτελεί το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Η τοποθέτηση αυτόνομου καυστήρα φυσικού αερίου, δεν εξοικονομεί χρήματα μόνο από την τιμή του καυσίμου αλλά και από τη ρύθμιση του καυστήρα ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες της κατοικίας (ανατολική πρόσοψη-ρετιρέ κλπ) ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο σε απόδοση/κόστος όφελος.