Ο κύριος Πάνος Αλεξανδρής Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SIELINE.

Το ηλιακό αερόθερμο SolarVenti τοποθετημένο σε τοίχο με νότιο προσανατολισμό αφαιρεί την υγρασία και προσθέτει θέρμανση

Τα ηλεκτρικά τζάκια Dimplex προσφέρουν καταρχήν ατμόσφαιρα και απίστευτο ρεαλισμό χωρίς ρύπους και ακαθαρσίες

Αντλία Θερμότητας ζεστού νερού Dimplex με τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης

Έξυπνη λύση τοπικού εξαερισμού Xpelair, που αφαιρεί αυτόματα τον χρησιμοποιημένο εσωτερικό αέρα – παράλληλα φέρνει φρέσκο φιλτρα-ρισμένο με οξυγόνο, διατηρώντας τη θερμοκρασία του χώρου σταθερή.

Με τους ηλεκτρικούς ταχυθερμοσίφωνες νέας γενιάς της Kospel, γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Το εξειδικευμένο τμήμα της SIELINE σχεδιάζει και μελετά συστήματα ηλιακής υποστήριξης θέρμανσης και ζεστού νερού.

Σύντομα η SIELINE θα κυκλοφορήσει ειδικό φυλλάδιο για τις Α/Θ τις οποίες επιλέξαμε σε συνεργασία με τον όμιλο GLEN DIMPLEX  για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Απλά... καλύτερα!

Διαβάστηκε από 2570 αναγνώστες -

Πόσο «ενεργειακά» μπορούμε να ζήσουμε; Ποια είναι η νέα τάση; Ο κύριος Πάνος Αλεξανδρής Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SIELINE μας δίνει τις απαντήσεις και μας ενημερώνει για όλα τα νέα προϊόντα Θέρμανσης-Ψύξης-Αερισμού και Ζεστού Νερού που οδηγούν σε οικονομία ενέργειας και χρημάτων.

 
Στο περιοδικό μας  «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», στο τεύχος του Σεπτεμβρίου στάθηκα στην παρουσίαση της εταιρείας σας  και μου κέντρισε την προσοχή η πρότασή σας «Απλά καλύτερα» . Τι θέλετε να πείτε με αυτή την πρόταση και σε ποιούς απευθύνεστε; 
Ευχαρίστως να σας πω:  Απευθυνόμαστε στους επαγγελματίες του χώρου αλλά και κυρίως στους  τελικούς χρήστες  που θέλουμε να γνωρίσουν τα προϊόντα μας και να τους πούμε ότι οι ανάγκες τους με την SIELINE θα ικανοποιηθούν  «Απλά καλύτερα»!. Και αυτό γιατί  έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν από την μεγάλη γκάμα των προϊόντων μας  πολλές και συμφέρουσες λύσεις όσον αφορά την Θέρμανση - Ψύξη - Αερισμό και Ζεστό Νερό ενός κτιρίου.
Εμείς επιλέγουμε τα προϊόντα για την ελληνική αγορά με βάση την χρησιμότητά τους προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον τις πραγματικές ανάγκες των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, ανάλογα με το είδος και την περιοχή που βρίσκεται το κτίριο. Δεύτερον βάση της οικονομικής κατάστασης  επιλέγουμε, από τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες που αποκλειστικά εκπροσωπούμε, τα προϊόντα που ικανοποιούν «Απλά καλύτερα» αυτές τις ανάγκες. Τα κριτήρια για την επιλογή πρέπει να είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών, η ποιότητα και η απόδοση καθώς επίσης σημασία δίνουμε στην ασφάλεια και στο design.
Η πρότασή μας αυτή απευθύνεται και στην κοινωνία  γενικότερα,  που μέλη της είναι και οι  πελάτες μας και τους λέμε «Απλά καλύτερα», διότι τα προϊόντα που προσφέρουμε εξοικονομούν ενέργεια,  μειώνουν τις δαπάνες του κράτους για την εισαγωγή πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων, προστατεύουν το περιβάλλον και αντλούν ενέργεια από αυτό.
Πιστεύω ότι το περιοδικό σας αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί για αυτό πρόθυμα ανταποκρίθηκα στην επιθυμία σας  για συζήτηση. 
Θα σας αναφέρω μερικές απλές περιπτώσεις για να γίνω κατανοητός: π.χ. το ηλιακό αερόθερμο. Στην Ελλάδα έχουμε τις περισσότερες εξοχικές κατοικίες σε σχέση με άλλες χώρες, που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστές. Σε αυτές τις κατοικίες δημιουργούνται σημαντικές φθορές από  την υγρασία και τη μούχλα τόσο στους τοίχους τα έπιπλα και στις συσκευές όσο και στον ίδιο αέρα που αναπνέουμε. Το ηλιακό αερόθερμο SolarVenti με το ενσωματωμένο φωτοβολταικό πάνελ που διαθέτει, λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα, αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου και προσφέρει θέρμανση, αφύγρανση,  εξαερισμό και μία υγιεινή ατμόσφαιρα με φρέσκο αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Είναι ένα μοναδικό προϊόν  χωρίς κανένα κόστος λειτουργίας με απόσβεση που γίνεται σε περίπου ένα χρόνο. 
Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι τα ηλεκτρικά τζάκια . Μόνο στην Αττική υπάρχουν πάνω από 300.000 κατοικίες που διαθέτουν τζάκι και δεν το χρησιμοποιούν. Η χρήση δε όλων των άλλων τζακιών δημιουργεί αρκετά προβλήματα τόσο μέσα στα σπίτια μας όσο και στο περιβάλλον γενικότερα. Είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και για αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Ήδη μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν πάρει μέτρα κατάργησης της χρήσης ξύλου ως καύσιμη ύλη στο τζάκι. Η DIMPLEX είναι πρωτοπόρος στον τομέα των ηλεκτρικών  τζακιών με 42 διπλώματα ευρεσιτεχνίας (όσον αφορά τη ρεαλιστική φλόγα, το design, τον τεχνικό σχεδιασμό κ.τ.λ.). H SIELINE για να αναδείξει έναν εναλλακτικό δρόμο ευαισθητοποίησης αλλά συγχρόνως και άνεσης με ένα μόνο τηλεφώνημα παραδίδει το ηλεκτρικό τζάκι σε πελάτες εντός Αττικής, το εντοιχίζει και το θέτει σε λειτουργία.  Έτσι ο πελάτης βιώνει άμεσα μία μοναδική ατμόσφαιρα, θαλπωρή, στολίζει τον χώρο του, έχει επιπλέον θέρμανση, αλλά παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία του. Την διαδικασία αυτή μπορείτε να την δείτε και στην ιστοσελίδα μας www.sieline.gr.

Με βρίσκετε σύμφωνη με τις αντιλήψεις σας όσον αφορά τα μη ενεργοβόρα προϊόντα και την προστασία του περιβάλλοντος. Πείτε μου όμως πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτές σας οι ενέργειες για να πραγματοποιηθούν; 
Bασικά εάν αγαπάει κανείς αυτό που κάνει και εάν το κάνει με επαγγελματισμό και σκεπτόμενος το κοινωνικό σύνολο είναι εύκολο. Πρέπει επίσης να θέτει στόχους εφικτούς, να προσφέρει χρήσιμα, ποιοτικά, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που να διαμορφώνουν διαχρονικές σχέσεις εμπιστοσύνης.
Για το να πετύχει αυτό χρειάζεται σωστούς και καλά εκπαιδευμένους συνεργάτες να έχει αποκλειστικότητα προϊόντων και προσανατολισμό στις ανάγκες της αγοράς.
Εμείς πριν ξεκινήσουμε την διάθεση ένα προϊόντος κάνουμε πρώτα έρευνα αγοράς, μελετάμε τις ιδιαιτερότητες αυτής και τέλος το τεστάρουμε για να δούμε εάν αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες της.
Οι ανάγκες δημιουργούνται τώρα κυρίως στην  ανακαίνιση, αναπαλαίωση, στην αντικατάσταση παλαιών συσκευών και λιγότερο στην νέα κατοικία. Εμείς  μελετάμε για αυτές τις ανάγκες των νέων κατηγοριών. Αυτή είναι η δύσκολη περίπτωση για τη οποία ευχαρίστως εργαζόμαστε και ξεχωρίζουμε.
Μόνο με τέτοιες ενέργειες μπορεί κανείς να επιβιώσει διαχρονικά και με επιτυχία. Εμείς στη SIELINE δεν παραμένουμε θεατές στις εξελίξεις που συντελούνται. Απλά πρωταγωνιστούμε!

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις Α/Θ και η SIELINE τις παρουσιάζει στο έντυπο στην 1η σειρά με το Νούμερο 1. Έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία αυτές για εσάς;
Σωστή η παρατήρηση σας. Πρέπει να ξέρετε ότι οι Α/Θ της DIMPLEX που αποκλειστικά εκπροσωπούμε στην Ελλάδα και Κύπρο παράγονται ακόμα στο ίδιο εργοστάσιο της SIEMENS εδώ και 40 χρόνια. Το εργοστάσιο αυτό εξαγοράστηκε από τον όμιλο GLEN DIMPLEX. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει μπορεί να δώσει καινοτόμες και συμφέρουσες λύσεις και έτσι επάξια το εργοστάσιο αυτό πρωτοπορεί με τα προϊόντα του στην διεθνή αγορά.
Στην Ελλάδα οι Α/Θ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση CLIMATHERM  το έτος 2002 από τη SIELINE. Πρώτοι εμείς τις τοποθετήσαμε και τις εισαγάγαμε στην αγορά με επιτυχία.  Σήμερα διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα από Αντλίες Θερμότητας: Αέρος –Νερού, Νερού-Νερού, Εδάφους- Νερού (γεωθερμία), Ζεστού Νερού Χρήσης και παρέχουμε συμφέρουσες λύσεις για όλες τις ανάγκες και τις  κατηγορίες από 5 έως 180 kW.
Σύντομα η SIELINE θα κυκλοφορήσει ειδικό φυλλάδιο για τις Α/Θ τις οποίες επιλέξαμε σε συνεργασία με τον όμιλο GLEN DIMPLEX  για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Το έντυπο  αυτό θα περιλαμβάνει και θα δίνει πληροφορίες και για τα νέα μας προϊόντα της εταιρείας XPELAIR για τοπικό και κεντρικό εξαερισμό. 
Για να απαντήσω λοιπόν στην σωστή σας παρατήρηση, οι Αντλίες Θερμότητας για εμάς έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελούν την πιο σύγχρονη τεχνολογία για την θέρμανση και ψύξη ενός κτιρίου και φυσικά επειδή νιώθουμε σίγουροι για την ποιοτική ανωτερότητα της DIMPLEX 

Αναφέρατε τον εξαερισμό  και βλέπω ότι και στο έντυπο σας έχετε μια ειδική κατηγορία  Αερισμός – Εξαερισμός. Υπάρχουν νέες ανάγκες ακόμα και στην Ελλάδα;  
Είναι έτσι όπως το αναφέρετε. Η μεγάλη και άναρχη θα έλεγα ανοικοδόμηση έγινε στην Ελλάδα πριν από 30-40 χρόνια όπου ο αερισμός γινόταν κυρίως στους  χώρους  της κουζίνας και του λουτρού. Τα τελευταία χρόνια όμως λόγω των αλλαγών στην δόμηση και λόγω της ανάγκης μείωσης των λειτουργικών εξόδων τα κτίρια μας μονώθηκαν καλύτερα (π.χ με θερμομόνωση και νέας τεχνολογίας κουφωμάτων/υαλοπινάκων). Έτσι αποκτήσαμε καλύτερη ενεργειακή απόδοση στα κτίριά μας, δημιουργήσαμε όμως ένα μεγαλύτερο πρόβλημα με άρρωστους εσωτερικούς χώρους που δεν αναπνέουν φυσικά. Αυτό σημαίνει αύξηση της εσωτερικής υγρασίας, μούχλας, μικροοργανισμών και μικροσωματιδίων από την μόλυνση του εξωτερικού αέρα που παγιδεύονται μέσα στα κτίριά μας λόγω του μη σωστού αερισμού.
Έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα αέρα είναι 2 με 5 φορές χειρότερη στους εσωτερικούς χώρους (που διαμένουμε τουλάχιστον το 90% του χρόνου μας) από ότι στους εξωτερικούς. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλύπτει ότι πάνω από το 80% των κατοίκων των μεγάλων πόλεων είναι εκτεθειμένοι σε βλαβερές ρυπογόνες ουσίες και ότι περίπου 11,6% των θανάτων  παγκοσμίως συνδέονται με την εσωτερική ή εξωτερική μόλυνση του αέρα. 
Η λύση του προβλήματος είναι η σωστή ανανέωση του χρησιμοποιημένου και συχνά  μολυσμένου εσωτερικού αέρα με τον εξωτερικό φρέσκο και φιλτραρισμένο.  Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρείται η επιθυμητή θερμοκρασία του κτιρίου ανάλογα με την εποχή χωρίς ενεργειακές απώλειες καθώς και να ελέγχουμε την εσωτερική υγρασία. 
Το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί άριστα με τα προϊόντα της XPELAIR που εκπροσωπούμε. Η  XPELAIR είναι μέλος του ομίλου GLEN DIMPLEX και είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες παγκοσμίως στην ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων αερισμού - εξαερισμού. 
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, βάζοντας ένα σύστημα μηχανικού εξαερισμού της XRELAIR, το χειμώνα με εξωτερική θερμοκρασία 100C και εσωτερική 220C μπορούμε αρχικά να βγάλουμε τον χρησιμοποιημένο και πιθανώς μολυσμένο εσωτερικό αέρα, καθώς επίσης και την υγρασία του χώρου και ταυτόχρονα να βάλουμε μέσα φρέσκο με οξυγόνο αέρα. Η όλη διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει αυτόματα με εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι 92%! (δηλαδή η απώλεια θερμοκρασίας θα είναι μόνο 1-1,50C!). Έτσι μειώνουμε κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου και φέρνουμε μία υγιεινή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό.  

Είπατε ότι η προσπάθειά σας είναι να βρίσκετε χρήσιμα προϊόντα για να ικανοποιούνται καλύτερα  οι ανάγκες της αγοράς προσφέροντας συμφέρουσες λύσεις . Με ποια άλλα προϊόντα σας επιτυγχάνεται αυτή η προσπάθεια;
Έτσι είναι και φυσικά πρέπει να μάθουμε τώρα να εξοικονομούμε χρήματα που τα εισοδήματά μας μειώνονται συνεχώς αλλά οι ανάγκες για θέρμανση και ζεστό νερό παραμένουν ίδιες. Είναι πολύ σημαντικό βέβαια να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μία μαγική λύση για όλες τις περιπτώσεις. Κάθε προϊόν μας βρίσκει την τέλεια λύση σε διαφορετικές περιπτώσεις αναγκών - αυτή για εμάς είναι η χρησιμότητα. Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικές περιπτώσεις. 
α.) Όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι το νερό κοστίζει και ότι στο προσεχές μέλλον η έλλειψή του θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στην ανθρωπότητα. Με τους ηλεκτρικούς ταχυθερμοσίφωνες και τους ηλεκτρικούς λέβητες της KOSPEL, που συνεργαζόμαστε τελευταία και κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα.
• Μειώνεται σημαντικά η αναγκαία ποσότητα ζεστού νερού και η απαιτούμενη ενέργεια.
• Ο δε συνδυασμός ηλεκτρικών λεβήτων και ταχυθερμοσιφώνων είναι μία οικονομική αγορά με εύκολη εγκατάσταση για μικρά σπίτια  για θέρμανση και ζεστό νερό στις επιθυμητές θερμοκρασίες. 
β.) Ένα πολύ γνωστό προϊόν με μεγάλη διείσδυση στην ελληνική αγορά, αλλά δυστυχώς χωρίς καμία υποστήριξη από την πολιτεία είναι οι ηλιακοί  θερμοσίφωνες.
Η εξοικονόμηση ενέργειας για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση των δαπανών της πολιτείας για εισαγωγή πετρελαίου για αυτόν το σκοπό είναι επίσης γνωστά. Η SIELINE συνεχίζει την παραγωγή ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα με την γερμανική τεχνολογία της SIEMENS και την εξελίσσουμε ποιοτικά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό με σημαντική παρουσία. Σεβαστήκαμε το ελληνικό λευκό χρώμα κυρίως για τα νησιά μας, λάβαμε υπόψη τους αέρηδες και την αισθητική του τοπίου και κατασκευάσαμε μία επιπλέον σειρά ηλιακών  θερμοσιφώνων χρώματος λευκού και με ανώτερο ύψος 135cm.
γ.) Χρήσιμα προϊόντα που βρίσκουν αρκετές εφαρμογές είναι και αυτά της "Θέρμανσης χωρίς πετρέλαιο" όπως η ηλεκτρική ενδοδαπέδια. Τα συστήματα αυτά ανοίγουν νέες προοπτικές για ποιοτικώς καλύτερη θέρμανση, με εξοικονόμηση χώρου, λειτουργικών και συντήρησης και βρίσκουν εφαρμογή ακόμα και σε μεμονωμένους χώρους  όπως τα γραφεία ή μπάνια. Ένα άλλο γνωστό και παρεξηγημένο προϊόν μας είναι οι Θερμοσυσσωρευτές που όλοι γνωρίζουμε την οικονομική του λειτουργία αξιοποιώντας το νυχτερινό τιμολόγιο. Τώρα τελευταία παρουσιάζει μεγάλη αύξηση των πωλήσεων μας λόγω και των αντικαταστάσεων παλαιών ύστερα από 30 χρόνια λειτουργίας. Τέλος ένας ποιοτικός θερμοπομπός μπορεί να καλύψει ανάγκες θέρμανσης ενός πολύ μικρού χώρου ή κάποιου εξοχικού οικονομικά και χωρίς προβλήματα συντήρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν περισσότερα από την ιστοσελίδα μας και την τεχνική μας υπηρεσία.

Τελειώνοντας κ. Αλεξανδρή και πριν σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε και για αυτά που μας είπατε, πείτε μας εάν βλέπετε τομείς της οικονομίας στην Ελλάδα που θα έχουν κάποια ανάπτυξη και ποια είναι η άποψή σας για το μέλλον του κλάδου σας. 
Εάν παραδεχτούμε ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό διαπρέπουν και ασχολούνται με όλους τους κλάδους τότε μπορούμε να πούμε ότι εφόσον έχουμε ένα καλό «οικόπεδο»  όπως λέμε, θα μπορούσε και στην Ελλάδα για έναν ακόμα λόγο να αναπτυχθούν πολλοί κλάδοι της οικονομίας. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται η σωστή κρατική μέριμνα και υποστήριξη η οποία δεν βλέπω να έρχεται σύντομα. Πρέπει όμως να πω ότι στον τουριστικό και στον αγροτικό τομέα τα πράγματα πάνε καλύτερα και κατά την γνώμη μου αυτοί οι δύο τομείς έχουν περιθώρια να αναπτυχθούν περισσότερο. Ο τουρισμός μας θα πρέπει να επιμηκύνει την σεζόν εάν θέλει να  αναπτυχθεί και αναγκαστικά θα χρειαστεί περισσότερη θέρμανση, σωστό αερισμό και κυρίως άφθονο ζεστό νερό με όσο το δυνατόν λιγότερα λειτουργικά έξοδα.
Η SIELINE είναι ήδη μπροστά σε αυτόν τον τομέα,  ενημερώνουμε τόσο τις τουριστικές όσο και τις κατασκευαστικές εταιρείες με ειδικές  μελέτες για τα οφέλη που θα έχουν τόσο από την εξοικονόμηση δαπανών όσο και από τους ευαισθητοποιημένους πελάτες  εάν εφάρμοζαν ηλιακά θερμικά συστήματα για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και υποστήριξη θέρμανσης. Η απόσβεση αυτών  των project δεν υπερβαίνει τα 3 -4 χρόνια ανάλογα με τον αριθμό των δωματίων και την χρήση. 
Όπως καταλαβαίνετε από όλες τις παραπάνω αναφορές μου οι λύσεις που δίνουμε για τον κλάδο μας είναι μόνο ηλεκτρικές και ηλιακές! Προωθούμε λύσεις απαλλαγής από τα ορυκτά καύσιμα, εξοικονόμησης ενέργειας, με ταυτόχρονη μέριμνα στην υγεία μας. Όπως βλέπουμε και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια, ενισχύοντας τις ΑΠΕ και προωθώντας προγράμματα όπως αυτά του Net Metering για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Το Net Metering είναι ένα απλό και ξεκάθαρο πρόγραμμα, συμψηφίζεται μόνο η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, ζεστό νερό), δεν συμψηφίζεται ούτε πετρέλαιο ούτε φυσικό αέριο. Φανταστείτε επίσης πόσο καλύτερη θα ήταν η ποιότητα ζωή μας στις πόλεις  χωρίς ορυκτά καύσιμα για θέρμανση και με ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς. Το μέλλον για εμάς είναι ηλεκτρικό και ηλιακό!
Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνετε, έστω και επιγραμματικά, να αναφερθώ στην SIELINE και να πω στους αναγνώστες σας ότι μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας «Απλά καλύτερα»!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ