Η σειρά αποστραγγιστικών στοιχείων Floradrain®, διαφοροποίησε τα δεδομένα κατασκευής φυτεμένων δωμάτων στα κτίρια.

Η τεχνολογία πράσινων δωμάτων ZinCo εφαρμόστηκε το 1977 σε Δημοτικό Κτίριο στο Esslingen.

Το πράσινο δώμα στο Νέο Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη.

Φυτεμένο δώμα σε μεγάλη κλίση στο κτίριο Shop & Trade στην Αθήνα.

Η μετατροπή του εγκαταλελειμμένου εναέριου σιδηροδρομικού δικτύου στη Νέας Υόρκη σε γραμμικό πάρκο, έγινε με τη χρήση της τεχνολογίας ZinCo.

Το βιοκλιματικό κτίριο γραφείων της Cosmote στην Παιανία, με πράσινο δώμα ημιεντατικού και εντατικού τύπου, επιφάνειας 8,000 τμ.

Βιώσιμες πόλεις

Διαβάστηκε από 16854 αναγνώστες -

Η πλέον σύγχρονη και εξειδικευμένη τεχνολογία για την κατασκευή φυτεμένων δωμάτων, οδηγεί σε ολοκληρωμένες εφαρμογές για βιώσιμες πόλεις.

 
Η egreen σε συνεργασία με την ZinCo, πρωτοπορούν στη σύγχρονη τεχνολογία για την κατασκευή και συντήρηση φυτεμένων δωμάτων για περισσότερα από 40 χρόνια. 
Οι Ελληνικές Επιχειρήσεις Εισαγωγών Εξαγωγών ΕΠΕ–egreen ιδρύθηκαν το 1972, με προσανατολισμό στα αυτοματοποιημένα συστήματα άρδευσης, στις τεχνολογίες περιβάλλοντος και ενέργειας για την αξιοποίηση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Την ίδια περίοδο η ZinCo στρέφει το πεδίο έρευνας και ανάπτυξής της, στις πράσινες καινοτόμες τεχνικές για την αξιοποίηση και μετατροπή των οροφών των κτιρίων σε πράσινα δώματα.
 
Αποστραγγιστικά Floradrain
 
Μετά από έρευνα και δοκιμαστικές εφαρμογές, το 1978 παρουσιάζεται στην ευρωπαϊκή αγορά, η σειρά αποστραγγιστικών στοιχείων Floradrain®, η οποία διαφοροποιεί τα δεδομένα κατασκευής φυτεμένων δωμάτων στα κτίρια. Η σειρά ZinCo Floradrain® είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει προστασία, βέλτιστη απορροή και αποθήκευση νερού καθώς και τον απαραίτητο αερισμό για την ανάπτυξη πρασίνου στα κτίρια, παρέχοντας ελαφριά υποδομή και αντικαθιστώντας βαριά αδρανή υλικά όπως το χαλίκι. Διαδοχικά παρουσιάζονται τα εξειδικευμένα συστήματα υποδομής Elastodrain® (1992), Fallnet® (1998), Aquatec® (2014), τα οποία ανταποκρίνονται  τις ιδιαίτερες κατασκευαστικές απαιτήσεις (υψηλή αντοχή σε θλίψη, φόρτιση, συνθήκες ασφάλειας, βέλτιστη υδατοϊκανότητα). Η τεχνολογία πράσινων δωμάτων ZinCo εφαρμόζεται το 1977 σε Δημοτικό Κτίριο στο Esslingen. 
H egreen εφαρμόζει τεχνολογία φυτεμένου δώματος το 1980 στην κατασκευή της Πλατείας Κλαύθμωνος πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, όπου οργανώνονται εκτενείς χώροι πρασίνου με δένδρα και θάμνους, που διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο τοπίο μέχρι και σήμερα. 
Η ολοκληρωμένη τεχνολογία φυτεμένων δωμάτων ZinCo αναπτύσσεται διεθνώς, και τα πράσινα δώματα καλύπτουν τις οροφές των κτιρίων, υποστηρίζοντας τη νέα τάση στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική και αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση  του φαινομένου της «αστικής θερμικής νησίδας». Τα πολυεπίπεδα συστήματα υποδομής πράσινων δωμάτων 
egreen_ZinCo διασφαλίζουν τη βέλτιστη περιβαλλοντική και ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης LEED, BREΕAM. Τα ολοκληρωμένα συστήματα υποδομής φυτεμένων δωμάτων περιλαμβάνουν μεμβράνες αντιρριζικής προστασίας, αποστραγγιστικά στοιχεία, διηθητικά φίλτρα, μηχανικά υποστρώματα ανάπτυξης, φρεάτια αποστράγγισης, διαχωριστικά στοιχεία καθώς και εξειδικευμένα συμπληρωματικά υλικά, για να καλύψουν τις πλέον απαιτητικές κατασκευές σε κάθε τύπο στέγης-δώματος.
 
Η τεχνολογία egreen ZinCo® στην πράξη
 
Η τεχνολογία egreen ZinCo εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1999 με απόλυτη επιτυχία σε πολλαπλές εφαρμογές φυτεμένων δωμάτων. Το 2009, στο Νέο Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη, υλοποείται το πρώτο πράσινο δώμα εκτατικού τύπου με υποδομή μόλις 10 εκατοστών, από τους αρχιτέκτονες Πρόδρομο Νικηφορίδη και Bernard Cuomo. 
Το πράσινο δώμα στο Νέο Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη.
Στο κτίριο Shop & Trade στην Αθήνα οι αρχιτέκτονες Κοκκίνου-Κούρκουλας δημιουργούν φυτεμένο δώμα σε μεγάλη κλίση.
Οι ίδιοι αρχιτέκτονες, σχεδιάζουν το βιοκλιματικό κτίριο γραφείων της Cosmote στην Παιανία το 2012, με πράσινο δώμα ημιεντατικού και εντατικού τύπου, επιφάνειας 8,000 τμ. Στο πράσινο δώμα δημιουργείται ένας κήπος με αρωματικά μεσογειακά φυτά και ειδική διαδρομή για περίπατο ή τρέξιμο από σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.
Το κτίριο γραφείων της Cosmote είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα, που πιστοποιήθηκε με την διάκριση Gold, σύμφωνα με το πρότυπο περιβαλλοντικής και ενεργειακής αξιολόγησης LEED. 
Μεταξύ των πρότυπων, διεθνώς αναγνωρισμένων έργων με την τεχνολογία ZinCo είναι το High Line Park, η μετατροπή του εγκαταλελειμμένου εναέριου σιδηροδρομικού δικτύου στη Νέας Υόρκη σε γραμμικό πάρκο, και το California Academy of Sciences.
Η μετατροπή του εγκαταλελειμμένου εναέριου σιδηροδρομικού δικτύου στη Νέας Υόρκη σε γραμμικό πάρκο, έγινε με τη χρήση της τεχνολογίας ZinCo.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σύμφωνα με τη μελέτη Renzo Piano Building Workshop. Το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», περιλαμβάνει την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη και ένα πρότυπο μεσογειακό πάρκο. Στις οροφές των κτιριών έχει εφαρμοστεί ολοκληρωμένη τεχνολογία φυτεμενων δωμάτων egreen ZinCo, που καλύπτει όλους τους τύπους πράσινων δωμάτων.
 
«Σφραγίδες» πιστοποίησης
 
Τα συστήματα υποδομής φυτεμένου δώματος egreen_ZinCo είναι πιστοποιημένα από τον EOTA European Organization for Technical Assessment σύμφωνα με την έγκριση ΕΤΑ 13/0668 και πληρούν τα προηγμένα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές (FLL Guidelines, CE Marking). 
 
Ειδική σειρά υλικών Nature Line
Ηegreen ZinCo καινοτομεί και παρουσιάζει το 2014 την σειρά Nature Line, μια ειδική σειρά υλικών για φυτεμένα δώματα από ανανεώσιμες πρώτες ύλες – βιοπλαστικά.  
Η ολοκληρωμένη τεχνολογία πράσινων δωμάτων λειτουργεί ως προστατευτική στρώση έναντι των θερμοκρασιακών διακυμάνσεων του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυξάνει τη θερμοχωρητικότητα των οροφών των κτιρίων, βελτιώνει τη θερμική άνεση στο εσωτερικό τους, μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση ψύξης και θέρμανσης. Παράλληλα, προσφέρει δυνατότητα δημιουργίας νέων λειτουργικών χώρων ανάπαυλας και αναψυχής στο αστικό περιβάλλον.       
Με σεβασμό στο περιβάλλον, και εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή φυτεμένων δωμάτων για περισσότερο από 40 χρόνια, η egreen δίνει λύσεις με καινοτόμα, αξιόπιστα και δοκιμασμένα συστήματα υποδομής πράσινων δωμάτων για τις μεσογειακές κλιματικές συνθήκες.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ