Δώσε Α(+++)πόδοση στις λευκές συσκευές σου

17.385 επισκέψεις στο άρθρο

Το 67,3% της ενέργειας που καταναλώνεις οφείλεται στις οικιακές συσκευές, είναι απαραίτητο λοιπόν, να μάθεις τα «μυστικά» της καθεμιάς και να επιλέξεις αυτή που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες!

Τα περισσότερα νοικοκυριά προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, εξοικονομώντας χρήματα για να καλύψουν και άλλες καθημερινές ανάγκες του νοικοκυριού.
  • Όπως διαλέγεις ένα ρούχο που σου ταιριάζει, έτσι μπορείς να διαλέξεις την ηλεκτρική συσκευή που προσαρμόζεται στις δικιές σου ανάγκες! Μελέτα τις ανάγκες σου και επέλεξε την σωστή συσκευή
Τόσο το κόστος λειτουργίας όσο και το κόστος αγοράς είναι παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογίζονται κατά την αγορά μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής προκειμένου να γίνει η πλέον συμφέρουσα επιλογή. Όσο περισσότερες οι ώρες λειτουργίας μιας συσκευής τόσο πιο καθοριστικό είναι το κόστος λειτουργίας κατά την επιλογή της. Έτσι, στην περίπτωση μιας ψυκτικής συσκευής, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η επιλογή μιας ενεργειακά πιο αποδοτικής συσκευής κρίνεται απαραίτητη. Επίσης, στην περίπτωση μιας πολυμελούς οικογένειας, η οποία έχει αυξημένες ανάγκες, η επιλογή ενός ενεργειακά πιο αποδοτικού πλυντηρίου ρούχων και πλυντηρίου πιάτων κρίνεται απαραίτητη. Η αντικατάσταση μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής με μία κατάλληλου μεγέθους ενεργειακά πιο αποδοτική, είναι πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενη εφόσον η επιλογή βασιστεί σε σωστά κριτήρια. Η απόσβεση του κόστους αγοράς είναι τόσο γρηγορότερη όσο μικρότερο είναι το κόστος λειτουργίας της συσκευής.
 
Ο καταναλωτής θα πρέπει να μελετήσει τις ανάγκες του νοικοκυριού του ώστε να επιλέξει συσκευές κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών. Μπορεί να χρησιμοποιήσει  τη νέα ενεργειακή ετικέτα σαν ένα εργαλείο για την επιλογή οικονομικότερων και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
ή ακόμα,  μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια των πωλητών στα καταστήματα λιανικής προκειμένου να επιλέξει σωστά μεταξύ διαφορετικών προϊόντων.
 
Ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι τελικά ένας κερδισμένος καταναλωτής. Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην τσέπη του όσο και στο περιβάλλον, καθώς θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.
  • Το 67% της ενέργειας που καταναλώνεις στο σπίτι σου προέρχεται από τις οικιακές συσκευές. Προτίμησε υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις μπορούν και φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά είναι σημαντική ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι το 67,3% της ενέργειας που καταναλώνεται οφείλεται στις βασικές οικιακές συσκευές που όλοι χρησιμοποιούμε.
Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένα νοικοκυριό μπορεί να μειωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:
- τη σωστή χρήση και συντήρηση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
- τη λειτουργία των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε περιόδους με μειωμένο κόστος ενέργειας (π.χ. κατά τις νυχτερινές ώρες)
- την αντικατάσταση παλαιών ή/και ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με νέες ενεργειακά πιο αποδοτικές.
Ο τελευταίος τρόπος αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική τα τελευταία χρόνια, καθώς οι λευκές συσκευές που ανήκουν στις υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις μπορούν και φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης του κόστους χρήσης – και, επομένως, στο κόστος του λογαριασμού του ηλεκτρικού. 
Κάποιες από τις πλέον αποδοτικές λευκές συσκευές αυτής της κατηγορίας μπορούν να εξασφαλίσουν μείωση της κατανάλωσης έως και 80%! 
  • Το Α και το Ω πλέον βρίσκεται στις ενεργειακές ετικέτες, συμβουλεύσου τες για να δεις πόση ενέργεια σπαταλάς
Η κατανάλωση ενέργειας στην κουζίνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη νέα ενεργειακή ετικέτα: 
(α) έχουν προστεθεί τρεις νέες τάξεις υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης: A+, A++ και A+++, 
(β) έχουν καταργηθεί οι τάξεις χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης (G, F και E αντίστοιχα), 
(γ) η κατάταξη των συσκευών έχει γίνει σύμφωνα με μία εγκυρότερη εκτίμηση της ετήσιας χρήσης τους από ένα νοικοκυριό, 
(δ) έχουν περιληφθεί νέες πληροφορίες (π.χ. στοιχεία για την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων), 
(ε) οι πληροφορίες είναι απλούστερες και παρουσιάζονται με τη βοήθεια εικόνων. 
 
Οι πρόσφατες απαιτήσεις που έχει επιβάλει ο οικολογικός σχεδιασμός για τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές έχουν συνεκτιμηθεί στη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής ετικέτας.
 
  • Δες τα “μυστικά” της κάθε συσκευής ώστε να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας στο νοικοκυριό σου
Ακολουθώντας απλές καθημερινές συμβουλές για τη σωστή χρήση, συντήρηση και λειτουργία των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, ένας καταναλωτής μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο νοικοκυριό του κατά 15-20% τουλάχιστον. Κάθε συσκευή, άλλωστε, κρύβει τα δικά της «μυστικά» χρήσης, προκειμένου να μειώσει την κατανάλωσή της σε ενέργεια. 

Ψυγεία, καταψύκτες, ψυγειοκαταψύκτες
- τοποθέτηση της συσκευής σε κατάλληλο σημείο της κουζίνας, μακριά από πηγές θερμότητας (π.χ. φούρνο ή θερμαντικά σώματα), καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%
- τοποθέτηση της πλάτης της συσκευής σε απόσταση 5-10 εκ. από τον τοίχο
- τακτικό ξεσκόνισμα των σωληνώσεων (πλέγμα) στη πίσω πλευρά της συσκευής.
- ελαχιστοποίηση του άσκοπου ανοίγματος της πόρτας
- τακτική απόψυξη στις συσκευές που δε διαθέτουν λειτουργία αυτόματης απόψυξης, καθώς πάχος πάγου 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%
- σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη
- περιοδική αλλαγή του λάστιχου της πόρτας
- κατά περιόδους μεγάλης απουσίας η συσκευή θα πρέπει βγαίνει από την πρίζα.
 
Πλυντήρια ρούχων/πιάτων
- σωστή εγκατάσταση και συντήρηση
- χρήση κατάλληλου προγράμματος (όχι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες)
- χρήση απορρυπαντικών μέγιστης αποδοτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες
- διατήρηση του φίλτρου σε καθαρή κατάσταση και έλεγχος του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
 
Ηλεκτρικές κουζίνες/φούρνοι
- χρήση σκευών ίδιας διαμέτρου με τις εστίες της κουζίνας, για μικρότερες απώλειες θερμότητας
- όχι στη χρήση μεγαλύτερης ποσότητας νερού για βράσιμο από αυτήν που πραγματικά χρειάζεται
- κλείσιμο της εστίας ή του φούρνου της κουζίνας λίγο πριν να τελειώσει το μαγείρεμα για την πλήρη εκμετάλλευση της παραγόμενης θερμότητας.
- χρήση ζεστού αέρα στον φούρνο αντί για από προθέρμανση.
 
Μήπως κάθεσαι με ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου για να διαλέξεις τι θα φας;
Τι ενεργειακής κλάσης είναι ο φούρνος σου;