Έξυπνα μυστικά για να μειώσεις το ρεύμα!

Έξυπνα μυστικά για να μειώσεις το ρεύμα!

Έξυπνα μυστικά για να μειώσεις το ρεύμα!

  • Έξυπνα μυστικά για να μειώσεις το ρεύμα!
  • Έξυπνα μυστικά για να μειώσεις το ρεύμα!
  • Έξυπνα μυστικά για να μειώσεις το ρεύμα!

Έξυπνα μυστικά για να μειώσεις το ρεύμα!

20.872 επισκέψεις στο άρθρο (01/10/2023)

Μάθε τρόπους εξοικονόμησης με τις λευκές συσκευές, εμπιστεύσου την Ενεργειακή Σήμανση, αντικατέστησε τις λάμπες με LED και αναζήτησε τις συσκευές που θα σε οδηγήσουν σε μείωση εξόδων!

GRUNDFOS

    Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »

  • Ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι τελικά κερδισμένος! Μελέτησε τις ανάγκες σου και επίλεξε τις έξυπνες λευκές συσκευές που θα τις καλύπτουν.
Τόσο το κόστος λειτουργίας όσο και το κόστος αγοράς είναι παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογίζονται κατά την αγορά μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής προκειμένου να κάνεις την πλέον συμφέρουσα επιλογή. Όσο περισσότερες οι ώρες λειτουργίας μιας συσκευής τόσο πιο καθοριστικό είναι το κόστος λειτουργίας κατά την επιλογή της. Έτσι, στην περίπτωση μιας ψυκτικής συσκευής, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η επιλογή μιας ενεργειακά πιο αποδοτικής συσκευής κρίνεται απαραίτητη. Επίσης, στην περίπτωση μιας πολυμελούς οικογένειας, η οποία έχει αυξημένες ανάγκες, η επιλογή ενός ενεργειακά πιο αποδοτικού πλυντηρίου ρούχων και πλυντηρίου πιάτων κρίνεται απαραίτητη. Η αντικατάσταση μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής με μία κατάλληλου μεγέθους ενεργειακά πιο αποδοτική, είναι πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενη εφόσον η επιλογή βασιστεί σε σωστά κριτήρια. Η απόσβεση του κόστους αγοράς είναι τόσο γρηγορότερη όσο μικρότερο είναι το κόστος λειτουργίας της συσκευής.
 
Ο καταναλωτής θα πρέπει να μελετήσει τις ανάγκες του νοικοκυριού του, ώστε να επιλέξει συσκευές κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών. Μπορεί να χρησιμοποιήσει  τη νέα ενεργειακή ετικέτα σαν ένα εργαλείο για την επιλογή οικονομικότερων και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
ή ακόμα,  μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια των πωλητών στα καταστήματα λιανικής προκειμένου να επιλέξει σωστά μεταξύ διαφορετικών προϊόντων.
 
Ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι τελικά ένας κερδισμένος καταναλωτής. Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην τσέπη του όσο και στο περιβάλλον, καθώς θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Μάθε πρακτικούς τρόπους για να εξοικονομήσεις ενέργεια
  • Συμβουλεύσου τις ενεργειακές ετικέτες για να δεις πόση ενέργεια σπαταλάς
Σύμφωνα με τον κανονισμό 2011/626/ΕΕ που συμπληρώνει την οδηγία 2010/30/ΕΕ, τα κλιματιστικά συστήματα ταξινομούνται σε κλάσεις ενεργειακής απόδοσης με βάση ένα νέο σύστημα ενεργειακής σήμανσης το οποίο εισάγει τρεις νέες κλάσεις: Α+, Α++, Α+++.

Οι αναθεωρήσεις στα σημεία μέτρησης και τους υπολογισμούς του εποχικού βαθμού ενεργειακής απόδοσης (SEER) και του εποχικού συντελεστή απόδοσης (SCOP) επέφεραν αλλαγές στον τρόπο ταξινόμησης των κλιματιστικών συστημάτων σε κλάσεις ενεργειακής απόδοσης.
  • Εξοικονόμησε από τα φώτα! Για όλα τα είδη λαμπτήρων υπάρχει πλήρης αντιστοιχία με κάποιο LED.
Σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, ο λογαριασμός ΔΕΗ. Η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας, αλλά κυρίως η αύξηση στους συντελεστές των κυμαινόμενων χρεώσεων, συντελούν στην αύξηση του τελικού λογαριασμού. 
 
Ένα σημαντικό σημείο που συνήθως δεν προσέχουμε, είναι οι κυμαινόμενες χρεώσεις, που αφορούν στη χρήση του δικτύου, σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στο ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων κ.λπ. 
Οι χρεώσεις αυτές γίνονται με βάση συντελεστές, σε σχέση με το σύνολο των kWh που έχουν καταναλωθεί. 
 
Καταλαβαίνουμε λοιπόν εύκολα, ότι για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους λογαριασμούς ΔΕΗ, πρέπει να μειώσουμε σημαντικά και σε μόνιμη βάση τις kWh που καταναλώνουμε. 
Μία από τις κυριότερες κατηγορίες κατανάλωσης ενέργειας, στην οποία δυστυχώς δεν δίνουμε τη βαρύτητα που πρέπει, είναι ο φωτισμός. 
 
Η κατανάλωση ενέργειας σε αυτό τον τομέα ενός κτιρίου ανέρχεται περίπου στο 20-30% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού. 
Η εξοικονόμηση ενέργειας από το φωτισμό αποτελεί, επομένως, σημαντική παράμετρο στη συνολική προσπάθεια για μειωμένα έξοδα. 
 
Εύλογα δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά με το φωτισμό: ποιους λαμπτήρες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας, στα γραφεία, στα καταστήματα, με τι κριτήρια θα πρέπει να τους επιλέγουμε, τι τελικά θα πετύχουμε, κ.λπ. με τις λάμπες LED, αποδεδειγμένα μειώνεις την κατανάλωση ενέργειας. 
  • Οι αισθητήρες φωτισμού και οι χρονοδιακόπτες είναι συσκευές που μπορούν να σε οδηγήσουν σε αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας. 
Αισθητήρες φωτισμού: Οι αισθητήρες φωτισμού χρησιμοποιούνται για την αυτόματη απενεργοποίηση του λαμπτήρα όταν πλέον ο φυσικός φωτισμός επαρκεί. 
Αισθητήρες παρουσίας: Οι αισθητήρες παρουσίας μπορούν να αντιληφθούν πότε υπάρχει στον χώρο ανθρώπινη παρουσία, έτσι ώστε να απενεργοποιούνται αυτόματα όταν δεν ανιχνευθεί κίνηση στο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνδυάζονται εύκολα με χρονοδιακόπτες, τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για την διευκόλυνση του χρήστη
Χρονοδιακόπτες: Οι χρονοδιακόπτες χρησιμοποιούνται για χώρους όπου απαιτείται ανθρώπινη παρουσία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα τα κλιμακοστάσια.
Ροοστάτες: Ο ροοστάτης (ή Dimmer) είναι στην ουσία μεταβάλλει την καταναλισκόμενη ισχύ του λαμπτήρα με τον δικό σας χειρισμό, εξοικονομώντας ενέργεια. Οι ροοστάτες διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την ισχύ τους και με το είδος του φορτίου που ρυθμίζουν και ως εκ τούτου, η σωστή επιλογή του τύπου του ροοστάτη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του.

Σε κάθε περίπτωση, τον καλύτερο τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας στο φωτισμό αποτελεί η μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και η ορθολογική χρήση του τεχνητού φωτισμού αναλόγως του χώρου και τις ανάγκες του χρήστη. Τέλος, η συμπεριφορά μας και μόνο (π.χ. το κλείσιμο των διακοπτών όταν δεν υπάρχει κανείς στο δωμάτιο ή το κλείσιμο των λαμπτήρων όταν επαρκεί ο φυσικός φωτισμός), η οποία έχει και ουσιαστικά μηδενικό κόστος, μπορεί να επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. 

Πως θα σου φαινόταν η ιδέα του αισθητήρα παρουσίας;

GENEM (ΓΕΝΕΜ) - Χ.Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.