Επιλογή οικονομίας
Διαβάστηκε από 3334 αναγνώστες -
Η αγορά ενός νέου συστήματος κλιματισμού, ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτείται από το ίδιο, αφού τα κλιματιστικά νέα γενιάς ξεχωρίζουν για την εξοικονόμηση ενέργειας και… χρημάτων, που προσφέρουν στα νοικοκυριά.
Με το καλοκαίρι να έχει ήδη φθάσει και τους πρώτους καύσωνες να είναι εδώ, η ανάγκη για κλιματισμό, τίθεται και πάλι στις προτεραιότητες κάθε νοικοκυριού. Πολλά εξ αυτών όμως, στην Ελλάδα της κρίσης, προβληματίζονται για τα οικονομικά δεδομένα μιας αγοράς νέου κλιματιστικού, κάτι όμως που στην πράξη θα έπρεπε να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Και εξηγούμε: Τα σημερινά κλιματιστικά στην αγορά, με τις νέες τεχνολογίες που διαθέτουν, ουσιαστικά αποτελούν πιο οικονομική λύση από τη διατήρηση ενός παλιού κλιματιστικού, το οποίο δεν λειτουργεί σωστά ή καταναλώνει υπερβολική ενέργεια, η οποία αποτυπώνεται φυσικά και στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Σχεδόν αυτοχρηματοδοτούνται.
Κι αυτό γιατί στην αγορά πωλούνται πλέον, κατά κύριο λόγο, κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης, γεγονός που εξασφαλίζει κατά μεγάλο ποσοστό τόσο την ενεργειακή τους απόδοση, όσο και την οικονομία στην τσέπη μας. Πρόκειται για κλιματιστικά δηλαδή που μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του σπιτιού, αν επιλεχθούν και χρησιμοποιηθούν σωστά. ¶λλωστε, έχουν σχετικά χαμηλό αρχικό κόστος, ενώ παρέχουν στον χρήστη άμεσο έλεγχο του κόστους λειτουργίας τους.
Επιπλέον δε, με μερικές απλές κινήσεις, μπορούν να αποδειχθούν ο καλύτερος φίλος ιδιοκτητών και ενοίκων που αναζητούν καλές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, σε συνδυασμό με το όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.
«Αέρας» υγείας
Ο κλιματισμός σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για εσάς, με την σωστή θερμοκρασία και με ευχάριστα επίπεδα υγρασίας. Τα σύγχρονα κλιματιστικά παράγουν καθαρό, υγιεινό φρέσκο αέρα, αφυγραίνουν την ατμόσφαιρα και αποτρέπουν την εμφάνιση μούχλας. Και όλα αυτά χωρίς ρεύματα αέρα και θόρυβο. Εν ολίγοις, ο κλιματισμός σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, πιο ενεργητικός και σε φόρμα.
Η γκάμα των λύσεων είναι τεράστια, καθώς ποικίλει ανάλογα με την αξιοποίηση του ωφέλιμου χώρου, την αισθητική και την κατανομή θερμοκρασίας σε μια εμπορική έκθεση, τη στάθμη θορύβου, την κατανομή θερμοκρασίας και αέρα, τον εξαερισμό μιας επισιτιστικής μονάδας και την άνεση και ισορροπημένη ατμόσφαιρα & θερμοκρασία σε ένα γραφειακό ή οικιακό χώρο.
Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν πρόκειται για συσκευές που απλώς ψύχουν τον αέρα, αλλά ρυθμίζουν ταυτόχρονα την θερμοκρασία, την υγρασία, την καθαρότητα του αέρα και την ανακυκλοφορία-ανανέωσή του μέσα στο χώρο, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες ευεξίας και άνεσης που μας είναι τόσο απαραίτητες ειδικά το καλοκαίρι.
Τα εξαιρετικά αποδοτικά κλιματιστικά άλλωστε, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα καλαίσθητα, να προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις και ευελιξία, βελτιστοποιώντας παράλληλα την ενεργειακή απόδοση για χαμηλότερες εκπομπές CO2 και κόστος ενέργειας.
Κεντρικός κλιματισμός
Στον κλιματισμό κτιρίων, αξίζει να σημειωθεί ως βασικό σκέλος και ο κεντρικός κλιματισμός, που αφορά όμως, συνήθως, μεγαλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις, στις οποίες δίνει λύσεις, ανάλογα των εκάστοτε αναγκών. Πιο συγκεκριμένα, μία εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού μπορεί να ψύξει-θερμάνει ένα χώρο είτε με τοπικά στοιχεία (Fan Coils) είτε με αεραγωγούς είτε και με συνδυασμό των δύο μεθόδων.
Τα Fan Coils τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις και αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των θερμικών φορτίων του χώρου. Στην περίπτωση των αεραγωγών τροφοδοτούμε τον χώρο με την ανάλογη ποσότητα αέρα που θα πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία και σχετική υγρασία.
Αντίστοιχα, οι αυτόνομες κλιματιστικές συσκευές (Split Units) είναι ψυκτικές μονάδες μικρής ψυκτικής ικανότητος και εξυπηρετούν χώρους γραφείων και δωματίων.
Η τεχνολογία inverter κάνει τη διαφορά
Η τεχνολογία inverter, είναι αυτή τη στιγμή, η πλέον αποτελεσματική για τη σωστή λειτουργία και τη μέγιστη απόδοση του κλιματιστικού. Στην πράξη, ελέγχει αναλογικά την ισχύ του κλιματιστικού, τροποποιώντας την συχνότητα του ρεύματος τροφοδότησης ή την ένστασή του, γεγονός που εξασφαλίζει την ομαλή γραμμική μεταβολή της ταχύτητας περιστροφής του συμπιεστή που είναι η «καρδιά» του κλιματιστικού σας.
Αυτό επιτρέπει την εναρμόνιση της ψυκτικής και της θερμικής ισχύος με τις εκάστοτε απαιτούμενες πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Όταν η θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου διαφέρει κατά πολύ από την ρυθμισμένη θερμοκρασία, το κλιματιστικό λειτουργεί με την μέγιστη ισχύ, εξασφαλίζοντας την γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας. Μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στον κλιματιζόμενο χώρο, ο συμπιεστής ρυθμίζει με ακρίβεια την ισχύ για την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.
Με την τεχνολογία inverter σε ένα κλιματιστικό, οι χρήστες εκμεταλλεύονται μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως τα εξής:
- Επιτυγχάνουν πολύ ταχύτερα στη επιθυμητή θερμοκρασία.
- Ο χρόνος έναρξης μειώνεται κατά 1/3.
- Εξοικονομούν ενέργεια και χρήμα: 30% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
- Αποφεύγεται η επαναληπτική λειτουργία του συμπιεστή, με άλλα λόγια δεν υπάρχουν σημεία αιχμής τάσης.
- Το κόστος κατανάλωσης ενέργειας μειώνεται κατά 1/3 (σε σύγκριση με κανονικές μονάδες on/off).
- Δεν υπάρχουν διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
Κομβικός ο ρόλος των φίλτρων
Το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνει κάθε κλιματιστικό είναι σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή του απόδοση και άρα την εξοικονόμηση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων, με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα να είναι τα συμβατικά φίλτρα σκόνης, οι ιονιστές, τα βιολογικά φίλτρα (IAQ), αλλά και τα φίλτρα άνθρακα. Η τελευταία τεχνολογία φίλτρων είναι τα τύπου HEPA. Πρόκειται για φίλτρα υψηλής απόδοσης που έχουν παρόμοια κατασκευή με τα συμβατικά, αλλά ο καθαρισμός που παρέχουν είναι πιο αποτελεσματικός.
Ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα του φίλτρου κυμαίνονται και οι τιμές, ωστόσο ένα ακριβότερο αλλά πιο εξελιγμένο τεχνολογικά φίλτρο μπορεί να κάνει απόσβεση χρημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας που μπορούν να παράσχουν. Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, όμως, τόσο για την ενεργειακή εξοικονόμηση όσο και για την υγεία μας είναι ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των φίλτρων.
5 tips για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού
- Πρέπει να ρυθμίζετε τον θερμοστάτη στους 26-27 βαθμούς κελσίου. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το κλιματιστικό καταναλώνει πολλή ενέργεια για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδίως όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή
- H κατεύθυνση του αέρα πρέπει να είναι προς το κάτω, αφού ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω
- Ο ήλιος δεν πρέπει να χτυπάει την εξωτερική μονάδα, γιατί έτσι το κλιματιστικό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια
- Ελέγξτε αν το κλιματιστικό σας διαθέτει σύστημα ελέγχου παρουσίας, το οποίο αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν παρατηρηθεί κίνηση, μειώνει δραστικά την ισχύ του κλιματιστικού. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να μειώσετε σε μεγάλο βαθμό και την κατανάλωση ενέργειας.
- Αν η ισχύς του κλιματιστικού σας είναι αρκετά μεγάλη (σε BTU), καλό θα είναι στο χώρο που θα το τοποθετήσετε να μην υπάρχουν πολλές άλλες ηλεκτρικές συσκευές, ώστε να αποτρέψετε σχετικά προβλήματα.
Ετικέτα ενεργειακής κλάσης και οικονομίας
Η ενεργειακή κλάση είναι η ταξινόμηση των κλιματιστικών μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιματιστικά να έχουν μια ετικέτα με την «ενεργειακή σήμανση» της συσκευής. Η ταξινόμηση γίνεται σε επτά διαφορετικές κατηγορίες, A έως G, με την Α να δηλώνει την πιο αποδοτική μονάδα και την G την λιγότερη αποδοτική.
Η επιλογή μιας κλιματιστικής μονάδας με υψηλή ενεργειακή κλάση συνήθως είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία κινητήρων και συμπιεστών Inverter που εξασφαλίζουν άνεση και οικονομία λειτουργίας.
H επιλογή μιας μονάδας με υψηλή ενεργειακή απόδοση Α+ και η χρήση της τεχνολογίας inverter μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους έως και 50% σε σχέση με μια συμβατική μονάδα σταθερών στροφών και Ενεργειακής Κλάσης Β.
Η ενεργειακή ετικέτα μας ενημερώνει για τα χαρακτηριστικά του κλιματιστικού (η χρήση της είναι υποχρεωτική από τον Ιανουάριο του 2013), με το θόρυβο να αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής του κλιματιστικού. Τον μετράμε σε decibel (dB) και επιλέγουμε αυτό με το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου.
Στην παρακάτω φωτό της ετικέτας, βλέπουμε πως είναι και πως τη διαβάζουμε:
Όπως βλέπουμε, η ενεργειακή ετικέτα, αναγράφει πληροφορίες για την ετήσια κατανάλωση, την ισχύ, την απόδοση, τα επίπεδα θορύβου της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας, τον SEER (εποχικός βαθμός απόδοσης στην ψύξη) και τον SCOP (εποχικός βαθμός απόδοσης στη θέρμανση).
Αναγράφεται επίσης η κλιματική ζώνη, η οποία καθορίζει και το εύρος θερμοκρασιών στο οποίο το κλιματιστικό δεν καταναλώνει περίσσεια ενέργεια. Θα πρέπει και εδώ να επισημανθεί ότι για να θεωρηθεί οικονομικό ένα κλιματιστικό πρέπει απαραίτητα να ανήκει σε ενεργειακή κλάση ίση ή μεγαλύτερη από Α.
Μπορείτε, μάλιστα, να υπολογίσετε το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, βασιζόμενοι στις πληροφορίες της ενεργειακής ετικέτας. Αρκεί ένας πολλαπλασιασμός της ημερήσιας κατανάλωσης με την τιμή της κιλοβατώρας, όπως φαίνεται στον πίνακα.
Ελέγξτε την ισχύ για να περιορίσετε το κόστος
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στην ισχύ του κλιματιστικού, καθώς ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ή μικρότερης ισχύος από αυτή που είναι κατάλληλη για τον κάθε χώρο έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος λειτουργίας. Το εμβαδό αποτελεί ένα κριτήριο για την σωστή επιλογή της συσκευής, δεν είναι όμως και το μοναδικό. Αν, για παράδειγμα, ο χώρος δεν είναι καλά μονωμένος ή έχει μεγάλα ανοίγματα, θα πρέπει να επιλέξετε ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος.
Αναλογικά, το εμβαδό και τα προτεινόμενα BTU (μονάδα μέτρησης ισχύος) έχουν ως εξής:
Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας πάντως, προτείνονται τα μοντέλα Inverter (μεταβλητών στροφών), τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο και την επιθυμητή κατάσταση, έτσι ώστε να πετυχαίνουν τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση.