Βγάλ` την όλο το χρόνο με ένα κλιματιστικό!

Διαβάστηκε από 6653 αναγνώστες -

Έξυπνα κλιματιστικά με ανιχνευτή κίνησης δουλεύουν πολύ οικονομικότερα, έχουν πολύ καλή απόδοση αφού μπορούν να φτάσουν να καίνε έως και τα μισά από τα συμβατικά. Επίλεξε τώρα το κλιματιστικό που είναι «ραμμένο» στα μέτρα σου!!!

 
  • Τα έξυπνα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας καίνε το μισό ρεύμα από τα συμβατικά!
Με την είσοδο νέων τεχνολογιών στα κλιματιστικά μπορεί να επιτευχθεί ιδιαίτερα υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας. Η αρχή έγινε με τα κλιματιστικά τύπου inverter τα οποία πλέον έχουν γίνει σχεδόν ο κανόνας παρά η εξαίρεση στην αγορά. Επιπλέον αυτών έχουν αναπτυχθεί και άλλες τεχνολογίες με απώτερο σκοπό τη δραστική μείωση τα κατανάλωσης. 

Νέα μοντέλα κλιματιστικών διαθέτουν λειτουργίες ασύρματου χειρισμού μέσω WiFi που μπορεί αφενός μεν να μειώσει την κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς πλέον ο χρήστης θα το ανοίγει μόνο όταν είναι απαραίτητο, αφετέρου δε να αυξήσει και την ικανοποίηση του χρήστη από το προϊόν καθώς μπορεί να διαχειριστεί τη λειτουργία του συστήματος με απομακρυσμένο έλεγχο, ώστε, όταν για παράδειγμα φτάσει στο χώρο αυτό, να έχει την ενδεδειγμένη θερμοκρασία, αποφεύγοντας όμως τις σπατάλες.

Μια άλλη τεχνολογία που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση, αλλά ταυτόχρονα να αυξήσει και την ικανοποίηση του χρήστη είναι αυτή των αισθητήρων. Οι αισθητήρες έχουν διπλή χρήση ελέγχοντας  αν στο χώρο υπάρχουν άνθρωποι. 

Σε περίπτωση που κανείς δεν βρίσκεται στο χώρο για κάποιο χρονικό διάστημα τότε μπαίνει σε λειτουργία ένα ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Αντίθετα άμα στο χώρο υπάρχει κάποιος άνθρωπος τότε ρυθμίζεται η λειτουργία του κλιματιστικού έτσι ώστε να μην στέλνει το ρεύμα κρύου/ζεστού αέρα πάνω στο χρήστη. 

Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η άνεση του χρήστη και κατά συνέπεια μειώνεται η επιθυμία του να αυξομειώνει συνεχώς την θερμοκρασία του κλιματιστικού και κατά συνέπεια να μειώνει τον συντελεστή απόδοσης του συστήματος.

Αντίστοιχα με την παραπάνω τεχνολογία λειτουργεί και το νυχτερινό πρόγραμμα, στο οποίο εξοικονομείται ενέργεια από την υπερβολική θέρμανση/ψύξη, αλλά επιπλέον οι χρήστες επωφελούνται και από τη μείωση του θορύβου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος αυτού.

Τέλος στην εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να βοηθήσουν και συσκευές που περιλαμβάνονται σε μερικά κλιματιστικά και καταγράφουν την ενέργεια που έχει καταναλωθεί από το κλιματιστικό. 
Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης γνωρίζει την ενέργεια που καταναλώνεται και τη συμπεριφορά του κλιματιστικού σε διάφορες συνθήκες και κατά συνέπεια, ευαισθητοποιείται και επιζητεί τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση. 
  • Επίλεξε το κλιματιστικό που είναι «ραμμένο» στα μέτρα σου. Αν ο χώρος δεν είναι καλά μονωμένος τότε πρέπει να τοποθετήσεις κλιματιστικό μεγάλης ισχύος
Κατά την επιλογή του κλιματιστικού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, ώστε να επιλεγεί μια μονάδα κατάλληλης δυναμικότητας/ισχύος. 
Ο συγκεκριμένος τομέας παίζει τεράστιο ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού ένα κλιματιστικό μικρότερης ή μεγαλύτερης ισχύος από αυτή που είναι η καταλληλότερη για το χώρο έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος λειτουργίας. 

Ένα σύστημα μικρότερης δυναμικότητας από αυτή που είναι καταλληλότερη για το χώρο αναγκάζεται να λειτουργεί σε πλήρες φορτίο σε όλη τη διάρκεια χρήσης και κατά συνέπεια έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας. 

Αντίθετα, αν το κλιματιστικό είναι πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας από την απαιτούμενη, τότε υπολειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της χρήσης του, με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ ο συντελεστής απόδοσης του και να είναι πιο ενεργοβόρο από ότι ένα μικρότερης ισχύος. 
Για τη σωστή επιλογή, λοιπόν, υπάρχει ένας εμπειρικός κανόνας, ο οποίος μας προτείνει  μια διαφορετική ισχύ για χώρους διαφορετικού εμβαδού. Τις προτεινόμενες αυτές τιμές μπορείτε να δείτε στο σχετικό πίνακα. 

Το εμβαδό, ωστόσο, δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη κι άλλοι παράγοντες ή ιδιομορφίες του χώρου. 
Για παράδειγμα, αν ο χώρος δεν είναι καλά μονωμένος ή έχει μεγάλα ανοίγματα τότε πρέπει να αγοράσετε κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος. 
 
  • Τα σύγχρονα κλιματιστικά βγάζουν κρύο αέρα με το που τα ανοίξεις και έχουν ανιχνευτή κίνησης για να λειτουργούν μόνο όταν χρειάζεται!
Με τον ανιχνευτή κίνησης κάνεις οικονομία αφού το κλιματιστικό σου δεν λειτουργεί χωρίς να υπάρχει κανένας στον χώρο και ειδικά σε περίπτωση που το ξεχάσουμε ανοιχτό.
Οι νεώτερες τεχνολογίες φίλτρων μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνολογίες για το αυτοκαθαρισμό τους, την συνδυασμένη απομάκρυνση οσμών με χρήση καταλυτών και μικροβιολογικών παραγόντων, όπως βακτήρια με χρήση αντιαλλεργικών φίλτρων. Επιπλέον ο αυτοκαθαρισμός και ιδιαίτερα η καταπολέμηση μικροβιολογικών παραγόντων στα κλιματιστικά μπορεί να γίνει σε μερικά μοντέλα με τη χρήση όζοντος.   
 
Επιπλέον, κάποιες κλιματιστικές μονάδες μπορεί να περιέχουν ιονιστές και συσκευές ρύθμισης της υγρασίας στο χώρο (αφυγραντήρες/υγραντήρες). Ο ιονιστής αποτελεί μια μετεξέλιξη των κλασσικών φίλτρων και αποτελούνται από φίλτρα προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας, στα οποία χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά πεδία που απελευθερώνουν θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα τα οποία εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατούνται οσμές αιωρούμενα σωματίδια και σκόνη. 
Σε κάθε περίπτωση για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των φίλτρων, επιβάλλεται ο καθαρισμός τους ανά τρίμηνο ή εξάμηνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. 
 
Επιπλέον συστήνεται μια φορά ετησίως να γίνεται και συντήρηση του κλιματιστικού για λόγους υγιεινής και οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση μέχρι και 40%, επαναφορά της αρχικής απόδοσης του κλιματιστικού, αλλά αποφυγή ζημιών λόγω εκτεταμένης φθοράς.
 
  • Τα κλιματιστικά με inverter εξασφαλίζουν τόσο τη θερμική άνεση του χώρου, όσο και την οικονομία κατά τη  λειτουργία του. Ρυθμίζουν την λειτουργία τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο δωμάτιο.
Τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις μονάδες σταθερών στροφών και αυτές μεταβλητού ρυθμού, γνωστές και ως inverter.
Οι μονάδες σταθερών στροφών είναι μονάδες σταθερής απόδοσης που λειτουργούν ή παύουν τη λειτουργία τους,  ανάλογα με την θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου. Διαθέτουν θερμοστάτες υψηλής ακρίβειας για την ελαχιστοποίηση της διακύμανσης της θερμοκρασίας στον κλιματιζόμενο χώρο. 
Παρόλα αυτά, λόγω της συνεχόμενης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης  της συσκευής, έχουν αυξημένη κατανάλωση.

Στην δεύτερη κατηγορία, στην οποία μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση ενός κλιματιστικού ανήκουν τα κλιματιστικά που λειτουργούν με την τεχνολογία inverter. Σε αυτή τη περίπτωση, τα κλιματιστικά μεταβάλουν το ρυθμό λειτουργίας τους, και κατά συνέπεια την κατανάλωση τους , ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο.

Η επιλογή μιας κλιματιστικής μονάδας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Inverter μπορεί να εξασφαλίσει τόσο τη θερμική άνεση του χρήστη όσο και οικονομία κατά τη  λειτουργία της. 
Αντίθετα, το κόστος λειτουργίας μιας συσκευής σταθερών στροφών είναι σαφώς μεγαλύτερο και δεν πρέπει να προτιμούνται, αν ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. 
 
Πως σου φαίνεται η ιδέα να έχεις ένα τέτοιο κλιματιστικό;
Θα το προτιμούσες αντί για ένα απλό κλασικό air condition;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ