Τα GSTC κριτήρια έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται από όλους τους τύπους και τα μεγέθη των προορισμών. 

Τα Πρότυπα συνήθως στοχεύουν σε πολύ σημαντικά κοινωνικά θέματα τα οποία περιλαμβάνουν υπηρεσίες Προορισμού, συνθήκες εργασίας και βελτιωμένα τοπικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη, όπως η ανακούφιση της φτώχειας ή της ανεργίας.

Η επιλογή ενός προορισμού να διεκδικήσει και να κερδίσει την πιστοποίηση του ως αειφόρου με βάση τα κριτήρια του GSTC ή κάποιου προτύπου που έχει αξιολογηθεί θετικά από το GSTC για πιστοποίηση αειφόρου προορισμού έχει θετικά αποτελέσματα.

Ακολουθώντας ένα πρότυπο αειφόρου Προορισμού, θα δημιουργηθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί κάθε είδους σχεδιασμός περιβαλλοντικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής βελτίωσης.

Στα παραπάνω πλαίσια, το GSTC ανακοίνωσε την 8η Σεπτεμβρίου 2016 ότι το Πρότυπο Αειφόρου Τουριστικού Προορισμού της Ινδονησίας πέτυχε να εγκριθεί από το GSTC σε καθεστώς «GSTC αναγνωρισμένο / GSTC-Recognized».

Το μοντέλο που ακολούθησε η Ινδονησία ήταν να δημιουργήσει το δικό της, εθνικό πρότυπο πιστοποίησης αειφόρου Τουριστικού Προορισμού.

Η πιστοποίηση του Αειφόρου Προορισμού το στοίχημα που έρχεται!

Διαβάστηκε από 2291 αναγνώστες -

Τα κριτήρια, η σημασία, οι στόχοι και τα οφέλη της Πιστοποίησης Αειφόρου Προορισμού, όπως αυτά καθορίζονται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού.

 
H νέα τάση σε παγκόσμιο επίπεδο στον τουρισμό είναι η αειφορία του προορισμού και η πιστοποίηση του. Δηλαδή μία προσέγγιση top-down για την δημιουργία μίας μακροχρόνιας στρατηγικής ανάπτυξης με γνώμονα την αειφορία και την τουριστική δραστηριότητα, λαμβάνοντας υπόψη της τον κάτοικο μίας περιοχής, τον τοπικό παραγωγό, τις υποδομές, τον επισκέπτη αλλά και την βιοποικιλότητα. Στα πλαίσια αυτά, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού δημιούργησε μία σειρά από κριτήρια για τον Αειφόρο Προορισμό σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε μια κοινή αντίληψη για τους αειφόρους προορισμούς.  Ως προορισμός μπορεί να καθοριστεί μία περιοχή μέσω γεωγραφικών, πολιτιστικών ή άλλων προδιαγραφών. Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια του αειφόρου προορισμού είναι οι ελάχιστες ανειλημμένες υποχρεώσεις που οποιοσδήποτε οργανισμός διαχείρισης του τουρισμού θα πρέπει να φιλοδοξεί, να επιδιώκει να φτάσει κατά την εξέταση της αειφορίας στις πρακτικές του. Τα GSTC κριτήρια έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται από όλους τους τύπους και τα μεγέθη των προορισμών. 


Οι στόχοι των αειφόρων προορισμών
Για να ικανοποιήσουν τον ορισμό του αειφόρου τουρισμού, οι προορισμοί πρέπει να έχουν μια διατομεακή, ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις κύριους στόχους: 
  1. να αποδεικνύουν την αειφόρο διαχείριση των προορισμών, 
  2. να μεγιστοποιούν τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την φιλοξενούσα κοινότητα και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων, 
  3. να μεγιστοποιούν τα οφέλη για τις κοινότητες, τους επισκέπτες και την πολιτιστική κληρονομιά και να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις και 
  4. να μεγιστοποιούν τα οφέλη για το περιβάλλον και να ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις. 

Τα οφέλη της Πιστοποίησης Αειφόρου Προορισμού
Ο σκοπός της Πιστοποίησης Αειφόρου Προορισμού είναι η αναγνώριση και επιβράβευση γνήσιων πρακτικών αειφόρου τουρισμού, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία στους καταναλωτές. Η επιλογή ενός προορισμού να διεκδικήσει και να κερδίσει την πιστοποίηση του ως αειφόρου με βάση τα κριτήρια του GSTC ή κάποιου προτύπου που έχει αξιολογηθεί θετικά από το GSTC για πιστοποίηση αειφόρου προορισμού έχει θετικά αποτελέσματα σε τομείς όπως :
  •  Έντονη διαφοροποίηση σε Επίπεδο Τουριστικής Προβολής
  •  Αύξηση Εσόδων και Σταδιακή Μείωση Εξόδων του Προορισμού
  •  Αύξηση τουριστικής περιόδου, με ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και νέων επισκεπτών - στόχων
  •  Δημιουργία Στρατηγικής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
  •  Ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών πολιτισμού, κουλτούρας, βιοποικιλότητας και προϊόντων
  •  Προετοιμασία ωρίμανσης μελετών και έργων υποδομής
  •  Αναγνωρισημότητα σε διεθνές επίπεδο της Τουριστικής Αγοράς, με ενίσχυση επιλογής από τους βασικότερους Tour Operators
  •  Πλήρης ανάδειξη του Προορισμού στα πλαίσια διεθνών πρωτοβουλιών όπως αυτή του έτους 2017 ως έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης από τον ΟΗΕ

Η σημασία του προτύπου αειφόρου προορισμού
Με βάση τις διεθνείς πρακτικές, για να οδεύσει ένας προορισμός στην Πιστοποίηση του ως Αειφόρος, θα πρέπει να υπάρξει μία βασική αρχική απόφαση που θα καθορίσει την πορεία αυτή: ή θα δημιουργήσει ένα δικό του πρότυπο αειφόρου προορισμού ή θα επιλέξει ένα ήδη υπάρχον πρότυπο; Η κάθε μία επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα στρατηγικής τοποθέτησης των εμπλεκομένων μερών κατά την διάρκεια της διαμόρφωσης της. Σε κάθε περίπτωση όμως, το πρότυπο που θα επιλεγεί να δημιουργηθεί ή να εφαρμοστεί ως έχει, θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο (Approved) από το GSTC (όπως αυτά της EARTHCHECK Community Standard και της BIOSPHERE Responsible Standard) ή θα πρέπει να υποβληθεί προς τουλάχιστον αναγνώριση (Recognition) από το GSTC, με σκοπό την παγκόσμια αναγνωρισημότητα του και αποδοχή. Η αναγνώριση κατά GSTC σημαίνει ότι το πρότυπο αυτό αειφορίας έχει προσαρμοστεί από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες και την ομάδα Διαπίστευσης του GSTC, προκειμένου να θεωρείται ισοδύναμο με τα Κριτήρια του GSTC για τους Προορισμούς. Επιπλέον, ένας οργανισμός που πληροί τις απαιτήσεις του GSTC θα μπορεί να διαχειρίζεται το πρότυπο.
Ακολουθώντας ένα πρότυπο αειφόρου Προορισμού, θα δημιουργηθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί κάθε είδους σχεδιασμός περιβαλλοντικής ανάπλασης και περιβαλλοντική βελτίωση, καθώς και η διατήρηση και η διαχείριση της ήδη υπάρχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα Πρότυπα συνήθως στοχεύουν σε πολύ σημαντικά κοινωνικά θέματα τα οποία περιλαμβάνουν υπηρεσίες Προορισμού, συνθήκες εργασίας και βελτιωμένα τοπικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη, όπως η ανακούφιση της φτώχειας ή της ανεργίας. Στα πλαίσια αυτά, ο Προορισμός θα πρέπει να αξιολογεί την απόδοση του σε μία σειρά από διαφορετικά  πεδία όπως: 
  •  Ενεργειακή απόδοση, προστασία και διαχείριση 
  •  Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 
  •  Προστασία της ποιότητας του αέρα, έλεγχος του θορύβου και της φωτορύπανσης 
  •  Διαχείριση των πόρων πόσιμου νερού 
  •  Διαχείριση των υγρών αποβλήτων, αποχετεύσεων και ποταμιών 
  •  Προστασία και διαχείριση του οικοσυστήματος
  •  Σχεδιασμός και ανάπτυξη της χρήσης του εδάφους
  •  Μεταφορές 
  •  Διαχείριση στερεών αποβλήτων 
  •  Διαχείριση των περιβαλλοντικά βλαβερών ουσιών 
  •  Πολιτιστική και Κοινωνική διαχείριση 
  •  Οικονομική διαχείριση

Το πρότυπο της Ινδονησίας και άλλα παραδείγματα
Στα παραπάνω πλαίσια, το GSTC ανακοίνωσε την 8η Σεπτεμβρίου 2016 ότι το Πρότυπο Αειφόρου Τουριστικού Προορισμού της Ινδονησίας πέτυχε να εγκριθεί από το GSTC σε καθεστώς «GSTC αναγνωρισμένο / GSTC-Recognized». Η βράβευση αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ινδονησίας για την προώθηση αειφόρων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Το πρότυπο αναπτύχθηκε για να καθοδηγήσει την αειφόρο ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών στην Ινδονησία. 
Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια σε πολλούς ελκυστικούς προορισμούς του, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επιδίωξε την αειφόρο ανάπτυξη σε καθένα από αυτά. 
Το μοντέλο που ακολούθησε η Ινδονησία ήταν να δημιουργήσει το δικό της, εθνικό πρότυπο πιστοποίησης αειφόρου Τουριστικού Προορισμού. Με αυτό τον τρόπο θα προωθήσει την Ινδονησία ως ένα κομβικό σημείο για τη πιστοποίηση του αειφόρου τουρισμού στην Ασία και τον Ειρηνικό. Στην εν λόγω περίπτωση, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει ήδη εγκρίνει 20 περιφέρειες ως πιλοτικά έργα για την εφαρμογή του προτύπου που ανέπτυξε και έχει επίσης εγκρίνει προς μελλοντική εφαρμογή σε άλλους 10 προορισμούς προτεραιότητας. Η εξέλιξη αυτή έχει ως βασικό στόχο την οικονομική βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών μέσα από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που είναι σύμφυτος με τις έννοιες του αειφόρου τουρισμού. Το βήμα αυτό προς την ανάπτυξη εθνικών προτύπων για τη αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση προορισμού, περιλαμβάνει τις παγκόσμιες αρχές καθώς και τα εθνικά συμφέροντα μίας χώρας που αναδεικνύουν και το όραμα μίας διακυβέρνησης, είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής προτύπων πιστοποίησης Αειφόρου Τουρισμού είναι η χερσόνησος Snaefellsnes στην Ισλανδία και το Huatulco στο Μεξικό. Στην Ισλανδία, η χερσόνησος Snaefellsnes αύξησε τους αυθημερόν επισκέπτες κατά 125% και παραπάνω διπλασίασε τις διανυκτερεύσεις, με αύξηση ποσοστού 242%. Στο Huatulco του Μεξικού, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 17%, οι αυθημερόν επισκέπτες έχουν αυξηθεί κατά 23% και οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 61%. Η ανάλυση των παρόντων δεδομένων δείχνει οτι μέσω των πρωτοβουλιών τους για αειφορία, έχουν επιτύχει ετήσιο μέσο όρο εξοικονόμησης 419.971 $.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) είναι η παγκόσμια πρωτοβουλία στοχευμένη στην προώθηση του αειφόρου τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το GSTC εργάζεται για την διεύρυνση της κατανόησης και πρόσβασης στις αειφόρες πρακτικές, υποστηρίζει την αναγνώριση και δημιουργία αγορών σχετικά με τον αειφόρο τουρισμό, και εκπαιδεύει όπως και διαδίδει μία σειρά από παγκόσμια αποδεκτές αρχές, οι οποίες ορίζονται ως τα Κριτήρια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αειφορίας (Global Sustainable Tourism Criteria). Τα κριτήρια αυτά, ως ένα σύνολο εθελοντικών αρχών που παρέχει το πλαίσιο για την αειφορία στην αγορά του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρωτοβουλία μας.
Μέχρι και σήμερα, το GSTC έχει συνεργαστεί με εθνικούς, περιφερειακούς ή τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη 28 προτύπων σε επίπεδο αναγνώρισης (GSTC-Recognition). Η ολοκλήρωση ανάλογων προγραμμάτων ανταμείβει σταδιακά σε βάθος χρόνου και μέσα από μία εθνική, περιφερειακή ή εταιρική στρατηγική τη δέσμευση για την αειφορία, ενώ προσφέρει το πλεονέκτημα της απόδειξης στην αγορά του τουρισμού ότι υπάρχουν και τηρούνται εθνικά πρότυπα με βάση διεθνείς πρακτικές και πρότυπα. Περισσότερες πληροφορίες για τα πρότυπα πιστοποίησης αειφόρου προορισμού του GSTC στο www.gstcouncil.org

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ