Κάνε το σπίτι σου Βιοκλιματικό: Όφελος μέχρι και 80%!
Διαβάστηκε από 12755 αναγνώστες -
Οι τεχνικές του βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων με παθητικά ηλιακά συστήματα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων έως 80%. Δείτε τώρα πως ο έξυπνος σχεδιασμός ενός κτιρίου μπορεί να εκμεταλλευτεί τις κλιματολογικές συνθήκες!
- Ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια, χρησιμοποιώντας τον σωστό προσανατολισμό του κτιρίου, τοποθετώντας μεγάλα τζάμια προς το Νότο!
Ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός εκμεταλλεύεται κυρίως την ηλιακή ενέργεια, χρησιμοποιώντας τον σωστό προσανατολισμό του κτιρίου που ανοίγει τα μεγάλα υαλοστάσιά του στον νοτιά, επιτρέποντάς μας έτσι να υπολογίσουμε σωστά και εύκολα το μέγεθος του στεγάστρου που θα τοποθετήσουμε μπροστά του για τον θερινό σκιασμό και την αποφυγή της υπερθέρμανσης. Η κλίση των ακτινών του ήλιου σε σχέση με την οριζόντιο παίρνεται γραφικά 30 μοίρες στο χειμερινό ηλιοστάσιο και 60 μοίρες στο θερινό ηλιοστάσιο. Τα σύγχρονα προγράμματα, μάλιστα, δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια. Ο Ανατολικός ή Δυτικός προσανατολισμός δίνουν πολύ μεγάλο πλάτος αντι-οικονομικών στεγάστρων, ενώ στον βοριά τα μικρά ανοίγματα επιτρέπουν φυσικό δροσισμό τους θερινούς μήνες.
Η σωστή αρχιτεκτονική μελέτη λαμβάνει υπ` όψιν της τον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό των κτιρίων με Παθητικά Ηλιακά Συστήματα (Π.Η.Σ), ο οποίος δομεί το κτίριο ως ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που εξοικονομεί ή παράγει ενέργεια και λειτουργεί σε συνέχεια με το κλίμα, το περιβάλλον και το τοπίο.
- Μια ακόμη έξυπνη ιδέα του βιοκλιματικού σπιτιού είναι τα μικρά ανοίγματα στον βοριά ώστε να γίνεται διαμπερής αερισμός και δροσισμός από βορά προς νότο.
Έτσι, με βάση τα προηγούμενα προτείνεται ένας συνολικός σχεδιασμός ώστε ταυτόχρονα το κτιριακό κέλυφος:
- Να προστατεύεται από τους Βόρειους-Β.Α. ανέμους
- Να ανοίγει στον νοτιά προς ένα Αίθριο ή μια εσωτερική Αυλή, μέσω ενός ενδιάμεσου ημι-υπαίθριου χώρου μετάβασης από τον υπαίθριο στον κλειστό χώρο που επιτρέπει την καθημερινή φυσική δραστηριότητα καθ` όλο το έτος.
- Να διαθέτει μεγάλα νότια υαλοστάσια με σωστή ηλιοπροστασία, η οποία να βασίζεται στην κλίση των ακτίνων του ήλιου κατά την διάρκεια του έτους.
- Να έχει μείωση των ανοιγμάτων της Ανατολικής και Δυτικής όψης.
- Να διαθέτει μικρά ανοίγματα στον βοριά ώστε να γίνεται διαμπερής αερισμός και δροσισμός από βορά προς νότο.
- Να λαμβάνεται υπ` όψιν η καθ` ύψος διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου.
- Η φύτευση των αύλειων χώρων του νοτιά να γίνεται κυρίως με φυλλοβόλα δέντρα.
- Να γίνεται χρήση ενεργειακού τζακιού για την θέρμανση του εσωτερικού χώρου.
Οι αρχές είναι απλές, αλλά χρειάζεται μεγάλη επιμέλεια για την εφαρμογή τους. Γι αυτό όλοι και κυρίως οι αρχιτέκτονες θα πρέπει σήμερα να ενημερώνονται για τις αρχές Βιοκλιματικού σχεδιασμού με ακρίβεια, γνώσεις και μεράκι, ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης ενέργειας ενός κτιρίου.
- Η βιομηχανία σήμερα μας παρέχει ποικιλία υλικών νέας τεχνολογίας που αξιοποιούν τον τομέα των κατασκευών με Παθητικά Ηλιακά Συστήματα.
Η βιομηχανία σήμερα μας παρέχει ποικιλία υλικών νέας τεχνολογίας με νέους τρόπους παραγωγής που αξιοποιούν τον τομέα των κατασκευών με Παθητικά Ηλιακά Συστήματα.
Ένα από τα υλικά της σύγχρονης βιομηχανίας, το ξύλο, είναι κα` εαυτό οικολογικό υλικό, ανακυκλώσιμο, από την φύση του κακός αγωγός της θερμότητας και δεν δημιουργεί θερμογέφυρες. Με τον τρόπο που κατασκευάζεται από τα μεγάλα εργοστάσια ξύλου έχει μεγάλη αντοχή και προσφέρεται σε διατομές μασίφ ξύλινου κορμού-αντικολλητού ή σε επιφανειακά στοιχεία πάνελς-timber frame με ενδιάμεση μόνωση. Συναρμολογούνται ταχύτατα, κατασκευάζονται με πρόβλεψη των εγκαταστάσεων τύπου προκατασκευής και μειώνουν σημαντικά το κόστος.
`Αλλα υλικά που προσφέρονται είναι τα θερμομονωτικά με θερμο-διακοπή κουφώματα, τα «έξυπνα τζάμια» με διπλούς υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής, οι μεμβράνες για περιορισμό των απωλειών, τα υλικά των μονώσεων, τα υλικά των φυτεμένων δωμάτων, οι «φλοιοί αλουμινίου» ως επενδύσεις αεριζόμενης πρόσοψης, και τέλος οι κινητές ή σταθερές περσίδες σκιασμού για την προστασία των όψεων. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικού βιοκλιματικού σχεδιασμού από την βιομηχανία.
Εάν η Αρχιτεκτονική μελέτη κάνει ιδανικό συνδυασμό Α.Π.Ε. και Π.Η.Σ. τότε το κτίριο μας δίνει υποδειγματική μείωση του κόστους ενεργειακής κατανάλωσης προς το μηδέν ή μπορεί να αυξήσει την απόδοση των Α.Π.Ε. στο μέγιστο. Όμως δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν οι Α.Π.Ε. χωρίς την σωστή αρχιτεκτονική λύση που βασίζεται στα Π.Η.Σ.
- Η Ελλάδα σχεδιάζει βιοκλιματικά από το παρελθόν. Ένα καλό παράδειγμα είναι η αρχιτεκτονική της Μινωικής Κρήτης
Η αρχιτεκτονική των Παθητικών Ηλιακών Συστημάτων Π.Η.Σ. δεν ήταν άγνωστη στην αρχιτεκτονική της Μινωικής Κρήτης. Αν δει κανείς τα παλάτια της Κνωσσού, της Φαιστού ή της Ζάκρου θα παρατηρήσει μια αρμονική ροή στη διαβάθμιση χώρων από μια κοινόχρηστη Μεγάλη Αυλή προς τις μικρότερες εσωτερικές Αυλές-Αίθρια που χρησίμευαν για αερισμό και φωτισμό των ισογείων. Η μετάβαση γινόταν μέσω υποστέγων που οδηγούσαν προς τις Αίθουσες του Ανακτόρου ενώ η καθημερινή ζωή ξετυλιγόταν κυρίως σε αυτούς. Αυτό φανερώνεται μέχρι στις μέρες μας από τις έντονες τοιχογραφίες των τοίχων του παλατιού της Κνωσσού που ζωντανεύουν από το φως των υποστέγων ή μπορεί να τους φανταστεί κανείς αν διαβάσει την ποίηση του Ομήρου.
Πηγή άρθρο της κ. Πεπέ Αναστασίας, Αρχιτέκτονα μηχανικού ΕΜ.Π., Αρχιτεκτονικό Γραφείο 3+1 architects
Θα αναβαθμίζατε το σπίτι σας σε βιοκλιματικό;